To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander II Ogólne - [II 2.0 DID] Zimowe oponki

mitsu00 - 06-10-2010, 09:26

Jeżdżę na stalowkach bo raz wjechałem zima w mega dziurę i piękny alusek poszedł na złom. Zimą jak wiemy woda łatgwo rozsadza asfalt i mamy ser szwajcarski na drodze. Dlatego wolę juz jeśli znowu przyjdzie pech, zniszczyc stalowkę niż drogą i wrażliwą felgę aluminiową.
karol_alasz - 06-10-2010, 09:28

bono napisał/a:
juz sam sobie odpowiem - niestety te felgi podobno nie pasuja do outlandera, bo ma inny rozstaw srub od pajero

To juz nawet nie chodzi o rozstaw tych śrub a o ich ilość -ta co ją zlinkowałeś ma 6 otworów a nie 5 jak w naszych Outkach. W naszych jest 5x114.3 .

Ja też jeżdżę na stalówkach 16"-pewnie że podobają mi się aluminiaki ale szczególnie zimą są narażone jak nie na sól to na połamanie na naszych miejskich duktach na co zwrócił uwagę mitsu00...Zimą aluminum jest szczególnie wrażliwe na łamanie ze względu na niskie temperatury... A swoje stalówki po prostu postanowiłem wziąść na zamianę za 18" zimówki oferowane mi w gratisie przy kupnie samochodu (18" zimowe oponki=16"zimówki+felgi stalowe)-teraz mnie mniej kosztuje zamiana samych opon...

dab - 06-10-2010, 09:50

mitsu00 napisał/a:
kolpakach z Norrauto za 40zł juz 3 sezony.

kolpaki...brrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr...... [-X

mitsu00 - 06-10-2010, 09:55

dab napisał/a:
kolpaki...brrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr......

A co? lepsze takie niż czerń stalówek :mrgreen:

13zbyszek13 - 06-10-2010, 09:57

mitsu00 napisał/a:
zniszczyc stalowkę niż drogą i wrażliwą felgę aluminiową.

Jak pisałem jesteś bardzo oszczędny z tą różnicą w cenie to nie przesadzaj.
Jak się władujesz w dziurę to rozwalisz jedna i drugą , a przy 16" jest to prawie niemożliwe.

dab - 06-10-2010, 09:59

mitsu00 napisał/a:
Jeżdżę na stalowkach bo raz wjechałem zima w mega dziurę i piękny alusek poszedł na złom. Zimą jak wiemy woda łatgwo rozsadza asfalt i mamy ser szwajcarski na drodze. Dlatego wolę juz jeśli znowu przyjdzie pech, zniszczyc stalowkę niż drogą i wrażliwą felgę aluminiową.

mitsu, nie przesadzaj, chyba ze jezdzisz non stop po drogach poligonowych w dodatku nie patrzac na nia tylko taranujac wszystko co pod kola podleci :badgrin: :mrgreen:
Zimowe 16" fele do outka powoduja ze mamy wysoki profil opony i naprawde trzeba by zaladowac z duza predkoscia w duza dziure zeby alusa rozwalic..jakie jest statystyczne prawdopodobienstwo takiego zdarzenia? z pewnoscia niewielkie...

mitsu00 - 06-10-2010, 10:07

dab napisał/a:
mitsu, nie przesadzaj, chyba ze jezdzisz non stop po drogach poligonowych w dodatku nie patrzac na nia tylko taranujac wszystko co pod kola podleci
Zimowe 16" fele do outka powoduja ze mamy wysoki profil opony i naprawde trzeba by zaladowac z duza predkoscia w duza dziure zeby alusa rozwalic..jakie jest statystyczne prawdopodobienstwo takiego zdarzenia? z pewnoscia niewielkie...

Ominiesz 2-3 dziurska a wpadniesz w 4. Tak mi sie przytrafiło na Katowickiej w Częstochowie anno domini 2008.

13zbyszek13 - 06-10-2010, 10:12

dab napisał/a:
zaladowac z duza predkoscia w duza dziure zeby alusa rozwalic..

jak się wpakuje w taką dziurę to rozwali i blaszankę .

mitsu00 - 06-10-2010, 10:15

13zbyszek13 napisał/a:

Pewnie i tak. Wtedy akurat nie jechalem szybciej niż 50 km/h

dab - 06-10-2010, 10:23

mitsu00 napisał/a:
13zbyszek13 napisał/a:

Pewnie i tak. Wtedy akurat nie jechalem szybciej niż 50 km/h

pewnie jakiegos chinczyka miales z plastiku a nie aluminium :mrgreen: :wink:

zakladaj alu 16" bo do twojego outka plasticznay nie przystoja! :D

rezon - 06-10-2010, 11:08

mitsu00 napisał/a:
Po co inwestować w drogie alusy na zimę? Przecież ten syf, sól i błoto i tak sprawiają że felgi są ciągle brudne.
Nie są ciągle brudne, a jakoś tak lepiej wyglądają. Mam 2 kpl alu 18"
włodi - 06-10-2010, 20:36

Ja kupiłem tydzien temu :) Bridgestone Blizzak LM25 18' no i bylem zadowolony do dzis, do momentu gdy nie wpadła mi w reke gazeta chyba auto swiat 4x4 gdzie byly porownane opony, no i Bridgeston wypadl bodajze na przed ostatnim miejscu :x , a w sklepie przekonywali ze za ta cene sa rewelacyjne, takze juz nie wiem komu wierzyc :?: :?:
karol_alasz - 06-10-2010, 21:24

Bridgestony dawali bodajże w gratisie przy kupnie samochodu (18")-nie wziąłem :P .
Pozsłuchałem rady kolegów z forum ,że na zimkę lepiej jednak 16" bo wiela gumy w takim oponowcu i się fajniej kiwa po śniegu :D Poza tym jak wspominałem za cenę samych oponek 18" dostałem 16" z felami stalownymi 8)

Grzesq - 06-10-2010, 22:14

rezon napisał/a:
Nie są ciągle brudne, a jakoś tak lepiej wyglądają. Mam 2 kpl alu 18"

Dokładnie tak jest! Nie brudzą się tak strasznie, po zimie wyglądają po umyciu jak nowe. Mam dwa komplety opon 18". Przynajmniej autko super wygląda i nie korci mnie na przedwczesne zakładanie letnich, bo i tak super wygląda :)

O gustach sie nie dyskutuje, ale Outek na 16" to nie zbyt miłe doznanie wizualne jak dla mnie :P już nie wspomnę o właściwościach jezdnych...

arti - 07-10-2010, 07:51

Ja kupiłem dwa tygodnie temu felgi ATS 17" do tego opony Dunlop Grandtrek SJ6 225/60R17. Teraz mogę spokojnie czekać na pierwszy śnieg. :mrgreen: