To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[92-96]Galant E5xA - [E52A] koszmarnie zaparowane szyby

czekoladka_1981 - 18-10-2010, 12:19

Szym_e52a napisał/a:
byłem pewien do teraz, że coś takiego u mnie w aucie występuje....

do przejrzenia:
http://forum.mitsumaniaki...=filtr+kabinowy , http://forum.mitsumaniaki...=filtr+kabinowy :)

Anonymous - 18-10-2010, 22:30

Jestem tu narazie świeżakiem więc jeszcze nie zdążyłem przejrzeć wszytskich tematów ;) ale powoli załapuję dość dużo :)
szatan666 - 13-02-2011, 23:07

Mi tez paruja szyby, i mam pytanie czy wciskaniu przycisku obieg z zewnatrz/ wewnatrz ma byc coś słychać ? jakis dzwiek klapki albo coś ? bo to jest nienormalne , znajomi w innych autach nie maja takich problemów.
Hubeeert - 13-02-2011, 23:14

szatan666 nie używamy wulgaryzmów na tym Forum a rejestrując się tu zgodziłes się przestrzegać naszych Zasad.
Od sprzedawania jest odpowiedni dział.

Wszyc - 16-02-2011, 00:24

szatan666 napisał/a:
Mi tez paruja szyby, i mam pytanie czy wciskaniu przycisku obieg z zewnatrz/ wewnatrz ma byc coś słychać ? jakis dzwiek klapki albo coś ? bo to jest nienormalne , znajomi w innych autach nie maja takich problemów.

W E5 po włączeniu tego przycisku nie występują żadne dźwięki jak w EA jest nie wiem gadaj z użytkownikami tego modelu ale też wątpię by było coś słychać :P

Hugo - 16-02-2011, 00:32

szatan666 napisał/a:
pytanie czy wciskaniu przycisku obieg z zewnatrz/ wewnatrz ma byc coś słychać ?
U mnie nic nie słychać. Tylko widać na wyświetlaczu strzałkę informującą o zmianie obiegu.
Krzyzak - 16-02-2011, 06:46

jak jest bardzo cicho, to na sam koniec słychać takie małe "pyk" - ale nie jest to natychmiastowe
w EA obieg jest sterowany przez silniczek i nie jest to stan binarny (otwarty/zamknięty) lecz płynne przejście

thugcee - 22-02-2011, 16:07

Aktualizacja: Podwoziłem ostatnio jednego nieznajomego i jak tylko wsiadł to powiedział, ze mam nagrzewnicę do wymiany. Wszystkie objawy jakie wymienił się potwierdzają:
- charakterystyczny zapach (ja tego nie czułem, albo już nie czułem), ale koleś od razu wyczuł
- para na szybach trudna do usunięcia (jakby tłusta)
- całkowite wyłączenie nawiewu i grzania + początkowe otwarcie okien w celu usunięcia "prawdziwego" zaparowania powoduje, że jest o niebo lepiej
- minimalny ubytek płynu w chłodnicy

No i czeka mnie masakryczna wymiana. Do niedawna najbardziej się bałem zdejmowania deski rozdzielczej, ale może się okazać, ze to nic w porównaniu do problemu znalezienia nowej nagrzewnicy za rozsądne pieniądze. Oryginalna nagrzewnica w serwisie kosztuje 3000 i czeka się na nią do wiosny. Dla mnie to rozwiązanie odpada.

Pytanie do szanownych forumowiczów, gdzie w Polsce uderzać w poszukiwaniu tej części? W Szczecinie w znanych sklepach nikt nie słyszał aby coś takiego było dostępne.

[ Dodano: 22-02-2011, 16:12 ]
norbereto napisał/a:
może jakiś mały instruktarz jak dostać się do dmuchawy ?

dmuchawa jest za schowkiem. łatwo się tam dostać. nie ma żadnych zatrzasków, wystarczy odkręcić kilka śrub aby wyjąć schowek. teraz już nie pamiętam szczegółów, ale robiłem to sam, pierwszy raz i dałem radę, więc i Ty dasz.

Wszyc - 22-02-2011, 16:35

Wpisz w google CANAU link do otomoto powinien być pierwszy jaki się pojawi tam masz dane do kolesia z nim gadaj o nagrzewnicy jak i o wszystkich częściach do E5 oczywiście mówimy o używce
thugcee - 26-02-2011, 11:37

Wszyc napisał/a:
Wpisz w google CANAU link do otomoto powinien być pierwszy jaki się pojawi tam masz dane do kolesia z nim gadaj o nagrzewnicy jak i o wszystkich częściach do E5 oczywiście mówimy o używce

Na nową nieoryginalną nagrzewnicę chyba nie mam szans. CANAU ma używaną za 100, a w szczecińskim szrocie jest za 200 i to nawet nie wiadomo, czy będzie pasować, bo goście nie wiedzą, czy to jest do wersji z klimą, czy nie. Dodatkowo CANAU daje gwarancję na sprawność, więc sprawa wydaje się prosta, ale na razie wstrzymałem się z zakupem. 2 dni temu wlałem jakiś płyn do zapychania dziur w układzie chłodzenia i jest o niebo lepiej, ale nie idealnie. Poczekam jeszcze i zobaczę czy się poprawi.

Wszyc - 26-02-2011, 16:55

CANAU nie masz się co bać pół samochodu od nich mam polecam
szatan666 - 15-04-2011, 16:52

thugcee napisał/a:

- charakterystyczny zapach (ja tego nie czułem, albo już nie czułem), ale koleś od razu wyczuł
- para na szybach trudna do usunięcia (jakby tłusta)
- całkowite wyłączenie nawiewu i grzania + początkowe otwarcie okien w celu usunięcia "prawdziwego" zaparowania powoduje, że jest o niebo lepiej
- minimalny ubytek płynu w chłodnicy

Zaciekawiłeś mnie tym bo wszystko by sie zgadzało tylko ze jest jedno ale , płyn wymieniłem jak kupiłem gala , mineło 2 lata i ja ani kropli do układu nie dolałem , wiec to nie nagrzewnica,

a jaki ten zapach ? bo ja czuje grzybka ale to raczej od klimy