Space Star Techniczne - Gdzie kupic przeguby wewn? PILNE
dybir - 15-06-2011, 23:02
witam, w mss 1.6 jest skrzynia od renault, z serii jb czy jakoś tak i przeguby jak i całe półosie pasują od renault laguna 1, megane 1, 19, 25, koszt w inter carsie 60 więc nie ma co przepłacać, sam kiedyś objechałem całe miasto i nigdzie nie mieli a w serwisie krzyknęli 350zl i to jeszcze 2 tyg czekania bo nie ma na miejscu. pozdrawiam
a i zapomniałem dodać że to łożysko uszczelniające na półosi ma mieć wewnątrz 25,8mm
wojtek199223 - 06-10-2015, 19:25
Witam wszystkich. Przegrzebałem pół Interentu w poszukiwaniu łożyska podpory prawej półosi do space stara 1.9 did 102KM z 2003 roku i niestety nigdzie nie znalazłem. Może ktoryś z forumowiczów wie gdzie można kupić taką część badź zna wymiary tego łożyska bo jestem w kropce
Bizi78 - 06-10-2015, 21:05
Chyba szybciej będzie kupić używaną półoś .
wojtek199223 - 19-10-2015, 23:17
Gdyby ktoś potrzebował łożyska podpory półosi to mi nadało sie z volvo s40 75x45x19 koszt około 40 złociszy
Paweł W. - 02-01-2016, 20:21
Koledzy,
Ostatnio, podczas ruszania potwor.ie trzesie sie cala lewa strona auta. Na zakretach nic nie stuka, nie puka, jak dluzej pojezdze, przy ruszaniu trzesie jakby polos miala urwac sie.
Jesli wiecie co moze byc powodem, bardzo prosze-pomozcie.
Pozdrawiam
Pawel.
Hugo - 02-01-2016, 23:07
Paweł W., wywalony przegub wewnętrzny na tej nieszczęsnej francuskiej, lewej półosi... Zmieniaj czym prędzej, bo jak się rozsypie to będzie niedobrze. W żony SS padł z dnia na dzień, miał taki luz, że na skręconych na maksa w lewo kołach blokował koła (klinował się).
Paweł W. - 03-01-2016, 04:50
Witam,
Oj Hugo-Hura, hura, hurra:):):), moj "spacek" zaczyna mnie kosztowac niczym kochanka:), ale on na szczescie nie kupuje najmodniejszych opon, najladniejszych kolpakow, JAK TRZA, TO MUS
Pawel
[ Dodano: 03-01-2016, 10:12 ]
Dzien Dobry,
Tak, tak-tylko skad wziac to cudo, myslicie ze uzywany da rade?
Pozdrawiam
Pawel
Hugo - 03-01-2016, 11:02
Ja założyłem używaną półoś i jest OK.
Paweł W. - 03-01-2016, 11:14
Witam,
Duzo Cie to kosztowalo?
Czy wymiana jest mocno skomplikowana? Kurcze, chyba postawie auto na kolki I zrobie w nim wszystko, wszystko co jest, co zapowiada sie, nie chce niespodzianek w trasie.
Pozdrawiam
Pawel
[ Dodano: 03-01-2016, 18:43 ]
Aha,
Wiecie, jedna rzecz mnie zastanawia. Takie drzenie polosi zauwazylem w lecie juz, tyle tylko ze mialo miejsce tylko a wylacznie po conajmniej godzinnej jezdzie I to po miescie.
Czy mozliwe, ze luzuje sie tam cos?
Dzis jezdzilem dosc sporo, okolo 100 km po miescie I zaczelo tluc dopiero w okolicach domu.
Kurcze, moglem zostac w zawodzie mechanika, tak czlek marszczy sie I marszczy.
Pozdrawiam
Pawel
Hugo - 03-01-2016, 21:51
Paweł W. napisał/a: | Duzo Cie to kosztowalo? | Udało się kupić kompletną używaną półoś w stanie dosłownie fabrycznym z obydwoma przegubami za chyba ok. 100 zł z przesyłką. Paweł W. napisał/a: | Czy wymiana jest mocno skomplikowana? | Nie jeśli wieloklin przegubu zewnętrznego nie będzie zapieczony w piaście, jeśli będzie to bez prasy hydraulicznej i wyjęcia całej zwrotnicy się nie obędzie. Odkręcasz nakrętkę na przegubie zewnętrznym, podnosisz auto z lewej strony, zdejmujesz koło, spuszczasz olej ze skrzyni biegów, odkręcasz amortyzator od zwrotnicy, wybijasz sworzeń wahacza ze zwrotnicy, wyjmujesz przegub zewnętrzny z piasty, odkręcasz 3 śruby od gumy osłonowej przegubu wewnętrznego i wyjmujesz półoś. Montaż w odwrotnej kolejności.
Paweł W. - 04-01-2016, 16:07
Witam-Dzien Dobry,
Dzieki za instrukcje. Niestety, nie usmiecha mi sie w taka pogode grzebac w aucie. Mam nadzieje, ze do wiosny lub cieplejszych dni przegub wytrzyma, tym bardziej ze nie zawsze "czuc" ze jest luz, dzis zrobilem 60 km I wszystko bylo w porzadku.
Tak czy inaczej rozgladam sie za poloska kpl, olejem do skrzyni etc. Czy cos jeszcze jest potrzebne? Przy okazji zmienie sprezarke klimatyzacji, bo(chyba)sprzegielko mi szumi, dokladnie tak jakbym caly czas mial wlaczona dmuchawe.
Czesc:):):)
Najserdeczniej Pozdrawiam
Pawel
Hugo - 05-01-2016, 08:05
Paweł W. napisał/a: | Niestety, nie usmiecha mi sie w taka pogode grzebac w aucie | W taki mróz na zewnątrz nie polecam
|
|
|