To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander I Ogólne - ZAGADKI Outlandera

tommay - 01-09-2010, 18:37

ksenony, a na dole halogeny.

a jak wygląda ten czujnik, to jest taka półkulka na przedniej desce przy szybie na środku mniej więcej?

mitsu00 - 01-09-2010, 18:41

tommay napisał/a:
a jak wygląda ten czujnik, to jest taka półkulka na przedniej desce przy szybie na środku mniej więcej?

Nie. Czujnik deszczu znajduje się zabudowany obok lusterka wstecznego. taka jakby grucha z plastiku.
tommay napisał/a:
ksenony.

To na bank masz coś zepsute. Sprawdź jeszcze po uprzednim napełnieniu zbiornika płynu do pełna. OII nie posiada kontrolki poziomu płynu do spryskiwaczy, ale poniżej pewnego stanu sprysk reflektorów przestaje działać.

Michal1977 - 01-09-2010, 18:41

Może to i nie ciekawostka, ale dzisiaj odkryłem że jeżeli auto (2.0 DiD 2010) odpalone rano na zimnym silniku ma wyłącznik nawiewu na off, a temperatura ustawiona jest powyżej tej na dworze to obroty utrzymują się na poziomie poniżej 1000. Po włączeniu nawiewu na auto lub manual obroty idą up. Powietrze bardzo szybko się nagrzewa po 30s. leci już letnie. Czyżby jakieś grzałki elektryczne nawiewu powietrza mu dali? Tłumaczyło by to wzrost obrotów.
tommay - 01-09-2010, 18:43

ok, danx, sprawdzę...

mitsu00 napisał/a:
tommay napisał/a:

Nie. Czujnik deszczu znajduje się zabudowany obok lusterka wstecznego. taka jakby grucha z plastiku.

to co to jest to co opisałem powyżej?

[ Dodano: 01-09-2010, 18:49 ]
Michal1977 napisał/a:
Może to i nie ciekawostka, ale dzisiaj odkryłem że jeżeli auto (2.0 DiD 2010) odpalone rano na zimnym silniku ma wyłącznik nawiewu na off, a temperatura ustawiona jest powyżej tej na dworze to obroty utrzymują się na poziomie poniżej 1000. Po włączeniu nawiewu na auto lub manual obroty idą up. Powietrze bardzo szybko się nagrzewa po 30s. leci już letnie. Czyżby jakieś grzałki elektryczne nawiewu powietrza mu dali? Tłumaczyło by to wzrost obrotów.

zawsze tak jest jak odpalasz auto przy włączonej klimie. Sam zwiększa obroty aby klima mogła zaskoczyć..

mitsu00 - 01-09-2010, 18:50

tommay napisał/a:

Wydaje mi się że to czujnik nasłonecznienia. Tez to mam. A czujnik deszczu widać na zdjęciu zabudowany po prawo od lusterka wstecznego. Tu akurat w moim autku:
http://www.fotosik.pl/pok...56539a1a38.html
Na zdjęciu mam zainstalowane lusterko samościemniające, więc trochę inaczej wygląda niż oryginalne. Wygoda wspaniała.

tommay - 01-09-2010, 19:06

mitsu00 napisał/a:
tommay napisał/a:

Wydaje mi się że to czujnik nasłonecznienia. Tez to mam.

no raczej nie masz, bo nie widzę tego na twoim zdjęciu. A który masz rocznik Outlandera? może w 2007 montowali tak jak opisałem, a w nowym Outku montują przy lusterku?

a swoją drogą jeśli nie, to do czego służy czujnik nasłonecznienia?

mitsu00 - 01-09-2010, 19:13

tommay napisał/a:
no raczej nie masz, bo nie widzę tego na twoim zdjęciu. A który masz rocznik Outlandera? może w 2007 montowali tak jak opisałem, a w nowym Outku montują przy lusterku?

a swoją drogą jeśli nie, to do czego służy czujnik nasłonecznienia?

Co nie mam jak mam...... taka kulka przy podszybiu na środku deski rozdzielczej. Instyle rocznik '08.

tommay - 01-09-2010, 19:20

hmmm.. no takie czegoś jak ty przy lusterku to ja nie mam. jest tylko lusterko i tyle.

dlatego zawsze uważałem że ta półkulka na środku deski to właśnie czujnik deszczu. Skoro też go masz, to pewnie jest to.

mitsu00 - 01-09-2010, 19:31

tommay napisał/a:
hmmm.. no takie czegoś jak ty przy lusterku to ja nie mam. jest tylko lusterko i tyle.

A więc czujnika deszczu nie masz, skoro ustawienie prawej manetki 1 klick w dół skutkuje u ciebie włączeniem wycieraczek nawet w bezdeszczowy dzień.

Michal1977 - 01-09-2010, 19:32

Jeszcze raz się wetnę.

tommay napisał

zawsze tak jest jak odpalasz auto przy włączonej klimie. Sam zwiększa obroty aby klima mogła zaskoczyć

U mnie auto zachowuje się tak bez włączonej klimy.[/quote]

tommay - 01-09-2010, 19:37

mitsu00 napisał/a:
A więc czujnika deszczu nie masz, skoro ustawienie prawej manetki 1 klick w dół skutkuje u ciebie włączeniem wycieraczek nawet w bezdeszczowy dzień.

tak właśnie u mnie jest, ale na 100% był czujnik deszczu w wyp std w wersji Intense+. Sprawdzę to jeszcze bo mam foldery i cenniki z tamtego okresu :-)

Michal1977 - masz rację, klima lub nagrzewnica tak samo. Jak zrobisz wiatrak na OFF to obroty pozostają na niskim poziomie.

mitsu00 - 01-09-2010, 19:40

tommay napisał/a:
tak właśnie u mnie jest, ale na 100% był czujnik deszczu w wyp std w wersji Intense+. Sprawdzę to jeszcze bo mam foldery i cenniki z tamtego okresu

Nie masz co sprawdzać bo jak nie masz tej "gruchy" koło lusterka to nie masz i czujnika deszczu.

tommay - 01-09-2010, 19:55

no niby tak, ale przecież jak kupowałem auto z czujnikiem deszczu, a skoro go nie ma, to cena powinna być niższa... he he he... z ciekawości poszukam, czy czujnik był tylko na papierze?

a co do tego czujnika nasłonecznienia co pisałeś, co to i do czego służy?

mitsu00 - 01-09-2010, 20:03

tommay napisał/a:
no niby tak, ale przecież jak kupowałem auto z czujnikiem deszczu, a skoro go nie ma, to cena powinna być niższa... he he he... z ciekawości poszukam, czy czujnik był tylko na papierze?

Może miałeś auto z innego rynku gdzie tego nie bylo w standardzie. Z tego co obiło mi się o uszy to czujnik deszczu był standardem od Int.+ począwszy od MO2008.

Co do czujnika nasłonecznienia to pogoogluj i znajdziesz to i owo :wink:

tommay - 01-09-2010, 20:08

mitsu00 napisał/a:
Może miałeś auto z innego rynku gdzie tego nie bylo w standardzie.

coś w tym może być, bo w 2007 na Outlandera trzeba było czekać 2-5mcy, aż sprowadzą z Japonii. Tyle było zamówień, że fabryka nie nadążała. Ale w Niemczech na przykład była nadwyżka Outlanderów w stosunku do zapotrzebowania i być może niejeden dealer ściągał auta stamtąd.. kto wie..

google, google, google..... i mam:
To jest czujnik do klimatyzacji,zwany czyjnikiem nasłonecznienia,jak dajesz w climatronic na AUTO to właśnie ten czujnik powoduje że zmieniają sie kierunki nawiewów,jak świeci słońce do daje na twarz,a jak pada desz to zmienia na szybę.

thx 4 idea mitsu00