Carisma - FAQ - [Cari 1.8 GDI] Filtr paliwa w GDI 98r. pod maską.
Moomin - 17-09-2007, 21:47
Zerknijcie na ten temat:
http://www.mitsubishi-gra...ht=filtr+paliwa
Myślę, że chłopaki mają rację. Wobec tego Japaneze też ma rację z tym, że dotyczy to modeli po lifcie i do tego ma dobrą cenę skoro chce tylko 200zł.
Też pomyślałem żeby wymienić ten filtr, ale w tej cenie to teraz nie dam rady.
Edit
Zajrzałem do książki serwisowej - wymiana filtru paliwa jest co 150 tys. km, więc ja mam jeszcze czas (130 tys.). Trochę mi ulżyło. Jeśli wymienia się go tak rzadko to ma prawo kosztować te 200zł.
turek61 - 17-09-2007, 22:35
Moomin napisał/a: | apaneze też ma rację z tym, że dotyczy to modeli po lifcie i do tego ma dobrą cenę skoro chce tylko 200zł. |
A kiedy otrzymałeś taką ofertę od niego ?
W listopadzie zeszłego roku gdy kupowałem od niego rozrząd dostałem taką informację:
Cytat: | Filtr paliwa tylko oryginał 320,-zł -wymiana co 75-150tyś km w zbiorniku |
Moomin - 17-09-2007, 22:41
turek61 napisał/a: |
A kiedy otrzymałeś taką ofertę od niego ?
W listopadzie zeszłego roku gdy kupowałem od niego rozrząd dostałem taką informację:
Cytat: | Filtr paliwa tylko oryginał 320,-zł -wymiana co 75-150tyś km w zbiorniku |
|
Ja osobiście nie rozmawiałem z nim na ten temat. Zasugerowałem się jednym z postów w tym wątku gdzie pada taka cena. Popatrz parę wiadomości wyżej.
W książce serwisowej jest wyraźnie napisane wymiana co 150 tys., nie wiem skąd te 75.
turek61 - 17-09-2007, 22:48
Moomin napisał/a: | nie wiem skąd te 75. |
On miał na myśli przedział między tymi wartościami a cenę ma taką bo to jego słowa.
Moomin - 17-09-2007, 22:55
Tamta cena też jest od Japaneze i to z kwietnia tego roku więc może się zmieniła.
turek61 - 17-09-2007, 23:15
Moomin napisał/a: | Tamta cena też jest od Japaneze i to z kwietnia tego roku więc może się zmieniła. |
Jeżeli tak to muszę kupić
Moomin - 17-09-2007, 23:18
A jaki masz przebieg?
turek61 - 18-09-2007, 20:14
Moomin, jeżeli mnie pytasz to 160 kkm. ale nie śpieszyłem się z tym i nadal nie koniecznie muszę wymieniać bo większość kilometrów przejechane było na gazie.
Prawdę mówiąc to powinienem jak najszybciej wyczyścić filtr gazu, który jest w zbiorniku ale żeby to zrobić musiałbym sie udać do W-wy albo do Radomia do kolegi kenoipa.Miałem to zrobić będąc na urlopie w Bieszczadach ale nie dało rady.
Anonymous - 01-10-2007, 09:23
witam
Student wielkie dzięki za tak dokładny opis tej wymiany.Krok po kroku i jakoś poszło , ok. godz. roboty. też niestety nie robiłem fotek. ale bez tego co napisałeś zaajęło by to pewnie cały dzień .
ps. nawet wydrukowałem sobie to na ew. następne razy
Student - 01-10-2007, 10:42
Przy całej tej wymianie to problem jest z tym że filtr dokręcamy 1/6 obrotu a to dla niecierpliwych "PROBLEM", no i praca samemu, przy takich pracach to pomocnę sa nawet delikatne ręce kobiet
Ale fajnie że się udało
Anonymous - 01-10-2007, 10:57
to dokręcanie to przy całej robocie niuansik.....chodzi ci pewnie o dokręcanie wężyka od strony nadkola......to już końcówka roboty.....i powiem ci że po przekręceniu kluczyka troszkę się tam pocił.....ale wystarczyło właśnie kolejne 1/6 obrotu i było ok.
powalczyłem trochę z włożenie filtra od dołu w tą objemkę bo przy max. poluzowaniu wypadał śrubka i nie można było jej złapać....ale posmarowałem troszkę filtr i wskoczył w lekko złapaną objemkę.
ps .robiliśmy to w dwóch.....na szczęście.....
tdi1982 - 24-11-2007, 19:59
Witajcie koledzy.Właśnie zmieniłem sobie filtr paliwa i wcale nie jest to takie trudne.Odkręciłem całą obudowę filtra powierza następnie puszkę z bezpiecznikami oraz ten węglowy filtr oparów.Poluzowałem od dołu kluczem 14 śrubkę wchodzącą do filtra a następnie odkręciłem cały wąż który idzie już do listwy wtrysków (jest tam klucz 10 lub 12 i jedna śrubka tylko do odkręcenia).później odkręciłem objemkę od filtra i wyciągałem go dołem włożyłem filtr w imadło żeby odkręcić kluczem górną śrubkę kluczem 19.Przekładam wężyk do nowego filtra zakładam nowe miedziane podkładki które są w komplecie i składam wszystko.Ten sposób jest dobry bo nie trzeba rozkręcać boków nadkola i ściągać koła a wszystko robi się z góry przez maskę mam nawet zdjęcia tylko nie wiem jak je tu umieścić
Cezar - 24-11-2007, 20:05
tdi1982 napisał/a: | mam nawet zdjęcia tylko nie wiem jak je tu umieścić |
tdi1982, http://www.mitsubishi-gra...wtopic.php?t=26
tdi1982 - 24-11-2007, 20:49
A to ja z prawej i mój kolega sympatyczny najlepszy mechanior Arni spec od wszystkiego.
To filierek węglowy i puszka z bezpiecznikami które trza odkręcić by się dostać do filtra paliwowego.
Tu odkręcamy by wyciągać górny wężyk od filtra.
A tak wygląda ten filtr po ściągnięciu puszki z bezpiecznikami i filtrem węglowym i powietrza.
Po wyciągnięciu filtra tak to wygląda.żeby wyciągnąć filtr wystarczy tylko odkręcić tą śrubkę kluczem 14
Tutaj po wyciągnięciu filtr stary z wężem a z prawej nowy.
I po wszystkiemu
Serwis Arniego i samochody które czekają na reperację no może oprócz Pola czerwonego i Gulfów
Tak poza tym bardzo ciekawo to zrobili.Wymienialiśmy jeszcze mocowanie górne amortyzatora.Dziś z Gutim który jeździ Gulfem przywracaliśmy dźwięk klaksonu i tutaj to mnie rozbroiło żeby się dostać do niego trzeba rozebrać lampy migacze.
saphire - 25-11-2007, 08:10
O ile kojarzę to chyba nawet taki sposób wymiany jest opisany w Workshop Manualu czy też w AutoDacie...
|
|
|