To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [Cari 1.6] Zamiana klimy manualnej na klimatronic

ahalek23 - 10-06-2012, 09:52

Wichura1 masz racje ale człowiek chciał info więc dostał jasne wskazówki .Generalnie chodzi o to że robię taki przeszczep do mojego auta i mogę wiele wnieść do tematu a uwierz mi jest z tym sporo roboty i bardzo łatwo popełnić błędy .Samo przebadanie instalacji zajęło mi 3 dni 6 stron A4 notatek napięcia pomiary itd na chwilę obecną odpaliłem climatronika na sucho w garażu automatyka śmiga więc jak ktoś ma pytania to chętnie odpowiem póki jeszcze mam to na wierzchu .Pozdrowienia chłopaki nie taki climatronik skomplikowany jak powiadają
remi - 11-06-2012, 09:37

gratuluję!!
No prosze, proszę, jak ja zakładałem manualna to były opinie, że się nie da i, że nie opłacalne, a tu klimatronik. No no.
ahalek23,
powiedz mi, czy zmieniałeś wsystko, czy tylko dołożyłes bebechy do manualnej bez rozszczelniania układu? Nie żebym chciał zmieniać - narazie pytam z ciekawośći. ;-)

wichura1 - 11-06-2012, 13:30

remi, Jeżeli masz dawcę kompletnego, to się opłaca, nieopłacalne jest kupowanie poszczególnych elementów. Teraz Carismy bardzo staniały, więc operacja, jest coraz bardziej opłacalna.
ahalek23 - 12-06-2012, 10:33

Chciałem założyć klimę manualną ale w okolicy nie znalazłem a z Allegro to raczej nie .Przeglądając internet znalazłem ogłoszenie auta na części więc podjechałem .Okazało się że auto jest po dachowaniu .Właściciel nie bardzo mechanicznie był uzdolniony więc pozwolił mi samemu wymontować (oczywiście pomagał )
sprężarka ,uchwyt sprężarki ,części instalacji z komory silnika ,przewody komplet ,presostat z czujnikiem ,parownik ,wentylator parownika ,wentylator nadmuchu z obudową i silniczkiem +przekażnik ,skraplacz z obudową i osprzętem ,centralna pucha z silniczkiem ,sterownik ,czujnik nasłonecznienia a do celów badawczych cała kompletna wiązka kabli z pod kokpitu .Nagrzewnicę zostawiłem właścicielowi koszt całości 450 zł

Po wyselekcjonowaniu kabli klimatronika z wiązki kokpitu dołożyłem te kable do mojej Mitsu wpinając wszystkie brakujące kable do odpowiednich pinów na wtyczkach oryginalnej instalacji .Instalacja pod klimę w wiązce komory silnika jest zamontowana fabrycznie co ułatwiło pracę.Mam w domu drugą Carismę na części(niestety też bez klimy ) więc wszelkie pomiary na instalacji przeprowadzałem właśnie na niej zajęło to 2 dni pomiary napięć spr pinów odszukanie kabli i kolorów itd wczoraj zamontowałem cały środek i elektryke zajęło to 10 godzin .dzisiaj ciąg dalszy co i jak napisze wam pózniej Pozdrowionka

[ Dodano: 14-06-2012, 21:59 ]
No i kolejny dzień pracy za mną.Napotkałem parę problemów ale o tym za chwilę.Zamontowałem sprężarkę ,wentylator chłodnicy klimy ,chłodnicę klimy dołożyłem część instalacji w komorze silnika,przewody elastyczne .Myślę podjadę to nabiją czynnik .Tak też zrobiłem sprawdzono próżnię i wszystko oki facet zaczął nabijać czynnik przy około 6 barach trach syk i co się okazuje?wywaliło zawór bezpieczeństwa na sprężarce .Akcja przerwana i do domu .Jadę a tu jak nagle nie zacznie coś wyć oględziny na postoju dorypane łożysko na kole pasowym sprężarki.Myślę sobie no to wydatki i dalej do domu.Wyciągam sprężarkę sprawdzam zawór nieszczelny rozbieram dalej jest winowajca syf brud itd.Po wyczyszczeniu kontrola 10 bar z kompresora trzyma więc sprawa załatwiona .Następnie wyciągam wolne koło luzy masakra ściągam dalej cewka elektromagnesu przyklejona do osłony na silikonie masakra z racji sylikonu ktoś dorobił masę cewki do obudowy.Wymiana łożyska wymiary dość nietypowe ale znalazłem cena 55 zł .Poskładałem wszystko czynnik nabijać teraz to głupota więc nabiłem powietrze na 15 bar poczekam do jutra jeśli będzie oki to próżnia i nabijamy na nabitym ciśnieniu (powietrze ) sprężarka się chce załączać więc myślę że będzie coś z tego ale reszta jutro Pozdrowionka

No i dzisiaj po sprawdzeniu okazało się że wszystko jest OK więc nabito mi klimę .Jak na razie same superlatywy wszystko działa ale mam pytanie czy w nocy na climatroniku podświetlane są przyciski?

tomi0112 - 12-07-2013, 11:10
Temat postu: Piszę w sprawie klimatyzacji do carismy( PRZEROBKA)
Powiedz skąd jesteś? Jeśli już to robiłeś zgodzisz się mi pomóc? oczywiście nie za darmo... mam dwie carismy...jedna jest na części (z klimatroniciem) i moja której używam jest z klimą manualną...chce przełożyć układ z jednej do drugiej tak aby mieć klimatronic...

Pozdrawiam i czekam na odpowiedź