[92-96]Colt CA0 - [CA1A 1.3] co wymienić??
ROMEL - 12-10-2006, 22:10
Jestem Ciekaw Panie Wojmi1 czy w przypadku zerwania paska próbowałbyś dochodzic praw u producenta samego paska.... wysmialiby Cie... i dali 100 zażutów złego montażu i eksploatacji... zawsze coś wymyślą... nie wiem czy wiesz ale takie firmy mają kogoś takiego jak ADWOKATÓW... wiec nie mówmy tu o reklamacjach i siedzibach danych firm a w tym przypadku najbardziej... myślisz że jaka kolwiek firma z otwartymi rączkami przyjmie Cie do portfela i wywali 6000PLN na remont silnika... WOLNE ŻARTY... To serwisy renomowane, a nawet ASO najczęściej nie startują z reklamacjami bo wiedzą że mają marne szanse.... ehhh
trochę potulności i rozwagi....
Ja przeszedłem finansowo szczelony pasek i co... Trudno... miałem sie sądzić...???
P.S.
Ciągle mam wrażenie że za wszelką cene chcesz mi stawiać kontre na forum(cytowanie mnie itd..)... ale to obraca sie przeciwko Tobie...jeszcze tego nie zauważyłeś,,,,
Pozdrawiam -
Anonymous - 13-10-2006, 07:07
Pytałem gościa o ceny tych rzeczy i powiedzcie mi co i za ile wybrać, po prostu czy te tańsze też są dobre.
Poza tym, odpowiedź co do paska balansowego i napinacza jest prawdziwa???
poczylone to odpowiedzi gościa. Z radiem się uporałem
natomiast potrzebuję też:
pasek balansowy Mitsuboshi lub Sun wydaje mi się że nie wystepuje w tym aucie
napinacz paska balansowego GMB lub NTN, SKF jak wyzej
rolka napinająca pasek wielorowkowy alternatora nie mam
świece zapłonowe NGK 11zł/szt lub Denso 11zł szt. (uwazam że lepsze)
filtry - powietrza, paliwa i oleju (jakieś dobre, np Knecht) oleju-japonski MAX 14zl Knecht 19zł
powietrza Max 30zl Knecht 43zł
paliwa 35zł Japan-Line Knecht 110zł[/i]
ROMEL - 13-10-2006, 07:30
Coś nie kumam ale napiszę od początku:
- Pasek rozrządu Mitsuboschi
- Pasek PK - Bondo lub jakiś tam...
- filtry - powietrza, paliwa, oleju
- rolka napinająca rozrządu
- uszczelniacz wału i wałka rozrządu
- olej silnikowy (ja bym nalał półsyntetyka jakieś 10W40)
- świece jak napisałeś (NGK lub DENSO)
- zastanowić sie na płynem hamulcowym (ważne)
- chyba wszystko na perwszy strzał.......
Nie masz w swoim silniku żadnych wałków balansowych a tym bardziej paska balansowego i napinacza do niego... takie zabawki mają silniki DOHC i to nie wszystkie... na wyprzedzenie powiem że napinacza hydraulicznego paska rozrządu też nie masz....
PZDR
Anonymous - 13-10-2006, 07:44
ROMEL napisał/a: | Pasek PK |
co to jest? (nie śmiać się bo to mój pierwszy samochód i będę walczył)
ROMEL napisał/a: | filtry - powietrza, paliwa, oleju |
bo to ja wiem, ale chodziło mi czy np. dobry będzie firmy japan-line za 35zł, bo knecht aż 110zł, no i podobnie do paliwa (choć tu mała różnica) jak i powietrza.chodzi mi o to, żeby nie przepłacać jak tańszy też dobry ROMEL napisał/a: | - uszczelniacz wału i wałka rozrządu |
czy to się wymienia zawsze przy zmianie paska rozrządu? ROMEL napisał/a: | - zastanowić sie na płynem hamulcowym (ważne) |
tak tak, też będę wymieniał
a co do paska balansowego i napinacza to któryś z mitsumaniaków mi to wczoraj napisał, a potem wyciął to ze swojej odpowiedzi. no bo ja to nawet nie wiem co to jest, a skoro napisałem to tylko stąd to mogłem wygrzebać
ROMEL - 13-10-2006, 08:25
1. Pasek PK to "fachowa" nazwa paska klinowego wielorowkowego od alternatora, pompy, osprzetu..itd.....
2. Knecht - bardzo polecam... jeżeli problem z kasą to mogą być Nipparts,Nippon... idzie wytrzymać co do jakości...
3 Hmm... ja wiem czy zawsze... nie zawsze - ale... jak masz świeże autko to nie wiesz kiedy było to zmieniane i czy woogóle było... i tu o to chodzi żebyś za następne 10kkm nie musiał demontowac rorządu ze względu na wyciek z uszczelniacza który kosztuje 15PLN - a paska rozrządu nie powinno sie zakładac spowrotem drugi raz, a ddatkowo może go zaszmelcować olejem z wycieku.....koszt około 70PLN do Twojego silnika...
Uszczelniacze tylko i wyłącznie firmy NOK - pakowane przez Corteco...
4. To sie chwali...
5. Wałki balansowe itd,,, temat rzeka... proponuje jakiegoś manuala od DOHC (4G61, 4G67) i pooglądać przekroje silnika... w połowie wysokości bloku silnika są wewnątrz dwa wałki - jeden napędzany z wału poprzez pasek, a drugi za pośrednicwem zębatek pompy olejowe.... Wałki te wirując maja za zadania likwidowac drgania silnika podczas pracy...
PZDR
wichura1 - 13-10-2006, 08:38
swistak81 napisał/a: | bo to ja wiem, ale chodziło mi czy np. dobry będzie firmy japan-line za 35zł, bo knecht aż 110zł, no i podobnie do paliwa (choć tu mała różnica) jak i powietrza.chodzi mi o to, żeby nie przepłacać jak tańszy też dobry |
Dobry
swistak81 napisał/a: | - uszczelniacz wału i wałka rozrządu czy to się wymienia zawsze przy zmianie paska rozrządu? |
Nie przy sporym przebiegu rzędu 150-200tys km, Jako że pasek rozrządu zgodnie z zasadami sztuki można założyć tylko raz, robi się to od razu podczas wymiany paska.
swistak81 napisał/a: | a co do paska balansowego i napinacza to któryś z mitsumaniaków mi to wczoraj napisał, a potem wyciął to ze swojej odpowiedzi. no bo ja to nawet nie wiem co to jest, a skoro napisałem to tylko stąd to mogłem wygrzebać |
Ściągnij sobie "Service manual" z działu "Download" link w moim podpisie. Tam znajdziesz wszystko na temat swojego miśka. Nie masz wałka balansowego, bo masz silnik SOHC dzięki temu koszty wymiany paska rozrządu są znikome pasek + rolka napinacza (no i dobrze wymienić uszczelki wałków. Napinacz jest mechaniczny na sprężynie więc się nie zużywa tak jak hydrauliczny.
edit: spóźniłem się
Anonymous - 13-10-2006, 09:35
jeszcze mi napiszcie co z tym filtrem paliwa. czy ten japan line jest duzo gorszy? bo różnica jest ogromna, ale jeśli knecht jest wart tych 110zł to jakoś przeboleje i go kupię
ile powinienem dać za wymianę tego wszystkiego w jakimś serwisie? żeby nie przepłacić,
oleje i płyny kupię u nich więc wymiana oleju pewnie darmo
ROMEL - 13-10-2006, 13:01
Jak będziesz pamiętał żeby za 30kkm (około) wymienić ponownie filtr paliwa.. to możesz założyć takiego z serii Nipparts,Nippon - około 35PLN jak już pisałem...
Jak chcesz poczuć sie lepiej i chudziej w portfelu to kup ten Knechta...
PZDR
Anonymous - 13-10-2006, 13:08
wielkie dzięki dla wszystkich
wichura1 - 13-10-2006, 13:24
Takie coś dostałem na PW
wojmi1 napisał/a: | Ale nie robmy ludzia wody z mozgu, bo ten przereklamowany chinczyk nie jest i niemoze byc lepszy od Gatesa
a kosztuje tyle samo interesuje mnie najbardziej kwestja reklamacji kto ci zwroci za remont i na jakich warunkach czy nie musi byc wskazany przez sprzedawce warsztat Mitsuboshi niema przedstawiciela na rynku polskim rozprowadzajacego ten asortyment.
Informacja pewna ta firma wystawiala sie na targach przemyslowych /chyba/ w Hanowerze
A Gates jest najstarsza firma w branzy pasow jako pierwszy rozpoczol produkcje w XIX wieku |
Sam przyznałeś że pomyliłeś firmy, więc o czym ta dyskusja. Paski rozrządu Mitsuboshi są montowane fabrycznie, nie ma lepszej rekomendacji. Bosch też wymyślił świece zapłonowe, a robi najgorsze na rynku. Jak uważasz że Gates jest lepszy to montuj, a nie powoduj jałowych dyskusji.
A i jeszcze mitsuboshi istnieje od 1919 roku, więc też ma tradycję. W kwestii kto ci odda za remont, ubezpiecz samochód od zerwania paska, moze jakiś ubezpieczyciel to zrobi.
wojmi1 - 13-10-2006, 18:50
OK ale na pasku orginalnym pisze Mitsubishi , skad wiesz ze to mitsuboshi ???
Chyba teraz rozumiesz o czym pisze , a zalecenia eksploatacyjne mowia o czesciach < genui parts> przynajmniej w mojej instrukcji obslugi a nie o czesciach z literowka np mitsuboshi
Wiec cos sciemniasz ...........
Masz racje koncze temat.
wichura1 - 13-10-2006, 20:53
Stąd wiem że na Mitsuboshi dedykowanym do Mitsubishi jest znaczek 3 diamentów i numer katalogowy Mitsubishi.
wojmi1 - 13-10-2006, 22:15
.............i oznaczenie gatesa winszuje.
Powroce do tematu ale gdzie indziej , pierw wyjasnie warunki reklamacji w gatesie.
Nawiasem mowiac zajzyj do katalogu np. Gates i wszendzie tam sa cross-listy OEM-Gates nr katalogowy producenta na oznaczenie Gates na opakowaniach jak jest marka podana podaje sie tez oznaczenie producenta i te znaczki firmowe itd.
Co masz jakis biznes w promocji chinczyka czy tylko dlatego ze jest bardziej zolty???
Ja mam, sprzedaje pasy Gates ale nie rozrzadu, na marke sklada sie tez mn. kwestia odbioru koncowego tzw. kontrola jakosci i obsluga serwisowa gwarancja .
Z wielkim nie klamanym szacunkiem /za inne rzeczy/ mowie Ci dobranoc.
Anonymous - 13-10-2006, 22:18
wojmi1 napisał/a: | Ja mam, sprzedaje pasy Gates |
i wszystko jasne po co te bzdury
wojmi1 - 13-10-2006, 22:27
deenbe, Nie koles to jest uczciwe pytalem sie wichury1 skad ta obrona tego mitsuboshi a dodatkowo zaznaczylem ze wroce z tematem po zapoznaniu sie z warunkami reklamacji w Gates promowany jest wyrob ktory oficjalnie nie jest sprzedawany na polskim rynku przez producenta. A skoro sprzedaje miedzy innymi pasy: klinowe, wielorowkowe, synchroniczne itp. dla przemyslu to sie na tym troche znam. Wiec co mam siedziec cicho???
|
|
|