[02-06]Lancer CS0 - Kiedy powiniennem zrobic rozrząd ?
nerx - 20-08-2010, 11:10
conrad napisał/a: | Pompa wody jest na niezależnym pasku wieloklinowym, w przypadku wymiany pompy nie ingerujemy w rozrząd. |
no ale przecież mogę wymienić też od razu pompę wody przy wymianie rozrządu chciałbym to zrobić bo auto ma już ponad 150 tyś
iktorn73 - 15-10-2010, 09:59
Ale bywa że pompa przeżywa samochód . Jak nie cieknie to po co wymieniać? Gdyby była zintegrowana z rozrządem to i owszem czemu nie .
Haiku - 09-11-2010, 13:01
iktorn73 napisał/a: | Ale bywa że pompa przeżywa samochód . Jak nie cieknie to po co wymieniać? Gdyby była zintegrowana z rozrządem to i owszem czemu nie . |
Potwierdzam. Wymieniałem u siebie rozrząd (przebieg 125 tys) i wszystkie części były w bdb stanie stąd wymieniony został dla świętego spokoju tylko pasek rozrządu, balans i napinacz. Cały zestaw wraz z pompą wody będą wymieniane podczas kolejnej wymiany.
PS. Jeśli w aucie jest zestaw od nowości może się okazać, że części "pożyją" dłużej od nowych mniej markowych dlatego warto się zastanowić z wymianą wszystkiego na siłę.
mkm - 09-11-2010, 14:00
Haiku napisał/a: | iktorn73 napisał/a: | Ale bywa że pompa przeżywa samochód . Jak nie cieknie to po co wymieniać? Gdyby była zintegrowana z rozrządem to i owszem czemu nie . |
Potwierdzam. Wymieniałem u siebie rozrząd (przebieg 125 tys) i wszystkie części były w bdb stanie stąd wymieniony został dla świętego spokoju tylko pasek rozrządu, balans i napinacz. |
Moja ori pompa padła przy 160tys. Nie ciekła. Złapała luz na wirniku i nie zapewniała odpowiedniego obiegu płynu.
Mam nadzieję, że sprawdziłeś z jakim oporem kręci się pompa
krzychu - 09-11-2010, 14:03
A wpadł ktoś na pomysł żeby wymienić płyn chłodniczy?
Ps. Na forum już było jedno zdjęcie cieknącej pompy chyba przy 120 tys.
Radowan - 09-11-2010, 17:54
Ja
Wymieniłem razem z wymianą rozrządu. Teoretycznie przy 95kkm. Ale pasek nie był oryginalny (Gaetz) i pompa lekko sączyła na uszczelnieniach. Śmiem podejrzewać, że przebieg był zaniżony, chociaż po innych podzespołach nie widać żeby było oszukiwane coś może przy gazie jak było dłubane to wymieniali.
Tak więc oprócz rozrządu i pompy wody wymieniłem też płyn na nowy.
krzychu - 09-11-2010, 18:35
Znaczy mi chodziło raczej przy nie wymienianiu pompy wody...
Ja ostatnio wymieniłem płyn w chłodnicy.
conrad - 09-11-2010, 21:09
Cytat: | Znaczy mi chodziło raczej przy nie wymienianiu pompy wody...
Ja ostatnio wymieniłem płyn w chłodnicy |
...wymiana płynu w układzie chłodzenia (nie tylko w samej chłodnicy) wg. instrukcji producenta co 60.000 km.
Dla silnika 1.6 układ chłodzenia mieści 5L+0,65L - zbiornik wyrównawczy, dla 2.0 jest to 7L+0,65L - zbiornik wyrówawczy.
W wersji silnikowej 1.6 jest króciec spustowy w chłodnicy (przy wymianie wypływa orientacyjnie 1,5L płynu chłodzącego), drugim miejscem spustowym jest blok silnika (śruba od strony przegrody silnika, tam wypływa większa ilość plynu)...w przypadku wersji 2.0 nie mam doświadczenia, należałby sprawdzić w manual'u gdzie są "odwodnienia" w bloku silnika.
Pytałem w serwisie czy mają dedykowany wg. instrukcji płyn chłodniczy (DIA QUEEN), odpowiedzieli, że nie posiadają, zalewają auta Castrolem anti-freeze (polecam raczej kupić gotowy płyn do zalania). Koncentrat rozrobiony wg. proporcji podanych w instrukcji producenta , po zbadaniu "glykometrem" wskazywał zamarzalność przy -25C (obecnie mam wątpliwości czy nie za mało).
krzychu - 09-11-2010, 22:41
conrad napisał/a: | ...w przypadku wersji 2.0 nie mam doświadczenia, należałby sprawdzić w manual'u gdzie są "odwodnienia" w bloku silnika.
|
W przypadku 2.0 korek w bloku jest tak schowany że z menualem w ręku 15 minut go szukaliśmy (nie ma szans go zobaczyć, trzeba wsadzić rękę od dołu między silnik i gródz i po lewej stronie wymacać otwór na imbusa). Oczywiście mokry rękaw murowany.
Ja zalałem Hepu G12 bez krzemionki.
conrad - 11-11-2010, 19:31
krzychu,
czy uszczelniałeś korek w bloku silnika jakimś dodatkowym lubricatem np. 3M Nut Locking nr. 4171 lub zamiennikiem (zalecenia wzięte z manual'a), czy poprostu wkręciłeś na sucho.
Trudno określić mi rodzaj uszczelnienia firmy 3M, domyślam się, ze może to być coś w rodzaju płynnej taśmy PTFE (teflonowej), ciężko zlokalizować ten produkt w sprzedaży. Uszczelniaczy gwintów jest mnóstwo np. produkty Locite, połączenie musi być łatwo demontowalne chociażby przy kolejnej wymianie płynu chodniczego...
ostatecznie dokręciłem korek (śrubę) z wyczuciem na sucho, przecieków brak (od wymiany płynu chłodniczego przejechałem 15.000 km)
Jakie jest Twoje zdanie na ten temat?
krzychu - 11-11-2010, 20:07
Znaczy manuala miałem od galanta (tam było 4G63). W każdym razie ja miałem na imbusa takiego stożka wkręcanego w blok. Musiał bym sprawdzić czy coś o uszczelnianiu było (po gwincie nie było widać jakiegoś uszczelniani). Dokręciłem nawet dynamometrem to coś według informacji z manuala. Wymyłem zbiorniczek wyrównawczy, przepłukałem wszystko 15l wody i zalałem jeżdżę nic w garażu nie widzę żeby ciekło.
Skąd masz manuala? Ja tylko widziałem po rosyjsku do CS-a... Dlatego wziąłem z innego samochodu gdzie był 4G63...
conrad - 11-11-2010, 20:59
Korzystam z instrukcji CSA (w wersji rosyjskiej), dodatkowo (w zasadzie głównie) opieram się na instrukcji Colta 96-03 z silnikem 4G13 (1299 cm3), wiele elementów silnika, osprzętu, technologia naprawy jest bardzo zbliżona do 4G18.
Faktycznie silnik 4G92 (1597cm3), to nie to samo co 4G63...ale być może technika uszczelnień gwintów została wprowadzona wyżej...
mkm - 11-11-2010, 21:52
conrad napisał/a: |
Faktycznie silnik 4G92 (1597cm3), to nie to samo co 4G63... |
Faktycznie
Dla uspokojenia napiszę, że w żadnym ze swoich aut nie uszczelniam dodatkowo korka spustowego w bloku (we wspomnianym 4G92 płyn wymieniałem kilkadziesiąt razy ) i poki co (odpukać) sucho
conrad nie wiem czy ten "lubryfikant" ma uszczelniać korek czy zapobiegać jego zapiekaniu/rdzewieniu. Ja obstawiam to drugie.
PS.Z ciekawostek nie zmieniam także przy każdej wymianie oleju uszczelki na korku spustowym. Wymieniam ją co 5-7 wymianę.
nerx - 12-11-2010, 10:24
conrad napisał/a: | Korzystam z instrukcji CSA (w wersji rosyjskiej), dodatkowo (w zasadzie głównie) opieram się na instrukcji Colta 96-03 z silnikem 4G13 (1299 cm3), wiele elementów silnika, osprzętu, technologia naprawy jest bardzo zbliżona do 4G18. |
Conrad możesz przesłać instrukcje ?
krzychu - 12-11-2010, 11:33
nerx napisał/a: |
Conrad możesz przesłać instrukcje ? |
http://forum.mitsumaniaki.pl/index.php?c=22
|
|
|