[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Czujnik ABS tył tylny parametry zamienniki
Hugo - 20-10-2013, 21:01
komarsnk, nie będzie zonka.
Łysy88 - 17-01-2014, 08:16 Temat postu: [EAxx] Czujnik ABS Witajcie,
po zmianie drążków i końcówek układu kierowniczego mam dość dziwny problem. Na początku myślałem że to może pierścień abs dostał przy wybijaniu sworznia ale chyba nie do końca. Objaw jest taki że kiedy hamuje to jest ok, ale za każdym razem jak już się prawie mam zatrzymać to włącza się ABS. Dosłownie na 2-3 sek i bardzo delikatnie. Jak zjechałem po zjeździe z kostki brukowej gdzie co druga kostka jest wysunięta to wywaliło błąd ABS i został wyłączony. Potem kontrolka znikła a ABS znów zaczął załączać się przed samym zatrzymaniem... Aktualnie wyciągnąłem bezpiecznik ABS bo mnie to dość mocno denerwowało ale fajnie było by odzyskać ABS na zimę... Czy to może być uszkodzony czujnik? Przy uszkodzonym pierścieniu ABS włączał się jak tylko dotknąłem pedału hamulca a teraz jak wyżej opisałem.
robertdg - 17-01-2014, 09:19
Sprawdź kody błedów, ale nie wykluczone, że koronka się rozleciała albo jest w fazie rozlatywania sie
Łysy88 - 17-01-2014, 09:54
Błąd 42, docisnąłem czujnik i skasowałem błędy. Koronka raczej nie bo jak nie miałem jednego zęba na drugiej stronie to od razu się włączał abs. Na razie próbowałem awaryjnego hamowania i zwykłego i jest ok, do tego nie wybija błędu.
robertdg - 17-01-2014, 09:59
42 to błąd zaworu hydraulicznego w pompie ABS odpowiadającego z hamowanie przedniego lewego koła
Łysy88 - 17-01-2014, 10:01
Coraz bardziej mam wrażenie że pompa ABS idzie do wymiany... Zobaczę co będzie teraz się działo. Zaraz jadę trochę pojeździć to się okaże.
kamilo130 - 22-02-2014, 18:10 Temat postu: czujnik abs Witam,nie znalazłem takiego tematu mam do Was pytanie czy znacie jakis sposob by wyjac czujnik abs z przedniego lewego koła? dzisiaj z 3 godziny sie meczyłem by go wymantowac spryskałem duzo wd40 delikatnie drgnał ale strasznie ciezko go wyjac a nie chce uszkodzic go mam nadzieje ze juz tego nie zrobiłem ale starałem sie bardzo delikatnie jutro znowu bede nad tym siedziec ale juz cierpliwosci brak.Dzieki z gory za odp jesli przeoczyłem gdzies ten temat to soryy pozdrawiam
komarsnk - 22-02-2014, 18:26 Temat postu: Re: czujnik abs
kamilo130 napisał/a: | czy znacie jakis sposob by wyjac czujnik abs z przedniego lewego koła? |
Nie - czujniki ABS w Galancie EA są niewyjmowalne. Było o tym pisane wiele razy. Możliwe, że już go uszkodziłeś...
kamilo130 - 22-02-2014, 20:51
sadze ze nie nic na siłe nie robiłem abs działa,nie swieci mi sie na panelu abs wszystko jest ok to masm pytanie od jakiegos czasu mam problem gdy hamuje cos mi strzela wali w pedale hamulca tak jak by zacisk popuszczał odczuwalne to jest na pedale tak jak by abs sie załaczał przy delikatnym hamowaniu nie wiem czy to ma znaczenie nastapiło to w zime i czasami jak jade i nie uzywam pedała hamulca cos strzela pyka nie umiem tego nazwac i wydaje mi sie ze to wydobywa sie z lewego koła jak by jakas zebatka pykała nikt nie wie co to moze byc a jest uciazliwe gdy podczas hamowania wydobywaja sie takie odgłosy ktos moze miał cos podobnego?
swinks_UK - 23-02-2014, 12:34
Sprawdź czy któryś z ringów nie jest pęknięty. Czasem wystarczy pęknięcie ledwo widoczne, lub ukruszony ząb, by abs oszalał przy niskich prędkościach.
Do tego czyszczenie czujników i ringów we wszystkich kołach.
Innym winowajcą może być uszkodzone łożysko w przednim kole. Znam dwa przypadki, że uszkodzone powodowało podobny objaw.
Co do samego czujnika.
Są wyciągalne, ale to bardzo ciężka sprawa. Z reguły są tak zapieczone, że się uszkadzają przy wyciąganiu, dlatego ludzie preferują podmianę całych zwrotnic.
drexvs - 19-03-2014, 14:30
Panowie muszę wymienić czujnik abs. Są różnice w piaście jeśli chodzi o Galanta z 98roku Sport Edition ?
Hugo - 19-03-2014, 15:07
drexvs napisał/a: | Są różnice w piaście jeśli chodzi o Galanta z 98roku Sport Edition ? | Jak 1998 r. to podaj VIN.
drexvs - 20-03-2014, 11:21
Czujnik zamówiony od japaneze. Nowy czujnik 150zł. Da się jeszcze kupić taki bajer nowy
Hugo - 20-03-2014, 12:12
Dobrze wiedzieć.
Anonymous - 07-04-2014, 11:36
Podepnę się pod temat gdyż u mnie objawy takie same przy hamowaniu. Wymieniałem niedawno skrzynię biegów i okazało się że musiałem dokupić jeszcze półosie (25 zębów) w starej miałem 27. Od tamtej pory pojawił się problem z ABS. Nie wiem czy te dwa modele półosi róznią się również ilością zebów na wianuszku abs? Mam jeszcze poprzednie półosie i zastanawiam się czy można przełożyć same zębatki. Bardzo możliwe tez , że podczas wymiany został uszkodzony lub zabrudzony któryś z elementów układu. Czy wyjęcie bezpiecznika abs odbije się negatywnie na innych układach?
|
|
|