To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Forum ogólne - Kolejna wątpliwość w "Uwaga Pirat"

Owczar - 03-09-2010, 15:45

Ale ja nie mowie o takich przypadkach. Mowie o przypadkach gdy ktos jedzie 100km/h i wyprzedza tira, do ktorego ma 200m. Ani nie przyspieszy ani nie zwolni.
Sytaucja ktora opisales jest zgola inna. Mialem raczej na mysli ze moglby zjechac i ma tyle miejsca ze kilka razy bym go wyprzedzil zanim ten zacznie hamowac.

akbi - 03-09-2010, 15:46

gzesiolek, ja myślę, że Owczar, miał tutaj trochę inne sytuacje na myśli ... nikt (nikt normalny) nie oczekuje, że ktoś mu będzie zjeżdżał z drogi i hamował, tylko dlatego, żeby to ON mógł jechać
gzesiolek napisał/a:
200km/h

chodzi raczej o sytuacje, gdzie ktoś "pruje" lewym pasem a tego po prawej, który jedzie 200m przed nim i tak wyprzedzi dopiero za 2km (bo różnica w prędkościach jest nieznaczna), po czym dopiero łaskawie ... MOŻE ...zjedzie na prawy pas.

Anonymous - 03-09-2010, 15:51

Niestety, Policja to nie handlarz na bazarze który "na oko" wybiera nam spodnie. To nie może być według zasady : "bo mi się wydaje". Sam mam samochód który ma szyby atermiczne, wszystkie. Auto kupione w polskim salonie i z takimi szybami z nimi wyjechało. Nie ma tam jakiejś dziadowskiej folii. Jednak już dwa razy miałem problem ze stróżami prawa.
Pierwsza sytuacja związana była z pieszym patrolem Policji. Poprostu sobie szli gdy ja wsiadałem do auta i ci myślicele stwierdzili najwidoczniej że cierpie na nadmiar czasu. Efektem ich "szukania sobie roboty" było stracenie przeze mnie 20 minut cennego czasu i wyładowanie całej złości na kobiecie która wyjechała za daleko z ulicy podporządkowanej.

Druga sytuacja miała miejsce z moimi "ulubieńcami" ze SM. Osoby zatrudniane do tej służby (mam nadzieję że nie wszystkie ale logicznie myślącego jeszcze nie spotkałem), muszą przechodzić jakieś specjalne szkolenie z utrudniania ich pośrednim chlebodawcą życia. Ponieważ herezje wygłaszane przez nich nawet dla osoby nie znającej kompletnie KRD nie mają sensu. Straszą że wypiszą mandat, później że zabiorą dowód, by na końcu w wielkiej łasce jedynie spisać cżłowieka marnując czas i doprowadzając do nie potrzebnych kłótni które przecież mogą przenieść się na drogę.

Silverrr - 03-09-2010, 16:19

A tak ogólnie to na obu pasach obowiązuje to samo ograniczenie prędkości :D Lewy czy prawy - na obwodnicy jadę 110 i koniec :D
Owczar - 03-09-2010, 16:24

Ale lewy sluzy do wyprzedzania :)
Anonymous - 03-09-2010, 18:17

Cytat:
A tak ogólnie to na obu pasach obowiązuje to samo ograniczenie prędkości :D Lewy czy prawy - na obwodnicy jadę 110 i koniec :D

kolego w polsce obowiazuje ruch prawostronny...

Ja_good - 03-09-2010, 19:28

deenbe napisał/a:
kolego w polsce obowiazuje ruch prawostronny...

a czy on jedzie po lewej stronie drogi ? czy "po prawej"? jezeli jest po 2 pasy w kazda strone to czy jedzie w jednym kierunku lewym czy prawym to i tak jedzie po prawej stron
ie-tak czy nie? ja z reguly jezdze lewym pasem(miasto),na trasie to roznie ale jak mi sie nie spieszy to jade skrajnym prawym(o ile jego stan na to pozwala).A takto w miescie w 90% zawsze lewym-a dlaczego? ano dlatego ze jako jedyny jako tako nadaje sie do jazdy-nie mam zamiaru ładowac po dziurach i jechac wezem tylko dlatego ze innym sie spieszy.ja dojezdza mnie ziomus od tylu tak ze nie widze jego swiatel to wcale mnie to nie rusza-bo on jedzie szybciej-z tym ze ja z regoly "delikatnie" jade szybciej niz w danym miejscu mozna wiec nie bardzo rozumiem jego poganianie mnie. :roll:

Anonymous - 03-09-2010, 19:37

Ja_good, nie zmienia to faktu ze jestes egoista na drodze i jezdzisz niezgodnie z kodeksem ruchu drogowego.

Ja_good napisał/a:
.ja dojezdza mnie ziomus od tylu tak ze nie widze jego swiatel to wcale mnie to nie rusza-bo on jedzie szybciej-z tym ze ja z regoly "delikatnie" jade szybciej niz w danym miejscu mozna wiec nie bardzo rozumiem jego poganianie mnie. :roll:

nic tylko sie chwalic takim zachowaniem. jeszcze raz brawo :roll:

widzisz ty sie spinasz i jestes kolejnym nauczycielem na drodze..., a ja mam to gdzies kto ile jedzie, jak jedzie szybciej ode mnie to staram sie mu umozliwic przejazd lewym pasem...

akbi - 03-09-2010, 19:41

Ja_good, widze, ze nie bardzo rozumiesz kodeks drogowy ... ruch prawostronny mowi o tym, ze jedziemy po prawej stronie drogi, a na drodze wielopasmowej - na skrajnie prawym pasem (za wyjatkiem wyprzedzania)

Sam lamiesz przepisy - dodatkowo zachowujac sie egoistycznie i chamsko ... a chcesz uczyc innych ... ehhh ... mam nadzieje, ze tacy jak Ty szybko potraca uprawnienia.

robertdg - 03-09-2010, 19:45

Misiek :) napisał/a:
ja raczej mówie o tym, jak ścigają piratów drogowych ludzie którzy nie zawsze umieją bardzo dobrze jeździć.
Wiem, że sam nie jestem mistrzem kierownicy, ale od policjantów którzy w taki sposób łapią złodziei wymagam tego. Inaczej świat bez cywilnej drogówki byłby bezpieczniejszy.
według mnie przesadzasz, wiesz wogóle jakie kryteria trzeba spełnić, i przez jakie badania trzeba przejsc, aby zostac kierowcą w drogówce, odnośnie pościgów :?: Uważasz, że jakiś lekarz podpisze sie pod papierem dopuszczającym takiego policjanta do pracy w takim charakterze, zwłaszcza jeżeli to będzie jakiś nadpobudliwiec, mający trudności z opanowywaniem się, który po pościgu, byłby w stanie wyjść z radiowozu i wybić plomby kierowcy, który go zdenerwował podczas pościgu :?: Zastanów sie trochę, a pojedyńcze wpadki, czy tez wasze domniemania, to tak jak ocenianie złego po jednorazowym występku.
Niedaleko mnie także rozbili cywilny radiowóż pościgowy, ludzie oczywiście puszczają różne ploty i domniemania, a w zasadzie wiedzą tyle co nic, bo lepiej oczerniać, niż wziąśc pod uwage fakt, że przyczyną wypadku policjantów, był gość którego ścigali, a on zepochnął ich z drogi, na swoje nieszczęście jego manewr był tak gwałtowny, ze jemu samemu się nieposzczęściło i wypadł z drogi.
Kierowcom rajdowm zdaża się popełniać błędy, weźcie pod uwage sytuacje nieprzewidywalne.

Krzyzak - 03-09-2010, 20:33

akbi napisał/a:
ruch prawostronny mowi o tym, ze jedziemy po prawej stronie drogi, a na drodze wielopasmowej - na skrajnie prawym pasem

pytanie - czy te dziury po prawej stronie to jeszcze pas :) ??

Ja_good - 03-09-2010, 20:54

Krzyzak napisał/a:
pytanie - czy te dziury po prawej stronie to jeszcze pas ??

otoz to.
Widac ze panowie akbi, i deenbe, maja problem z czytaniem ze zrozumieniem-chyba napisalem jasno ze jezeli mam jechac ~30km/h prawym pasem tylko poto by "ci ktorym sie spieszy" mogli przelatywac obok mnie z predkoscia swiatla to ja mam w nosie taki interes i jade lewym te "troche ponad" dopuszczalna.a jezeli jest prawy pas ok to nim jade-ciezko to wysupłac z mojej poprzedniej wypowiedzi ??

deenbe napisał/a:
jestes egoista na drodze i jezdzisz niezgodnie z kodeksem ruchu drogowego.

zalatw mi "dostateczne" drogi to bede nawet po poboczu jezdzil :wink:
deenbe napisał/a:
widzisz ty sie spinasz i jestes kolejnym nauczycielem na drodze

ja sie nie spinam-napisalem ze mam to w nosie.spinaja to sie Ci co gryza mi zderzak.ja tu nie mam zamiaru nikogo uczyc-bo i czego??
akbi napisał/a:
mam nadzieje, ze tacy jak Ty szybko potraca uprawnienia.

pewnie wiesz czyja matka jest nadzieja :P

akbi - 03-09-2010, 21:01

Ja_good, tak ... z Twojego postu wynika cos innego ... cyfra 90% na ledwym pasie wskazuje, ze jestes egoista, lub ze nie mieszkasz w Krakowie a np pod Kijowem.
Ja_good - 03-09-2010, 21:05

akbi, sorka moze troche z tym 90% pojechalem.powiedzmy ze gdzies 70% :wink: -ale zaznaczam ze tylko wtedy jezeli prawy pas nie nadaje sie do tego by MOIM autem jechac nim z dozwolona predkoscia :)
a ze akurat droge do pracy mam taka a nie ina to juz nic nie poradze...

Anonymous - 03-09-2010, 21:10

Ja_good napisał/a:
-ale zaznaczam ze tylko wtedy jezeli prawy pas nie nadaje sie do tego by MOIM autem jechac nim z dozwolona predkoscia :)
a ze akurat droge do pracy mam taka a nie ina to juz nic nie poradze...

jesli masz problem ze zjechaniem na prawo aby ustapic innym ze wzgledu na jakosc nawierzchni byc moze powinienes przesiasc sie na komunikacje publiczna :wink:
ja nie wyobrazam sobie czegos takiego ze ktos jedzie lewym pasem twardo tylko dlatego ze na prawym sa dziury, nie pasuja drogi to albo rower albo autobus.
zreszta o czym tu dyskutowac skoro nawet prawo nakazuje takie zachowanie nie mowiac o kulturze jazdy.