Outlander I GEN Techniczne - olej do dyfra i skrzyni rozdzielczej - wymiana
Bzyk_R1 - 12-07-2019, 06:34
qlka2 - 25-08-2022, 13:28
Odgrzeję kotleta.
Wymieniałem ostatnio Olej w naszym Outku i o ile w tylnym dyfrze faktycznie wlałem książkowe 0,55 L to w transferze wlazło mi tylko 0,4 L i już się wylewa otworem wlewowym. Pytanie co robię nie tak?
Korek wlewowy jest chyba jeden patrząc od strony prawego koła po lewej stronie półosi.
Wydaje mi się że zleciało tyle co trzeba ale wlac już tyle nie umiem.
Jak się wkłada rurkę z pompki to wchodzi bardzo płytko i trzeba powoli lać ale dochodzi do takiego momentu że się zaczyna przelewać. Zastanawiają mnie jeszcze te rurki ciśnieniowe podłączone do transferu. Może z tym jest problem?
Jak ktoś ma jakiś pomysł to proszę o pomoc bo nie chcę zarżnąć transferu.
Bzyk_R1 - 25-08-2022, 17:27
qlka2, po prostu nie spuściłeś starego oleju do końca i tyle weszło. Jeżeli wylewa się już korkiem to jest wewnątrz tyle ile powinno. Jeżeli Ci to nie daje spokoju to odkręć u góry odpowietrznik i dolej setkę. Nie zaszkodzi.
qlka2 - 25-08-2022, 20:13
Pytanie czy dojdę do odpowietrznika. Po prostu wydaje mi się że zlałem więcej niż zalałem. A tak nawiasem mówiąc Olej typu LS chyba nie jest przeznaczony do naszych Outków tylko chyba raczej do aut z blokadą napędów?
DAMON - 04-09-2022, 02:30
Oleje wymienione po ok. 45 tys. km.
Do skrzyni wlałem Valvoline Gear Oil 75w90 GL-4
Do reduktora i dyfra Ravenol EPX 75W90 GL-5
Czuć różnicę w zmianie biegów, pytanie na jak długo
qlka2 - 23-10-2022, 23:02
Witam ponownie>
Jakiś czas temu (koniec sierpnia) wymieniałem olej w tylnym dyfrze i skrzyni transferowej.
Ostatnimi czasy przy przyspieszaniu mam wrażenie że słychać jakby wycie od napędu z przodu samochodu.
Olej jaki zalałem to MOTUL GEARBOX 80W90 1L MOS2 API GL-4 GL-5.
Wcześniej zalany był bodajże jakiś Mobil i takich odgłosów nie było.
Pisałem że miałem wrażenie że weszło tego olej mniej niż zlałem ale wylewało mi się już otworem na korek napełniający i nie byłem w stanie więcej wlać.
Czy faktycznie mogło się zdarzyć że się zapowietrzył i nie wlazło tyle co trzeba?
Jest szansa odkręcić ten odpowietrznik? Niby instrukcja serwisowa dotycząca napełniania nic i nim nie wspomina.
A może ten olej nie taki jak trzeba? Kiedyś jeden mechanik od Mitsu tłumaczył że ten napęd jest wybredny i najlepiej lać Castrol'a bo inne oleje wydają w tym aucie dziwne dźwięki.
Ale biorę to z przymrużeniem oka bo inne bajki też mi wciskał.
Jutro włażę do kanału i próbuję dolać oleju bo niepokoi mnie ten dźwięk.
Mam nadzieję że nic nie poleciało.
roger18sx - 26-10-2022, 21:41
Ja śmigam już 2 lata na takim oleju i nic się nie dzieje niepokojącego.
qlka2 - 27-10-2022, 21:48
A u mnie jakiś czas po wymianie zaczęło hałasować.
Kupilem już inny olej, wymienię i dam znać czy coś się zmieniło.
Wlewać będę chyba przez odpowietrznik bo jak ostatnio próbowałem dolac do tego co już wylatywało korkiem wlewowym to jeszcze trochę weszło. Tak jakby za pierwszym razem gdzieś się zrobiła poduszka powietrzna i nie pozwoliło wlac więcej.
Nawiasem mówiąc trochę nisko jest ten korek wlewowy moim zdaniem.
Mam jeszcze pytanie dotyczące tego odpowietrznika.
Czy po tym jak go wytargałem z transferu trzeba go na czymś wklejać czy po prostu wcisnąć x powrotem na miejsce?
Nie będzie po tej akcji coś ciekło od góry?
Gdymy moje dziwne dźwięki nie ustały rozważam zastosowanie środka typu Militec-1 lub Motor life.
Ma ktoś jakieś pozytywne lub negatywne doświadczenia z tego typu środkami?
|
|
|