To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Opony letnie-zimowe - Lancer CYxA

Radassss - 17-01-2009, 12:10

no dokladnie o tym mowie jakas tam tolerancja jest...
skoro mowisz ze 2% ja musze przytaknac bo nie pamietam dokladnie jaka ;)
pamietalem tylko ze niewielka ;) ... no ale prawda jest taka ze lepiej nie cudowac ;)
znajomy mowil jeszcze ze nie koniecznie opona w innym rozmiarze wjedzie na felge od miska,
bo bywaja felgi gdzie tej tolerancji nie ma, nie wiem na czym to polega dokladnie specem od tego nie jestem ;) , w kazdym razie on mi radzil nie kombinowac bo mial akurat na magazynie fuldy 16", ale cos tam inaczej wychodzilo i mowil ze lepiej nie ryzykowac im nowsze auto tym wiecej elektroniki i moga byc problemy, takie numery to w starym golfie jak najbardziej ;)
a jeszcze jak ja kupowalem opony na poczatku stycznia to jeszcze udalo mi sie znalezc w Zielonej Gorze firme co sporwadza z... Niemiec pewnie... i gosc mi proponowal Hankooki, Fuldy i cos jeszcze nie pamietam dokladnie w granicach 310 zl, i w przypadku zakupu 4 opon kurier w dowolne miejsce w karju gratis... tylko no niestety nie bradzo pamietam jaka to firma byla, oczywiscie jak sobie przypomne to wpisze ;)

hehe wlasnie zobaczylem link co podales... ;) no wlasnie w opony.com ten moj znajomy pracuje ;)

jaca71 - 17-01-2009, 12:41

Rozmiar felg determinuje szerokość opony, ale tu także jest pewna tolerancja.
http://www.abbco.pl/dobor_felgi_do_opony
Jak widać opon z naszych miśków nie ma w spisie. Ale widać że 215 i 195 wchodzą praktycznie na takie same opony.

Radassss - 17-01-2009, 21:05

hehe niby masz racje ale jak mowilem to min. moj kumpel wlasnie sie tym zajmuje...
on tak wlasnie twierdzi ze jest tak jak ja mowie i ja sie tego trzymam on jest specjalista w tej dziedzinie powiedzial mi jeszcze ze oczywiscie mozna zamiennik ale oni nie biora odpowiedzialnosci za to czy bedzie wszystko idealnie wpolgralo...
teoretycznie powinno wszystko dzialac, ale teoretycznie, praktyka nie zawsze daje takie efekty... wiec po co kombinowac?? bo ja tego nie rozumiem jaki cel mialo by stosowanie innych opon niz te w oryginalnym rozmiarze...
powiedzial mi jeszcze cos innego, ze jakby cos sie sypnelo w zawieszeniu to oczywiscie przyczepia sie w ASO do tego ze nie takie opony jak powinny byc...
w instrukcji zreszta tez jest napisane jakie rozmiary powinny miec opony nie ma sensu sie do niej nie stosowac...
oczywiscie jak tam chcecie sobie zmieniac rozmiar nie bronie wybor nalezy do was

krzychu - 17-01-2009, 22:06

Myślę że trochę jesteś przewrażliwiony. Niekiedy zachodzi konieczność założenia niższych opon co zaleca instrukcja jeśli chcesz np. mieć możliwość założenia łancuchów tak jest w Lancerem CS tym 2.0 zdaje się że jak chcesz łańcuchy to rozmiar mniejsze opony na zimę.

Krzychu

Uwex - 19-01-2009, 17:42

Czasem też robią problemy firmy ubezpieczeniowe jeśli auto brało udział w wypadku i było na innych oponach niż w homologacji . Chociaż myślę , że jeśli mieszczą się w tych 2% , to powinno być OK .
el_diablo - 19-01-2009, 21:34

Uwex napisał/a:
Savy Eskimo S3

Miałem przez 4 sezony w Nubirze. Całkiem przyzwoita zimówka. Jedyna wada to zbyt słaba przyczepność przy ostrym ruszaniu na mokrej nawierzchni, poza tym bez zarzutu.

piomic - 19-01-2009, 22:16

Ja oczywiście jak zwykle kupowałem w ostatniej chwili i zostały tylko Michelinki Primacy Alpine.
A co do rozmiarów to na śnieg zawsze idą węższe, w rajdach zimowych zakładali jeszcze niedawno 135 - w śniegu idą jak przecinaki, mniej znosi na boki. W naszych warunkach częściej będzie błoto, niż śnieg więc 205 są OK.

Anonymous - 21-01-2009, 10:56

No ja dzisiaj zamowilem, i poniewaz ogolnie 205/60R16 sa przebrane i prawie nigdzie nie ma,
to nie majac wyboru wybralem tudziez musialem wziasc Goodyear Ultragrip 7+ 96H ;-)

Pozdr
AK

Radassss - 21-01-2009, 11:11

el_diablo napisał/a:
Uwex napisał/a:
Savy Eskimo S3

Miałem przez 4 sezony w Nubirze. Całkiem przyzwoita zimówka. Jedyna wada to zbyt słaba przyczepność przy ostrym ruszaniu na mokrej nawierzchni, poza tym bez zarzutu.

hehe tez mialem nubire... i ten sam problem tylko na uniroyalach
ale ja mysle ze to ze wzgledu na miekkie zawieszenie tego auta,
jak sie dobrez wciskalo gaz to az sie caly przod unosil... przynajmniej w 2,0 tak bylo
no i mistrz zakretow to nie byl ;D

el_diablo - 24-01-2009, 12:31

Apropos zimówek... jakie ciśnienie jest zalecane dla standardowych 16" w Lancerze?
Jarulas - 24-01-2009, 13:35

dwakola napisał/a:
No ja dzisiaj zamowilem, i poniewaz ogolnie 205/60R16 sa przebrane i prawie nigdzie nie ma,
to nie majac wyboru wybralem tudziez musialem wziasc Goodyear Ultragrip 7+ 96H ;-)

Pozdr
AK

Ja tez takie kupilem. Jestem z nich bardzo zadowolony. Wczesniej jezdzilem na Sava Eskimo w innym samochodzie, wiec w sumie trudno porownywac, ale mam wrazenie, ze ultragripy sa lepsze.

Anonymous - 24-01-2009, 16:20

GY UG 7+ to jedne z najlepszych opon w tej klasie, w kazdych testach zajmuja miejsca na podium, niezaleznie od rozmiaru.
Adam_T - 24-01-2009, 17:34

el_diablo napisał/a:
Apropos zimówek... jakie ciśnienie jest zalecane dla standardowych 16" w Lancerze?

2.2 bara lub
2.5 bara powyzej 160 km/h przy normalnym obciazeniu.

Anonymous - 24-01-2009, 23:29

Ciekawe jak to sobie japońce wyobrażają wysiąść z auta przy prędkości 160km/h i dopompować koła hihi, a tak na serio jeżdżę właśnie na eskimo s3 i są bardzo fajne jak za te pieniądze :wink:
Anonymous - 25-01-2009, 14:56

Ja też mam Savy Eskimo -jeżdżę drugi sezon, nie narzekam. Jak odbierałem auto sezon zimowy był w pełni i w rozmiarze 16 nic sensownego nie można było dostac. W tym czasie były tylko jakieś Micheliny za kosmiczne pieniądze. Przeglądałem wówczas różne testy opon i Eskimo S3 często było chwalone w swoim przedziale cenowym.