To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander II GEN Techniczne - [II 2.2 DID] czy moje ksenony oślepiają?

Wazzi - 31-07-2010, 21:18

Potwierdzam, jechalem pare razy przed swoim outkiem i razil w lusterkach.
13zbyszek13 - 07-08-2010, 21:54

Wazzi napisał/a:
Potwierdzam, jechalem pare razy przed swoim outkiem i razil w lusterkach.

Jeżeli są nie ustawione / za wysoko / to napewno będą raziły,trzeba udać się na stację diagnostyczną.

jorzyk1976 - 24-02-2011, 20:01

zauważyłem w swoim samochodzie coś takiego a mianowicie: kiedy mam przełącznik świateł w pozycji włączonych świateł mijania i w czasie ponownego uruchamiania silnika zapalają się ksenony (jeszcze chwilkę przed uruchomieniem silnika) kiedy uruchamiam na sekundę gaśnie prawa tylko lampa, lewa bez zmian. czegoś takiego nie ma jak włącznik świateł jest w pozycji auto, wtedy przy zapalaniu w ogóle nic się nie dzieje lub minimalnie przygaszają się.
może to się ustawia w menu komputera, czy u was tak samo się dzieje?

joachim69 - 24-02-2011, 23:01

pada zarówka
mitsu00 - 24-02-2011, 23:10

joachim69 napisał/a:
pada zarówka
Jeśli już to żarnik.... :wink:
jorzyk1976 - 25-02-2011, 06:42

no tak, a czemu przy położeniu auto włącznika nic nie przygasa? przepalony żarnik nie podlega wymianie gwarancyjnej?
mitsu00 - 25-02-2011, 09:30

jorzyk1976 napisał/a:
no tak, a czemu przy położeniu auto włącznika nic nie przygasa? przepalony żarnik nie podlega wymianie gwarancyjnej?
Zarniki xenonowe jak najbardziej, zwykle zarowki halogenowe NIE. W twoim przypadku mysle ze to bardziej wina jakiegos czujnika, albo poluzowania kontaktow. Padajacy zarnik zmienia barwe na bardziej rozowa. Nalezy zawsze wymieniac je parami, zeby uniknac roznicy w barwie swiatla.
jorzyk1976 - 25-02-2011, 12:05

mitsu00 napisał/a:
jorzyk1976 napisał/a:
Zarniki xenonowe jak najbardziej, zwykle zarowki halogenowe NIE. W twoim przypadku mysle ze to bardziej wina jakiegos czujnika, albo poluzowania kontaktow. Padajacy zarnik zmienia barwe na bardziej rozowa. Nalezy zawsze wymieniac je parami, zeby uniknac roznicy w barwie swiatla.

świecą równym światłem koloru niebieskiego. dzisiaj rano z kolei obojętnie w jakiej połoożeniu był włącznik przy uruchamianiu samochodu na sekundę oba światła wyłączały się, i to jest chyba normalne przy dużym poboże prądu przez silnik (uruchamianie), ale chciałbym sie upewnic w tym i proszę aby ktoś jeszcze u siebie sprawdził i dał znac na forum. czy ma tak samo.

Muciek - 25-02-2011, 12:35

U mojego taty, gdy np. szybciej włączy światła niż odpali silnik to podczas odpalania silnika Xenony lekko przygasają, widać zwłaszcza wieczorem stojąc przed ścianą, albo płotem, ale po 2-3sek. wracają do normy i jest już okej. Jeszcze nigdy nie zgasły.
mitsu00 - 25-02-2011, 12:40

Muciek napisał/a:
U mojego taty, gdy np. szybciej włączy światła niż odpali silnik to podczas odpalania silnika Xenony lekko przygasają, widać zwłaszcza wieczorem stojąc przed ścianą, albo płotem, ale po 2-3sek. wracają do normy i jest już okej. Jeszcze nigdy nie zgasły.
Tak ma być.
DJ Fazi - 25-02-2011, 12:43

A czy takie przygasanie lub częste wyłaczanie włączania nie skraca ich żywota ?
mitsu00 - 25-02-2011, 12:55

DJ Fazi napisał/a:
Nie wydaje mi się. jeśli juz to czysto teoretycznie. Ja zamontowałem sobie DRL-y i tryb skandynawski wyłączyłem. Jeżdżę na ustawieniu Auto i wogóle nie przejmuję sie włączaniem świateł. Czujnik zmierzchu sam je włącza i wyłącza w zależności od pory dnia. W dzień xenony wogóle się nie zapalają, a zatem i nie przygasają podczas rozruchu.
Muciek - 25-02-2011, 12:55

DJ Fazi napisał/a:

No skraca na pewno, bo Xenony są "speszyl", ale dlatego włącza się je po odpaleniu silnika, a nie przed i używa długo, aby mogły się rozgrzać, chyba że ktoś jedzie 200m po bułki do sklepu, ale wtedy to już coś za coś.

mitsu00 - 25-02-2011, 13:00

Muciek napisał/a:
No skraca na pewno, bo Xenony są "speszyl",
Jakby tak było w praktyce to chyba producent by tegotak nie ustawił co nie...? Przez ostatnie 18 lat miałem chyba z 10 aut z xenonami i w żadnym arnik nie przepalił sie przedwcześnie z tego powodu. Żarnik ksenonowy ma natomiast to do siebie, że potrzebuje kilku sekund na rozpalenie się w 100%. W momencie zapalenia świeci na okolo 80%.
jorzyk1976 - 25-02-2011, 14:06

Muciek napisał/a:

u mnie chyba też tylko przygasają a wiec jest to norma. proszę mi wyjaśnić co to jest ten tryb skandynawski.