To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - DID, problemów kilka

Anonymous - 13-10-2006, 16:26

quota1 napisał/a:
Witam,jestem nowy. Co do spadków mocy to na 80% wina przepływomierza.

Masz jakieś doświadczenia jeśli chodzi o przepływomierz?

JCH - 13-10-2006, 17:47
Temat postu: Usterki DID
Alek napisał/a:
Podobne pieniądze kosztuje nówka kupiona na lewo w ASO...
A to ciekawy wątek. Może przeniesiemy do działu dealerskiego - po coś on w końcu jest ;)
Anonymous - 14-10-2006, 09:22

kris_S napisał/a:
quota1 napisał/a:
Witam,jestem nowy. Co do spadków mocy to na 80% wina przepływomierza.

Masz jakieś doświadczenia jeśli chodzi o przepływomierz?

Tak,wcześniej miałem ibizę TdI gt.

[ Dodano: 14-10-2006, 09:29 ]
Miała 45tkm jak ją kupiliśmy,do 90tkm było ok a póżniej na rozgrzanym silniku
przyspieszał do 2,5t/obr to jest na piątce 120km/h+czarny dym z rury.

Anonymous - 15-10-2006, 21:33
Temat postu: Re: Usterki DID
JCH napisał/a:
Alek napisał/a:
Podobne pieniądze kosztuje nówka kupiona na lewo w ASO...
A to ciekawy wątek. Może przeniesiemy do działu dealerskiego - po coś on w końcu jest ;)

Pisałem akurat o ASO Renault, ale o podobnych cenach słyszałem też w przypadku VW i Toyoty. W Mitsu mogą więc obowiązywać podobne :?:
Z drugiej strony, w firmie naprawiającej sprzężarki powiedzieli mi, że od 1.9dCi niemal zawsze mają jakąś na warsztacie, a od DIDa nie mieli jeszcze ani jednej.

Anonymous - 15-10-2006, 23:24
Temat postu: Re: Usterki DID
Alek napisał/a:
Z drugiej strony, w firmie naprawiającej sprzężarki powiedzieli mi, że od 1.9dCi niemal zawsze mają jakąś na warsztacie, a od DIDa nie mieli jeszcze ani jednej.

mysle ze powodem tego stanu rzeczy jest fakt ze na jednego did-a przypada ok 15 dci (razem z nissanami) - w nissanach rownie chetnie sypia sie turbosprezarki.
choc o ile dobrze sobie przypominam, na zlocie rozmawialismy ze mitsu zastosowalo inne turbo :? :?:

Anonymous - 16-10-2006, 11:53

Z tym że oni naprawiają naprawdę dużo tych turbin, więc ze względu na prawa statystki w ciągu tych kilku lat choć jedna z DIDa powinna im się trafić. Z drugiej strony trzeba pamiętać że wielu renoofkarzy ściśle pilnuje wymiany oleju co 30 kkm, a to też ma wpływ na trwałość turbiny.
Możliwe że w Mitsu użyto innej turbiny, choć w 115-konnym Volvo S/V 40 jest ten sam Garrett GT1749V, co w 120-konnym dCi.

*Luki - 30-03-2010, 11:28

Witam. Chciałem zapytać odnośnie ad.2 (tego chwilowego braku mocy) co okazało się przyczyną. Temat już bardzo stary, więc i rozwiązanie musiało się znaleźć. U mnie w Space starze ostatnio zrobiło się tak z dwa razy. Pomyślałem o przewodach podciśnienia, przepływomierzu, zaworze egr, itp, itd. Filtry wymieniane regularnie.
U mnie na przewodzie od intercolera ( chyba, na takim dość grubym) jest "przyspawany" wężyk podciśnieniowy. Było tak od kupna (rok temu). Zastanawiam się czy to nie może być jakaś przyczyna nieszczelności. Ale wcześniej nie miałem z tym problemów. kontrolka silnika jeszcze nigdy mi się nie zapaliła. Bardzo proszę o pomoc!

[ Dodano: 31-03-2010, 09:15 ]
Z tym przewodem to się pomyliłem. :lol: To przewód od filtra powietrza. Do niego wpuszczony jest cienki przewodzik podciśnieniowy, jakieś 20cm od przepływomierza. Tyle, że chyba coś było połamane i jest dookoła niego stopiony plastik. Zastanawiam się jak powinno wyglądać to w oryginale.

oozz - 08-04-2010, 10:17

Wywołany do tablicy odpowiadam.... Nigdy więcej się to nie powtórzyło.
Było dwa razy ..i tyle.
Rozmawiałem z mechanikami, ze znajomymi (kilka osób miało takie objawy w audi).
Powtarzała się opinia, że to prawdopodobnie bańka/pęcherzyk powietrza. Powietrze ogłupiło komputer, który potrzebował czasu by zacząć prawidłowo działać. Czy to prawda....nie wiem.

P.S. U mnie "na tapecie" poszukiwanie informacji o turbinie. 182tys. przejechane i zaczyna "świszczeć" (przy przekroczeniu 2300 obrotów) . Czyżby koniec? Ile kosztuje nowa (115KM), ile regeneracja. Wie ktoś może?