Forum ogólne - Rejestracja Auta
romero - 23-08-2010, 21:07
mkm napisał/a: |
Jezeli nie wypowiesz (a wykupisz gdzie indziej) to automatycznie zostanie przedłuzona "stara" i bedziesz miał, do płacenia podwójne OC, a to sie dość trudno "odkręca". |
"mkm" tutaj się bardzo mylisz.Wypowiedzenie jest w interesie sprzedającego.Przecież to na niego jest stare ubezpieczenie.Jeżeli sprzedający nie wypowie to on będzie musiał płacić dalej za samochód który sprzedał i nie zgłosił tego faktu do ubezpieczyciela.
Pozdrawiam.
Tomek - 23-08-2010, 21:37
romero napisał/a: | mkm napisał/a: |
Jezeli nie wypowiesz (a wykupisz gdzie indziej) to automatycznie zostanie przedłuzona "stara" i bedziesz miał, do płacenia podwójne OC, a to sie dość trudno "odkręca". |
"mkm" tutaj się bardzo mylisz.Wypowiedzenie jest w interesie sprzedającego.Przecież to na niego jest stare ubezpieczenie.Jeżeli sprzedający nie wypowie to on będzie musiał płacić dalej za samochód który sprzedał i nie zgłosił tego faktu do ubezpieczyciela.
Pozdrawiam. |
sprzedający nic nie wypowiada, jedynie zgłasza fakt zbycia auta
od paru już lat OC idzie za autem, nabywca ma 30 dni na wypowiedzenie starego OC, jesli tego nei zrobi to sie automatycznie przedłuża do końca okresu ubezpieczenia, wtedy trzeba wypowiedziec, lub sie znow przedłuży
mkm - 24-08-2010, 00:13
romero, ja to przeszedlem...
Kupiłem auto w innym województwie.
Ubezpieczenie było wazne.
Po około miesiacu przerejestrowałem auto i zawarłem nową umowe.
Po 3 miesiacach dostałem wezwanie do zaplaty z działu windykacji ubezpieczyciela (przekalkulowana stawka OC).
Przyszło na mnie (nowego własciciela, ale na „stare” numery rejestracyjne).
Miałem potwierdzenie wypowiedzenia i odkrecenie tego to były dwa telefony i jeden fax.
Gdybym nie miał – byłoby krucho.
Maddox - 25-08-2010, 15:30
Odbieramy „miekki” dowód – pytamy kiedy i w którym okienku odbieramy „twardy”.
-to wazne pytanie, bo czasem mozna przestac dobre kilkadziesiat minut nie tam gdzie trzeba
Po określonym czasie (z reguły miesiąc) idziemy po odbiór dowodu rejestracyjnego.
-albo zagladamy na strone https://www.pojazd.pwpw.pl/ i sami sprawdzamy na jakim etapie jest nasza sprawa, moze sie okazac ze juz po dwoch tygodniach papier jest gotowy
Mario - 26-08-2010, 00:17
Dziękuję za pomoc i potrzebne mi informacje
Sprawy pozałatwiane.
pozdrawiam
[ Dodano: 17-01-2011, 21:10 ]
Witam ponownie
Piszę w tym temacie, żeby nie zakładać nowego, a tematyka ta sama...
Będę musiał zarejestrować auto zakupione w komisie lecz tym razem będzie potrzeba zmiany blach (auto z innego miasta)...
Więc do urzędu zabieram fakturę, karte pojazdy, tablice, ubezpieczenie i dowód,
ale na miejscu dostanę oprócz dowodu miękkiego (tymczasowego), również tablice ?
I jeszcze pytanko mam o załatwianie spraw...tym razem będzie auto bez współwłaściciela, ale czy ktoś z rodziny za upoważnieniem może załatwić te sprawy za właściciela?
pozdrawiam MARIO
jacek11 - 17-01-2011, 21:30
MaRIo_ napisał/a: | ale na miejscu dostanę oprócz dowodu miękkiego (tymczasowego), również tablice ? |
tak,dostaniesz tablice
MaRIo_ napisał/a: | I jeszcze pytanko mam o załatwianie spraw...tym razem będzie auto bez współwłaściciela, ale czy ktoś z rodziny za upoważnieniem może załatwić te sprawy za właściciela? |
jest taka możliwość(a na pewno kiedyś była),i kosztuje zdaje się 15 zeta
musisz mieć druk,wypełniasz,płacisz w okienku,i ok.
Mario - 17-01-2011, 21:37
Dzięki
Czyli to pełnomocnictwo nie działa tak samo, jak to było przy załatwianiu spraw przez współwłaściciela, że nic innego nie trzeba było wypełniać/płacić?
mkm napisał/a: | Jeżeli auto ma współwłaściciela, a nie moze/nie chce nam towarzyszyc bierzemy jego dowód osobisty i odręczne upoważnienie do „załatwienia formalności związanych z rejestracja”.
Jak to rodzina to tyle, jak ktos obcy (np. narzeczona) to jeszcze musimy to pełnomocnictwo opłacić. |
jacek11 - 17-01-2011, 22:05
Jak załatwia współwłaściciel,to nie płaci upoważnienia ale jeszcze jutro się zapytam brata,bo załatwiał ostatnio taką sprawę.Jak się dowiem to dam znać
Mario - 17-01-2011, 22:14
ok, dzięki za pomoc
Andrew - 17-01-2011, 22:18
Pełnomocnictwo jest zwolnione z opłaty skarbowej, jeżeli pełnomocnikiem jest osoba spokrewniona z osobą udzielającą pełnomocnictwa (cyt. z ustawy o opłacie skarbowej (tj.Dz.U. 2006 nr 225 poz. 1635 )"Jeżeli pełnomocnictwo udzielane jest
małżonkowi, wstępnemu, zstępnemu
lub rodzeństwu nie podlega opłacie skarbowej"). Jak załatwia współwłaściciel, to nie płaci opłaty skarbowej. Opłata za pełnomocnictwo wynosi 17 zł. Pełnomocnictwo może być napisane odręcznie.
Mario - 20-01-2011, 22:32
Dzięki jeszcze raz za pomoc i rady Sprawę już załatwiłem
|
|
|