To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Forum ogólne - Kolejny wypadek...

Tomek - 21-09-2010, 13:20

JCH napisał/a:
Podobny przypadek bezmyślności - tunel pod rondem w Katowicach.

to już jest mistrzostwo ... głupoty, zwłaszcza, że zawracanie w tunelu jest zakazane, nawet jakby był dwukierunkowy
mam nadzieje, że numery były czytelne i dotarli do tego pana
jeśli mnie wzor nie myli, to jest tico, czyli moja teoria jest prawdopodobna

w USAch jak mieszkałem, to staraliśmy się w ciągu tygodnia nie jeździź w godzinach 10-14, bo wtedy wszystkie babcie, zawsze parami, wyjeżdzały, a to do lekarza, a to na zakupy, a to z pieskiem do fryzjera, a tam babcie-kierownice potrafią mieć po 80-90 i wiecej lat

Manuela - 21-09-2010, 13:21

:shock:
Juiceman - 21-09-2010, 13:49

Przynajmniej jedną sierotę mniej. Szkoda tylko Reszty poszkodowanych :roll: :roll:
Bart007 - 21-09-2010, 19:26

Kurczę, coś w tym jest. Tydzień temu na Ursynowie skręcam w lewo z Ciszewskiego na Rodowicza (trzeba objechać dużą wysepkę). Nie zdążyłem na jednym cyklu, czekam pierwszy, a tu jedzie Polonez od strony SGGW i skręca w lewo prosto na mnie, pod prąd. Zatrzymuje się na szczęście, w środku dziadek w okularach jak denka od butelek, wnuczek na fotelu obok coś do niego krzyczy, masakra :shock: Nic się nie stało, ale gdyby akurat było pusto i skręcił to pędziłby relatywnie szybką miejską dwupasmówką pod prąd...
mkm - 21-09-2010, 19:49

Juiceman napisał/a:
Przynajmniej jedną sierotę mniej.

Juiceman :roll:

Mnie ostatnio taka sytuacja zdarzyłaby się na Sląsku.
Miałem opis jak dojechać na miejsce.
Wracałem tak samo tylko "od końca" i nagle zorientowałem się, że wjeżdżam na zjazd z dwupasmówki "pod prąd".
Zero oznaczeń, znak zakaz wjazdu zarośnięty drzewami...

Juiceman - 21-09-2010, 20:00

mkm - ale na ta droga jest dobrze oznakowana,wjazdy, zjazdy tak samo. Śmigam tamtędy bardzo często.... więc nie możemy tu mówić o kiepskim oznakowaniu bądź jego braku. No kurde, a na tej trasie ludzie naprawdę zasuwają więcej niż można, więc auto jadące pod prąd to na tej obwodnicy to masakra.
Morfi - 21-09-2010, 20:03

Pare lat temu o mało bym trafił na takiego. Jechał DK 86 sosnowiec - katowice pod prad.
krzychu - 21-09-2010, 20:17

Posłałem kuzynowi i odpisał:

Cytat:
U nas w (..) też był taki dziadek co w ogóle nie patrzył, wjeżdżał na drogę jak chciał i kiedy chciał, 2 osoby przez niego wpadły do rowu chcąc uniknąć kolizji a kolo za każdym razem pojechał sobie niewzruszony. Raz (...koleżance...) też tak wyjechał że hamowała na maxa i mało w niego nie wydzwoniła. Teraz już go nie widujemy, mam nadzieję, że zabrali mu prawko wkońcu...

JCH - 21-09-2010, 21:29

mkm napisał/a:
Wracałem tak samo tylko "od końca" i nagle zorientowałem się, że wjeżdżam na zjazd z dwupasmówki "pod prąd".
Zero oznaczeń, znak zakaz wjazdu zarośnięty drzewami...
Hehe :) Nawet domyślam się gdzie :) Pojechałeś na pamięć a nie patrzyłeś na znaki (drogowskazy) :lol:
mkm - 21-09-2010, 21:50

JCH napisał/a:
Pojechałeś na pamięć a nie patrzyłeś na znaki (drogowskazy) :lol:

To fakt :oops:
Jednak łatwość z jaką można znaleźć się "pod prąd" jest zbyt duża :doubt:

JCH - 21-09-2010, 22:00

mkm napisał/a:
łatwość z jaką można znaleźć się "pod prąd" jest zbyt duża
To fakt 8)

Praktycznie jest tam tylko znak "Droga ślepa, bez przejazdu" i chyba jakieś linie poziome na końcu, i .... wpada się na zjeżdżających z trasy DK-86. Tzn. oni wpadają na Ciebie :?

michalina27 - 22-09-2010, 10:56

Jassmina napisał/a:

To prawda, może bolesna, ale prawda, że ludzie starsi a posiadający prawko i czynnie uczestniczący w ruchu drogowym powinni co kilka miesięcy poddawać się badaniom, czy też ćwiczeniom na koordynację, refleks, szybkość reakcji itp.itd.

Oczywiście, że masz rację. Są też starsi ludzie, którzy zdają sobie z tego sprawę.
Mój Teść sprzedał samochód, jak zaczął gorzej widzieć w wieku 75 lat, a mój ojciec był zdania, że powinno się oznaczyć samochód starszej osoby brązowym liściem, a i na badania meldował się co jakiś czas.

Misiek :) - 22-09-2010, 20:23

Młodzi kierowcy...bla bla bla, są pełni wigoru i manii szybkości, niedoświadczeni...

a często starsi mają pierwszeństwo... bo to Oni jadą.
Znam kilku kierowców w wieku powyżej 60 i wszyscy jeżdżą wolniej, spokojnie.
I ja jestem za badaniami okresowymi na refleks, wzrok itp...

Powiem że większość wypadków niezależnie od wieku powoduje brak myślenia, wyobraźni, dostosowania prędkości m.in. do stanu samochodu i kierowcy w danym momencie i wiele innych

Cezar - 23-09-2010, 11:12

Sytuacja z dnia dzisiejszego:
Droga dwujezdniowa (po 2 pasy ruchu) oddzielona pasem zieleni - srodek miasta. Pod prad wjechalo czerwone Uno ze starszym malzenstwem na pokladzie :lol: Dziadek wyjezdzajac z parkingu przy przychodni najwyrazniej zaszalal i zamiast skrecic w prawo (jest tam nakaz jazdy), dal w lewo. Po co ma jechac 200m do ronda zeby zawrocic :P Pewnie jechal by dalej, gdyby nie sznurek aut, ktory zmusil go na wjazd na pas zieleni - stal tam z lekko zdziwiony.
Skubany trafil na luke miedzy swiatlami i ujechal dobre 150m.

pamar - 23-09-2010, 11:33

Cezar napisał/a:
czerwone Uno

Jakaś plaga