[97-04]Galant EAxA/W - [EA5A/W 2.5] Zakłócenia w radiu FM/CB
fredfm - 08-12-2015, 08:51
Galant nie chce współpracować z antenami w dziurce, czy też uchwycie. Próbowałem anten od performera 5000 po różne lemmy i inne wynalazki, każdym razem ten sam problem... Sianie.
Radia rożne mi się przewinęły w miśku, zawsze podpinane pod akumulator, filtry ferrytowe na przewodach, przewód antenowy RF10 - zawsze to samo. Dałem sobie spokój, obecnie na dachu mam 170cm od sirio na największym magnesie Sirio podpięte pod Harrego III i nie ma żadnych problemów. Zasięg idealny i dzięki asc spokój.
michal098_1992 - 21-12-2015, 19:10
president nie pamiętam modelu ma ok 1m. montowana na stałe
fredfm - 22-12-2015, 08:17
michal098_1992 napisał/a: | president nie pamiętam modelu ma ok 1m. montowana na stałe |
tylko porównaj zasięg tego metrowego presidenta w dziurce z zasięgiem metra na magnesie.. będzie gorzej, a powinno być wręcz przeciwnie. Miałem dwa galanty i oba siały jak rolnik zboże na wiosnę..
telefaks - 28-12-2016, 18:38 Temat postu: Zakłócenia po włączeniu radia Witam
Mam dosyć uporczywy i tajemniczy problem w swoim Galancie. Otóż jest on następujący, podczas jazdy słychać rytmiczne szumy, tak jakby bardzo szybkie zgniatanie papierka w głośnikach przy włączonym radiu (niezależnie czy jest to AUX czy CD), częstotliwości gdzieś 5-8 razy na sekundę, do tego dochodzi świst, głośniejszy przy wyższych obrotach (trochę jak turbosprężarka :)))). Przy wyłączonym silniku problem zupełnie nie występuje. Żyłem z tym tak od listopada, gdy kupiłem samochód i udało mi się z tym żyć. Dzisiaj kupiłem ładowarkę do zapalniczki, od razu podkreślam że nie z bazaru, i soczysty szlag mnie trafił po jej włożeniu, poziom szumów stał sięgłośniejszy od muzyki. Po telefonie do samochodowego audiowca zrobiło mi się jeszcze gorzej, 100 zł za samo sprawdzenie!!! Czy ktoś miał podobny problem, albo wie jak mu zaradzić? Z góry gorąco dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.
Aleksej
Sprawdziłem również na radiu sąsiada, problem jest identyczny.
Tomasz87 - 30-12-2016, 19:55 Temat postu: Re: Zakłócenia po włączeniu radia
telefaks napisał/a: | Witam
Mam dosyć uporczywy i tajemniczy problem w swoim Galancie. Otóż jest on następujący, podczas jazdy słychać rytmiczne szumy, tak jakby bardzo szybkie zgniatanie papierka w głośnikach przy włączonym radiu (niezależnie czy jest to AUX czy CD), częstotliwości gdzieś 5-8 razy na sekundę, do tego dochodzi świst, głośniejszy przy wyższych obrotach (trochę jak turbosprężarka ))). Przy wyłączonym silniku problem zupełnie nie występuje. Żyłem z tym tak od listopada, gdy kupiłem samochód i udało mi się z tym żyć. Dzisiaj kupiłem ładowarkę do zapalniczki, od razu podkreślam że nie z bazaru, i soczysty szlag mnie trafił po jej włożeniu, poziom szumów stał sięgłośniejszy od muzyki. Po telefonie do samochodowego audiowca zrobiło mi się jeszcze gorzej, 100 zł za samo sprawdzenie!!! Czy ktoś miał podobny problem, albo wie jak mu zaradzić? Z góry gorąco dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.
Aleksej
Sprawdziłem również na radiu sąsiada, problem jest identyczny. |
tak to już jest, z tymi ładowarkami samochodowymi, że nawet najdroższa nie gwarantuje braku zakłóceń w CB. Radiowcy, Ci profesjonalni, mają w swoich sklepach takie ładowarki, które nie sieją zakłóceniami w pasmo CB radio. Są zbudowane na jakimś tam konkretnym układzie.. samemu można taką polutowąć, gdzieś widzialem schematy na necie...
Co do "zgniatania papierka", to pewnie musisz powalczyć z alternatorem - regeneracja, ale kompletna. Walczyłem z odkłócaniem u siebie trochę, sporo udało sie zrobić, ale jak na razie nie musiałem ogarniać alternatora... pisz co Ci szumi, jak będę mógł pomóc, to pomogę
lucas100 - 08-01-2017, 13:39
Na silniku pod pokrywa jest jakis kondensator byc moze stracił swoje własciwosci.Ale czy on tłumi zakłucenia z altka to nie wiem.
|
|
|