Pajero II - poszła Uszczelka lub głowica
Mighn - 04-08-2010, 21:58
Jutro sprawdzę czy jest dojście do koła - i tak najpierw muszę nakładkę kupić nową, bo 19 made in china przegrała z miśkiem :/ szkoda że nie mam dostępu do klucza pneumatycznego - to by nieco poprawiło szanse ale niestety jak zwykle remont odbywa się na ulicy przed domem
gołąb - 04-08-2010, 22:00
Mighn napisał/a: | dostępu do klucza pneumatycznego - to by nieco poprawiło szanse | to na pewno, ale żeby pneumatem podejść, to chłodnica by przeszkadzała...
Mighn - 05-08-2010, 19:06
Już nie - chłodnica jest wymontowana została tylko chłodziarka oleju i rurka od wspomagania, ale ona nie przeszkadza
Ok- na 99% to tylko uszczelka (zmasakrowana aż w 2 miejscach) jutro głowiczka idzie na sprawdzenie szczelności i planowanie, potem troszkę ręcznej obróbki - bo widzę że się jej przyda małe wygłaskanie tu i ówdzie.. a potem składanie autka...
Teraz jeszcze jedno: jak radzicie pozbyć się szczątków uszczelki nieomal zintegrowanych z blokiem silnika??
Faraonix - 05-08-2010, 20:37
Ja byc moze niedostatecznie wyczyscilem i zastosowalem stare sruby. Efekt - po zlozeniu wyciek plynu z pod uszczelki. Lepiej wyczysc na lusterko, poswiec 2h wiecej abys pozniej nie mial problemu i chyba nowe sruby beda niezbedne
Andrew - 05-08-2010, 21:09
Mighn napisał/a: | jak radzicie pozbyć się szczątków uszczelki nieomal zintegrowanych z blokiem silnika?? | Wydaję mi się, że rozpuszczalnik, szmatka i docieranie
Druga sprawa, zmień szpilki głowicy na nowe.
Mighn - 07-08-2010, 11:26
Powiedzcie mi jak stopniujecie dokręcanie głowicy? - najpierw tylko dokręcacie śruby a potem od razu do końca (tzn z zalecanym momentem) czy też na kilka razy (np 25nm...60nm...90nm...)?
I na ile dokręcacie końcowo, bo w instrukcji mam 115-125 Nm
Bartek - 07-08-2010, 12:17
Jak nie jest dokręcana na kąty to właśnie tak 3 lub 4 etapy oczywiście właściwą kolejnością za każdym razem dochodząc do górnej granicy momentu z manuala. Dodatkowo jeszcze dociągam głowicę po kilkuset km - środkowe śruby zawsze o klika stopni się dokręcą.
AndrzejM22 - 07-08-2010, 23:22
W Pajero 2,5 Diesel dokręca się w trzech etapach
Etap 1 : 55Nm – 65Nm
Etap 2 : 85Nm – 95Nm
Etap 3 :115Nm – 125 Nm
Mighn - 10-08-2010, 21:15
O - dzięki, dokładnie tego mi było trzeba
PS.:
Kolejne probley
- udało się odkręcić śrubę mocującą dolne koło pasowe (metoda "na rozrusznik" - czyli zapieramy klucz o ramę i na dajemy strzała z rozrusznika) ale pojawił się koleny kłopot - koło pasowe za nic nie chce zejśc - zakleszczone na amen, a anie w pobliskich sklepach ani u pobliskiego mechanika żadnych ściągaczy do tego nie ma... (ciii - nie pytajcie co to za mechanik - tłumiki spawa świetnie...) - ma ktoś jakiś patent na to?
- czy radzicie wtryski i świece wkręcać "na sucho" czy na smar miedziany ładować?
|
|
|