[97-04]Galant EAxA/W - Skrzypiące zawieszenie / końcówki drążków?
górek - 07-02-2011, 23:43
Panowie potrzebuję pomocy bo już mi ręce opadają.
W sobotę wymieniłem w lewym kole wahacz prosty i banana, sprawdzałem sworzeń w górnym, jest okej. Najlepsze jest to że w lewym kole w sumie nic nie stukało, ale w związku z tym że miałem dodatkowy komplet wahaczy wysłałem je do regeneracji do szczecina, 2 banany i 2 proste. Wymieniłem najpierw prawą stronę bo już się banan tłukł i wszystko było oki. Dwa dni później wymieniłem pozostałe dwa wahacze w lewym kole, tak na zaś, mimo że się nic nie tłukło. No i teraz mam problem, jak hamuję coś mi w tym lewym kole raz trzaska raz skrzypi... nie mam pojęcia o co chodzi, sprawdzałem wszystko po 2 razy czy jest dobrze dokręcone, wszystko jest ok... Co to może być? Bujam go na boki nic, bujam góra dół nic, na hopkach i w dziurach nic, tylko przy hamowaniu. Najbardziej to słychać jak wolno zjeżdżam z dość stromego zjazdu do garażu podziemnego i hamuje tak aby się zatrzymał, trzaski straszne. Proszę pomóżcie...
Hugo - 08-02-2011, 08:35
Coś z zaciskiem hamulcowym, blaszki pod klockami założyłeś?
górek - 08-02-2011, 09:22
hmm tak, wszystko założone. Chodzi o to że, przed wymianą wahaczy, prostego i banana nic nie skrzypiało nic nie trzaskało, a przy wymianie nie ruszałem nic przy hamulcach, zdjąłem, założyłem wahacze i tyle...
fergul11 - 08-02-2011, 13:41
górek wahacze dokręciłeś na kobyłkach/podnośniku gdy koło zwisało, czy po opuszczeniu auta pod obciążeniem ?
górek - 08-02-2011, 14:32
Na podnośniku wymieniałem.
Ale jest coś o czym sobie przypomniałem, gdy już mialem zdjęte oba dolne wahacze, , a zwrotnica wisiała tylko na górnym wahaczu, musiałem założyć koło i opuścić samochód na 10 sekund i zmienić podnośnik bo zauważyłem że ten na którym stał samochód nieco był wykrzywiony i strach było wchodzić pod niego... Nie wiem czy to istotne ale każda informacja może sie przydać
fergul11 - 08-02-2011, 14:51
górek właściwe dokręcenie wahacza (tulei) robisz po opuszczeniu auta gdy stoi na kołach pod własnym ciężarem ,wtedy guma tulei zostaje w położeniu neutralnym i może pracować "góra/dół" .
gdy skręcisz tuleje na "wiszącym" kole ,po opuszczeniu auta guma już wykonuje pracę, stale pozostając pod nadmiernym obciążeniem co powoduje jej zużycie/uszkodzenie w bardzo krótkim czasie .
napisałeś że "każda informacja może się przydać "
taka usterka [b]może lub nie musi[b] ciebie dotyczyc
górek - 08-02-2011, 15:00
Oki a jaki to ma związek z moimi trzaskami podczas hamowania?
[ Dodano: 08-02-2011, 15:40 ]
zasadnicza kwestia, czy istnieje możliwość że coś źle dokręciłem itp?
Dodam że wymieniałem już kilka razy te wahacze, bo okazało się ze swożnie w oryginalnyh yamato wytrzymują 4-5 miesięcy, więc wydaje mi się że nie ma opcji abym coś źle zmontował. Czy skupiać się tylko na hamulcach, zacisk, klocki itp czy może coś w zawieszeniu?
prisoner - 08-02-2011, 18:40
Taki, że podczas hamowania auto przodem przysiada. Guma w tulei, która i tak już jest "skręcona" "skręca się jeszcze bardziej. Trzeszczy obracająca się tuleja w wahaczu lub na śrubie. Sprawdzić to tyle roboty co kot napłakał. Wjechać na kanał - odkręcić śruby na tulejach dolnego prostego - zakręcić - sprawdzić podczas jazdy.
Druga możliwość to czy założyłeś wahacz przeznaczony na właściwą stronę. Dolne proste są niby takie same ale oś tulei nie jest prostopadła do osi wahacza. Jeżeli nie to wówczas wahacz jest skręcony i może trzeć na końcu przy drugiej tulei. Przy hamowaniu naprężenia są dość znaczne coś ustąpić musi jeżeli jest źle spasowane. Różnice w wahaczach były już na forum poruszane.
Pieraś - 01-02-2012, 21:29
No i ja się dołączam do niestety masakrycznego grrr skrzypienia teraz podczas mrozów.
Normalnie obciach na jakieś 50m dookoła auta :/
Ewidentnie prawa strona, bo jak cisne na nadkole lewe z góry to nie słychać, a na prawe słychać ... analizę zacznę jednak od tego, że będę "wlewał" olej wpierw w jedno miejsce, trochę pojeżdżę zanim wleję w drugie. Chcę w ten sposób upewnić się na 100%, które to "złącze" piszczy.
Pytania:
- czy w dolnym prostym (najczęściej pojawiające się opinie na forum dot. skrzypienia) można wymienić poza tulejami sworzeń?? Pytanie, czy to taki
- czy jest sens kupować nowy wahacz, gdzie dobry kosztuje > 300zł tylko zamiast tego kupić np. tylko sworzeń (o ile tuleje są ok.?)
Dodam, że wczoraj miałem przegląd i na trzepakach nic nie piszczało i nie wyszły żadne luzy.
Hugo - 01-02-2012, 21:42
Pieraś napisał/a: | czy w dolnym prostym (najczęściej pojawiające się opinie na forum dot. skrzypienia) można wymienić poza tulejami sworzeń?? | Nie. Wymienić może tylko fachowiec regenerujący sworznie. Sam wymienisz cały wahacz. Pieraś napisał/a: | Pytanie, czy to taki | Nie, to sworzeń od "amerykańców", a tam jest "zwykłe" zawieszenie (jeden dolny wahacz).
Pieraś - 02-02-2012, 07:52
Ok, ale pisząc fachowiec, to masz na myśli, że sworzeń w naszych modelach to jest element zespolony, czy jest demontowalny ale wymaga narzędzi?
Bo z tego co napisałeś to ja rozumiem to tak - sworzeń jest na stałe, ale że tak nazwę ślusarz zajmujący się "metalurgią samochodową" jest w stanie wprasować nowy.
robertdg - 02-02-2012, 08:15
Pieraś, sworznie dolnych wahaczy Galanta są tak zrobione przez fabryke, że technologicznie wymienia się całość, ale są warsztaty zajmujące się regeneracją układów zawieszenia i oni tam zakłądają przeważnie nowe gniazdo i śmigasz dalej
lucas100 - 02-02-2012, 09:39
Pieraś napisał/a: | No i ja się dołączam do niestety masakrycznego grrr skrzypienia teraz podczas mrozów.
Normalnie obciach na jakieś 50m dookoła auta :/
Ewidentnie prawa strona, bo jak cisne na nadkole lewe z góry to nie słychać, a na prawe słychać ... analizę zacznę jednak od tego, że będę "wlewał" olej wpierw w jedno miejsce, trochę pojeżdżę zanim wleję w drugie. Chcę w ten sposób upewnić się na 100%, które to "złącze" piszczy.
Pytania:
- czy w dolnym prostym (najczęściej pojawiające się opinie na forum dot. skrzypienia) można wymienić poza tulejami sworzeń?? Pytanie, czy to taki
- czy jest sens kupować nowy wahacz, gdzie dobry kosztuje > 300zł tylko zamiast tego kupić np. tylko sworzeń (o ile tuleje są ok.?)
Dodam, że wczoraj miałem przegląd i na trzepakach nic nie piszczało i nie wyszły żadne luzy. |
Powiem ci tak że u mnie było to samo aż sie ludzie za mną oglądali tak skrzypiało.Kup w aptece strzykawke z najgrubszą igłą jaką sie da zaciągnij nią ciepłego oleju jakiegokolwiek i wkłuj się w gumę sworznia wachacza prostego .Jak po tym zabiegu przestanie skrzypiec znaczy że masz winowajce.A tak apropo to juz czas zregenerowac wachacz,bo skoro juz skrzypi to znaczy że smaru zamienił sie w twarda skamieline bez środka smarnego.Olej pomoże tylko na jakis czas.
Pieraś - 02-02-2012, 10:01
Tnx.
Dyziu_pl - 02-02-2012, 12:40
miałem identyczny problem, tylko, że to było w lewym kole... skrzypienie było słyszalne na odległość do 50 metrów , wczoraj robiłem przegląd, amory wykazały 80%+ sprawności, spytałem diagnoste co tak może skrzypieć, odpowiedział, że to prawdopodobnie guma na dolnym...
Ruszyłem prosto na cpn po WD-40, wjechałem na kanał do znajomego "spsikałem" solidnie i ku mojemu zaskoczeniu przestało
|
|
|