Forum ogólne - Ubezpieczenie OC
Luk - 16-09-2010, 14:26
arturro napisał/a: | 1) od nabywców zaliczonych do I grupy podatkowej
- małżonek, zstępni (dzieci, wnuki, prawnuki itd.), wstępni (rodzice, dziadkowie, pradziadkowie), rodzeństwo, pasierb, ojczym, macocha (uwaga, te osoby płacą podatek, jeśli nie zgłoszą darowizny do urzędu skarbowego), zięć, synowa i teściowie.
kwota wolna od podatku: 9 637 zł |
A jednak się mylisz:
"Członkowie I grupy są całkowicie zwolnieni z zapłacenia podatku – bez względu na to, jakiej wartości majątek (dom, obrazy, samochód, spora gotówka) otrzymali na mocy spadku lub darowizny. Jedynym warunkiem skorzystania ze zwolnienia jest zgłoszenie tego faktu naczelnikowi właściwego urzędu skarbowego (US). "
źródło: http://olivia.pl/Communit...ogEntryId=33612
Anonymous - 16-09-2010, 14:32
Luk napisał/a: | A jednak się mylisz: |
sie nie myle i doskonale wiem ze mozna wystapic do US o zwolnienie z podatku tylko po co??
piszemy tu o aucie ktorego wspolwlascicielem mozemy sie stac po otrzymaniu darowizny w wysokosci nawet 100zl, ktorej nikomu nie trzeby zglaszac i nigdzie nie trzeba latac i czegokolwiek zalatwiac w US, wiec po co sobie komplikowac zycie
ale chyba Luk, lubisz czasem prosta sprawe sobie skomplikowac i podarowac komus wiecj niz wolna kwota podatkowa
Luk - 16-09-2010, 14:42
arturro, geneza mojej odpowiedzi była inna
Po pierwsze lubię jak jest jasność - jak nie trzeba płacić podatku, to nie należy mieszać ludziom z kwotą wolną, abstrahując od tego czy jest to samochód za 100 zł, czy pałac za 100 mln
A po drugie, to jak przeczytałem Twojego posta, to się przestraszyłem, że coś się zmieniło, bo ja akurat mam w planach darowiznę znacznie przekraczającą "limit" i cały misterny plan by poooszedł w pi...
Dlatego chciałem wyprostować
Anonymous - 16-09-2010, 15:09
Luk napisał/a: | A po drugie, to jak przeczytałem Twojego posta, to się przestraszyłem, że coś się zmieniło, bo ja akurat mam w planach darowiznę znacznie przekraczającą "limit"... |
tak sie spytam po co komus darowac wiecej niz wolna kwota skoro niezaleznie od wkladu finansowego jaki dostal obdarowywany jest i tak wspolwlascicielem?
i przypomne ze rozmawiamy tutaj ciagle o aucie, a nie o gotowce lub temu podobnych.
Luk napisał/a: | Po pierwsze lubię jak jest jasność - jak nie trzeba płacić podatku, to nie należy mieszać ludziom z kwotą wolną |
w zadnym momencie nie mieszalem, pisalem tylko prawde, a wolna kwota jest po to zeby nie latac i nie zalatwiac czegokolwiek i udowadniac cokolwiek w US..
mystek - 02-06-2011, 21:00
Witam. Za 3 tygodnie kończy mi się ubezpieczenie w Link4 OC + NNW. Ubezpieczając rok temu samochód miałem same zwyżki (najprawdopodobniej), gdyż nie miałem jeszcze 25 lat i był to mój pierwszy samochód, rejestrowałem go tylko i wyłącznie na siebie. Wtedy wyszło mnie jakoś 1050-1100zł w sumie, w 2 ratach.
Dzisiaj przyszedł mi papier z Link4 z przedłużeniem ubezpieczenia o kolejny rok na... taką samą kwotę, jak rok temu . Kiedy wejdę w kalkulator OC na ich stronie wychodzi mi 600,14zł roczna składka. Jakim cudem wyliczyli mi tyle samo, co rok temu? Liczą na moją naiwność, że pójdę z kwitkiem nadesłanym od nich na pocztę i zapłacę jak frajer 1000zł znowu?
Dodam, że już mam 25 lat, no i jestem od roku posiadaczem Colta bez żadnych stłuczek itp.
Czy ktoś mógłby mi to sensownie wytłumaczyć, skąd im wyszło 1000zł, a mi 600zł? Dodam tyle, że robię dokładnie taką samą kalkulację, jak rok temu, czyli sam pakiet OC + NNW na kwotę 50000zł. Chociaż rok temu dawałem chyba nawet 12000zł, a teraz daję 50000zł.
Juiceman - 02-06-2011, 22:15
Zadzwoń do nich i się zapytaj. Ew. wylicz ile w AXA wezma;)
mystek - 03-06-2011, 06:40
Kumpel mi powiedział, żebym nie zwracał uwagi na to, co mi przesłali, tylko zaczął nową kalkukację i wykup OC. Przeliczyłem w Axie teraz na szybko i... szkoda gadać ... 3x więcej niż w Link4 . Już rok temu sprawdzałem te onlineowe ubezpieczalnie i Link4 wypadał najlepiej o 200-800zł zależnie od ubezpieczalni
Tomek - 03-06-2011, 11:29
w PTU powinno ci wyjsc najtaniej
[ Dodano: 03-06-2011, 11:29 ]
jesli krakow to zdaje sie maja tam chyba pakiet malopolski czy jakos tak
laskadan - 04-06-2011, 19:53
a mojemu ojcu ( 60% zniżki) w tym roku PZU przysłało kwit OC do zapłaty pierwsza rata 420 zł z NNW+ druga rata 314 zł czyli carisma na cały rok 714 a w poprzednim roku było 690 zł podziękowaliśmy PZU i wykupiliśmy polisę OC w Liberty Direct cały rok z NNW za 434 zł
lesmen - 06-06-2011, 18:18
Ja miałem ubezpieczone swoją Cari przez 2lata w Axa direct ale teraz ostro sobie poszli w kulki ze stałymi klientami i teraz przeniosłem się do Liberty Direct. Z dodatkową zniżką za polecenie są naprawdę najbardziej konkurencyjni na dzień dzisiejszy (w porównaniu z Axa prawie 50%). Sprawdź sam jak Ci wyjdzie w kalkulatorze. Możesz wpisać na końcu mój nr: 91304457 to dostaniesz dodatkowo 50zł upustu.
Pozdro
laskadan - 06-06-2011, 19:16
lesmen napisał/a: | Ja miałem ubezpieczone swoją Cari przez 2lata w Axa direct ale teraz ostro sobie poszli w kulki ze stałymi klientami i teraz przeniosłem się do Liberty Direct. Z dodatkową zniżką za polecenie są naprawdę najbardziej konkurencyjni na dzień dzisiejszy (w porównaniu z Axa prawie 50%). Sprawdź sam jak Ci wyjdzie w kalkulatorze. Możesz wpisać na końcu mój nr: 2011-91304457 to dostaniesz dodatkowo 50zł upustu.
Pozdro |
dzięki za miłe chęci, ale już zapłaciłem za polisę w porównani do PZU i tak jestem do przodu ponad 300 zł
Seichan - 25-07-2011, 16:02
W temacie OC, zwłaszcza dla "zapominalskich"
Komunikat o końcu okresu ubezpieczenia kierowca musi otrzymać od firmy ubezpieczeniowej na 14 dni przed końcem okresu, na jaki ubezpieczył pojazd. Rozwiązanie to przewiduje uchwalona przez Sejm nowelizacja ustawy o ubezpieczeniach obowiązkowych, Ubezpieczeniowym Funduszu Gwarancyjnym i Polskim Biurze Ubezpieczycieli Komunikacyjnych. Nowelizacja trafi teraz do Senatu.
Wypowiedzenie umowy
W powiadomieniu, które dostanie właściciel pojazdu, gdy będzie mu się kończył okres ubezpieczenia, znajdą się informacje o składkach na kolejny rok oraz o możliwości wypowiedzenia dotychczasowej umowy ubezpieczenia OC. Kierowca musi otrzymać także wskazówki o tym, w jaki sposób może złożyć wypowiedzenie.
W takim powiadomieniu musi się znaleźć pouczenie, że składka ubezpieczenia może być wyższa niż podana, jeżeli wyjdą na jaw okoliczności mające wpływ na jej wysokość.
Firma ubezpieczeniowa będzie dostarczać powiadomienie w formie pisemnej. Nowela przewiduje także możliwość informowania kierowcy o kończącym się ubezpieczeniu i nowych składkach drogą mejlową. Warunkiem będzie wyrażenie zgody na otrzymywanie informacji w taki sposób w momencie podpisywania umowy ubezpieczenia.
Gdy okaże się, że właściciel auta ma dwie polisy – nową i starą – to z tej, którą miał do tej pory, będzie mógł zrezygnować. Tak może być np. gdy ubezpieczyciel automatycznie przedłużył umowę, kierowca o tym zapomniał i ubezpieczył się w innej firmie.
Zwrot składki
Uchwalona nowelizacja przewiduje też sytuacje, w których można otrzymać zwrot części składki ubezpieczenia za niewykorzystany okres. Taka możliwość będzie w przypadku wyrejestrowania pojazdu lub udokumentowania trwałej utraty posiadania auta w okolicznościach niepowodujących zmiany właściciela. Możliwość taka będzie także w przypadku wypowiedzenia umowy np. z uwagi na sprzedaży auta.
Obecnie podstawą naliczania kary za brak wykupionego OC jest kwota 500 euro przeliczana według średniego kursu NBP ogłaszanego pierwszy raz w roku. Dlatego w jednym roku za brak OC płaci się nawet poniżej 2 tys. zł, a w innym nawet niecałe 3 tys. zł. Takie wahania skończą się, gdyż podstawą naliczenia kary będzie minimalne wynagrodzenie za pracę. Zgodnie z nowelą w przypadku, gdy właściciel samochodu osobowego nie wykupi OC, to kara, jaką nałoży na niego Ubezpieczeniowy Fundusz Gwarancyjny, wyniesie dwukrotność minimalnego wynagrodzenia za pracę. Na dzień dzisiejszy kara wyniosłaby 2772 zł.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
volve - 25-07-2011, 17:22
Cytat: | Uchwalona nowelizacja przewiduje też sytuacje, w których można otrzymać zwrot części składki ubezpieczenia za niewykorzystany okres. Taka możliwość będzie w przypadku wyrejestrowania pojazdu lub udokumentowania trwałej utraty posiadania auta w okolicznościach niepowodujących zmiany właściciela. Możliwość taka będzie także w przypadku wypowiedzenia umowy np. z uwagi na sprzedaży auta. |
Hmm...bardzo interesujący zapis. Ciekawe, czy np. mógłbym dostać zwrot w przypadku, gdyby mój samochód był unieruchomiony z powodu kolizji i oczekiwania na wypłatę odszkodowania(ostatnim razem było to 5 miesięcy :/ ).
|
|
|