Eclipse - Techniczne - 3G V6 instalacja gazowa?
MATi1G - 01-08-2010, 22:17
to współczuje bo w Warszawie w komunikacji gazu nie uraczysz ...
z tym twierdzeniami akurat sie zgadzam wiec sie nie czepiaj bo moderatorowi nie przystoi
robertdg - 01-08-2010, 22:54
MATi1G, powielasz stereotypy, tak naprawde, to silnikowi jest obojetne na jakim paliwie jeździ, najwazniejszy jest sposób jego zasilania, pozatym na źle wyregulowanej benzynie, bedzie się to samo działo co na źle wyregulowanym gazie, a koszty eksploatacji PB względem PB+LPG, zawsze wyjdą na korzyść PB+LPG, no chyba, że zamontuje sie LPG najtańszym kosztem, to wtedy mozna dumać, narzekać, etc., sam kiedyś byłem przeciwnikiem LPG, dopoki nie poznalem paru mądrych łbów w tym temacie, oraz dopóki sam nie zaczałem jeździć autem zasilanym LPG.
zenek_bb - 01-08-2010, 23:02
cinek1111 napisał/a: | poprosze o wasze przezycia w tej sprawie oraz jaka instalacje polecacie. |
prosił o przeżycia, dostał bezsensowną dyskusję, parę stereotypów, przeczytał jak sobie nawzajem docinamy i tyle z tego tematu...
PS. Cinek daj znać co się dowiedziałeś, jakie ceny Ci podali...
Adaho_krak - 01-08-2010, 23:04
MATi1G napisał/a: | z tym twierdzeniami akurat sie zgadzam wiec sie nie czepiaj bo moderatorowi nie przystoi |
Przepraszam nie rozumiem przekazu, napewno się nie czepiam tylko opieram na wiedzy praktycznej wprost przeciwnie do Ciebie, na dalszą cześć dyskusji zapraszam na PW lub GG. Tu wystarczy.
kamil4711 - 02-08-2010, 13:33
Wiecie co ? jak wszyscy to i ja trochę zboczę z tematu , muszę przyznać że w 2G super się spisuje lpg , silnik chodzi bardziej elastycznie , w 3G powinno być to samo tylko należało by dobrać dokładnie podzespoły do instalacji , dobrze poczytać opinie tych którzy takową mają i wziąć przykład a nie na swoim aucie testować , ze swojej jestem zadowolony choćby dla tego że za litr lpg pacę powiedzmy 2.20 a nie 4.70 w woże dupsko kiedy chcę a nie tylko do kościoła
cinek1111 - 02-08-2010, 20:12
A więc tak
Elektrowtryskiwacz MATRIX XJ.533.18, 3 cylindry 2X 400
Filtr fazy lotnej MATRIX !X 53
KME SILVER REDUKTOR PAROWNIK + ZAWÓR GAZOWY 270KM 2X 235
(Sa jescze jakies turbo w cenie 360) lecz parametry podobne
Stag-300-6 Premium niestety niemoge znajsc samego tez mysle ze bylaby to najlepsza
mozliwosc a zwlaszca jezeli komunikuje sie z ECU.
Wielozawór toroidalny 270/30 fi8 SUPER TOMASETTO 1X 200
Ceny z allegro.
Mniej wiecej butle przewody itp ile jeszcze bedzie kosztowalo?
A i najwaznmiejsze ta centralke dostane gdzies osobno?
Jak narazie ceny sa ok w 3 tys sie zamkne?
zenek_bb - 02-08-2010, 21:37
Tu masz zestaw części od jednego sprzedawcy w dobrych cenach, do tego dojdzie taniej wysyłka bo jedna paczka od jednego sprzedawcy:
Filtry Matrix XJ.301 2x52zł
Listwy Matrix HD.344 2x333zł
Jeden reduktor KME Gold 349zł z filtrem fazy ciekłej
Wielozawór zależnie jaką butle użyjesz, ważne żeby miała wyjście zasilania reduktora fi8. Najpierw dopasowywujesz butlę, wyjmij koło zapasowe i sprawdź na wysokość ile masz miejsca, ale z zapasem policz i przypatrz się jak butle są montowane, żeby potem nie wystawała.
Rurki gazowe koło 5-7zł za metr, jedna do zaworu tankowania druga do zasilania reduktora fi8. Ceny reszty wężów nie pamiętam już dokładnie. Do listew kupujesz fi 12, do układu chłodzenia trzeba bodajże fi14 lub 16 + kolanka (rozcinasz węża małego obiegu biegnącego z termostatu do nagrzewnicy). Potrzebne są jeszcze wężyk podciśnień + trójnik, dysze do kolektora ssącego...
Kurcze mam nadzieje że nie planujesz samemu montować instalacji... Istnieje taka możliwość, masz tańsze przeglądy samochodu, z tego co wiem nikt się nie czepia, ale wiesz... Masz gwarancję na same części. Jak się uprzesz to mogę Ci ją zamontować i wyregulować, ale to w ostateczności... W sumie licząc tymi cenami 1700zł dasz za to co w/w z wielozaworem, interfejsem USB, rurkami, elektrozaworem, dyszami i innymi perdołami, dolicz do tego koszt centralki około 900-1200max + cena butli. Nie jest to może tanio ale uwierz mi że taka instalacja da Ci gwarancje niskiego spalania, bezpieczeństwa i zadowolenia. Za komputerem zadzwoń może do kilku sprzedawców z allegro, najpierw do tego który ma w/w komplet części, potem polecę zadzwonić do PH Jacuś (ja tam kupowałem części do LPG zawsze) Tel.: 662 25 54 97 albo 662 30 60 20 od 8 do 18.
cinek1111 - 02-08-2010, 21:57
Nie no sam jescze nie mam takiej wiedzy zreszta nie chce sobie zepsuc silnika itp, obecnie jescze nie bede montowal poniewaz jestem poza granicami Pl wiec jescze miesiac trzeba bedzie poczekac na ostateczny werdykt co i jak.
Mysle ze narazie wiecej informacji mi nie trzeba, dziekuje za zainteresowanie wszytskim nawet tym negatywnie nastawionych do gazu;-)
Pozdr
cns80 - 03-08-2010, 08:00
MATi1G napisał/a: | to współczuje bo w Warszawie w komunikacji gazu nie uraczysz ... | Bajki opowiadasz. Autobusy już jeżdżą na CNG i na Etanolu
Złe opinie o gazie pojawiają się dlatego że ludzie montują wtryski Valtec'a + jakiś badziewny komputer za całość płacąc 2-3 tyś zł w jakiś marnych zakładach. Do tego filtry zmieniają co 30 tys, a korekcję map robią dopiero jak auto nie odpala. I później są zdziwieni że wszystko się sypło, że są problemy, że uszkodzona jest elektronika pojazdu
A już najzabawniejsze jest to jak się taką instalację spotyka w V6
zenek_bb - 03-08-2010, 09:44
Dostałem odpowiedź odnośnie zakładu montującego lub możliwości kupna centralki, założony przeze mnie temat na forum AC S.A. możesz zobaczyć tutaj, nie trzeba się logować.
piękna wypowiedź w ustach moderatora MPVki ;> niestety tak jak powiedziałem wcześniej wtryski valtek, rail i tym podobne nie nadają się do silników z większą ilością cylindrów niż 4 o pojemności mniejszej niż 3,6L ponieważ ich minimalny czas pracy oscyluje w przedziale 2,5-2,9ms, gdzie matrixy dzięki podwójnym cewkom na jeden wtryskiwacz posiadają czas motoryczny otwarcia zamknięcia 0,5/0,5ms, a ich liniowa praca już przy 1,5ms. To znaczy że mogą poprostu dokładnie odmierzać dużo mniejsze dawki gazu, a na wysokich obrotach wystarczającą ilość gazu i jeszcze zdążą się zamknąć/otworzyć. Do hummera można zamontować valteka ale do ecli/MPV niestety się nie nadają.
Dodam od siebie, że niestety nawet spece od AC S.A. nie robią wszystkiego jak trzeba, odkąd zacząłem się interesować tematem prosiłem ich meilowo o nowe oprogramowanie dające możliwość korekty ręcznej od temp. reduktora i obciążenia. Jakiś miesiąc później wypuszczono nowy komputer Stag 300+ z tymi funkcjami Poza tym trójniki pomiarowe (ciśnienie i temp gazu) pozostawiają wiele do życzenia i normalna ich aplikacja nawet w dobrym zakładzie gazowym kończy się przekłamaniami. Trójnik nie dość że jest tak zaprojektowany, że powoduje spowolnienie przepływu gazu to na dodatek temperatura jest odbierana od silnika, a nie od gazu, nie podając prawdziwej jego temperatury. Zrobiłem projekt wolnego od tych błędów trójnika (wykonany z plastiku z małą komorą wyr. ciśnienia i stabilizacji temp) i wysłałem do AC w lipcu ubiegłego roku, efektem było tylko tyle że w Stagu Premium który wyszedł w połowie sierpnia trójnik pomiarowy był zintegrowany z czujnikiem ciśnienia i temp (jedna plastikowa puszka z wyprowadzeniami i czujnikami) które już tych problemów nie mają.
W maju wyszedłem z propozycją zaprojektowania intercoolera LPG który schładzałby odparowany gaz do temperatury nie niższej niż 25stC w silnikach wolnossących i 35stC w silnikach doładowanych. Można by stosować go w autach o większej mocy niż 150km, zapobiegałoby to przed przegrzewaniem gazu przez reduktor/y gdy samochód jedzie np. na mieście lub w korku. Problem polega na tym że w mocnym silniku przy zastosowaniu wydajnego/mocnego reduktora, w czasie gdy silnik nie wykorzystuje swojej pełnej mocy, reduktor nagrzewa się do wysokiej temp. nagrzewając też gaz, efektem jest zmniejszenie gęstości gazu, grzanie powietrza przez co mało efektywne spalanie, przy gwałtownym przyspieszeniu po np. staniu w korku może wystąpić spalanie stukowe (wys. temp mieszanki, peak ciśnienia opóźniony). WYŚMIALI MNIE, pewnie dlatego, że komu się chce coś takiego projektować jak i tak nikt tego nie zamontuje bo mają już takie szczegóły w du...żym poważaniu ... Trudno, za niedługo mam zamiar zamontować taki IC u siebie, zobaczymy jaki efekt.
|
|
|