To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander II GEN Techniczne - Uzytkownicy CB-Radia - pochwalcie sie! :-)

13zbyszek13 - 04-10-2010, 18:55

Antena CB

dab - 11-10-2010, 11:29

A powiedzcie no mi dokladniej, jak praktycznie wyglada i na czym polega strojenie anteny do CB? Lajkonik jestem... :oops: :biggrin:
mitsu00 - 11-10-2010, 11:35

dab napisał/a:
A powiedzcie no mi dokladniej, jak praktycznie wyglada i na czym polega strojenie anteny do CB? Lajkonik jestem... :oops: :biggrin:

Jedziesz do sklepu z CB, pan podłącza miernik zakłóceń do anteny i radia i je niweluje. Bez tego jeśli od razu podłączysz antenę do radia, możesz uszkodzić radyjko, lub po prostu zestaw nie bedzie optymalnie działać. Koszt to jakieś 20 zł. To prawie jak wyważanie koł. Bez tego też pojeździsz ale mozesz mieć bicie lub rozwalic geometrię i opony :finga:

dab - 11-10-2010, 11:41

A gdzie sie podpina miernikiem? Do CB czy anteny?
Pytam bo w sobote jade na podlaczenie (niestety) do ASO (gwarancja) radyjka do akku. i anteny triflexa. Tam niestety nie zestroja tego od razu bo zapewne miernika nie maja i bede musial po montazu gdzies w tym celu podjechac...

mitsu00 - 11-10-2010, 11:45

dab napisał/a:
A gdzie sie podpina miernikiem? Do CB czy anteny?
Pytam bo w sobote jade na podlaczenie (niestety) do ASO (gwarancja) radyjka do akku. i anteny triflexa. Tam niestety nie zestroja tego od razu bo zapewne miernika nie maja i bede musial po montazu gdzies w tym celu podjechac...

Miernik podpina się między antene i radyjko. Po jakiego grzyba jedziesz do ASO żeby podłączyć radyjko do akumulatora??????? Nie ingerujesz w instalację elektryczna auta. Co za bzdury...... Sam też radyjko mam podpięte na stałe do akku i zrobiłem to sam.

dab - 11-10-2010, 12:17

Jak nie ingeruje? Podpinam sie przeciez przewodami w instalacje, jakby nie bylo nie mam wlasnego - osobnego zasilania. Pozatym wymiana anteny oryginalnej na inna...nie jestem pewny czy w razie czego nie moga miec podstaw zeby utrudniac mi zycie...
Sam juz nie wiem... :?

Aha, jeszcze jedno, lepiej podpiac bezposrednio do akumulatora (CB-radio znosi ciagle podpiecie do napiecia?) czy jednak tak zeby napiecie bylo "po kluczyku"?

franko88 - 11-10-2010, 12:37

dab, ja mam zrobione po kluczyku ale mozesz pociagnac kabelek do aku i tak by bylo lepiej moim zdaniem .
rezon - 11-10-2010, 13:24

dab napisał/a:
Pozatym wymiana anteny oryginalnej na inna...nie jestem pewny czy w razie czego nie moga miec podstaw zeby utrudniac mi zycie...
Ty już chyba chwilę jeździsz, to z elektryki raczej co miało wyjść to wyszło.
dab napisał/a:
lepiej podpiac bezposrednio do akumulatora (CB-radio znosi ciagle podpiecie do napiecia?) czy jednak tak zeby napiecie bylo "po kluczyku"?
możesz podpiąć się do zasilania gniazd będziesz miał po "kluczyku", albo do akumulatora - ale koniecznie z bezpiecznikiem po drodze. Łatwiej chyba jednak podpinać się w środku.
dab - 11-10-2010, 13:39

rezon napisał/a:
Ty już chyba chwilę jeździsz, to z elektryki raczej co miało wyjść to wyszło.

zgadza sie ale zawsze sie moga czepic ze awaria jekiegos innego ukladu ele nastapila z powodu nieumiejetnego wpiecie sie w instalacje z moim CB... 8) moga tak argumentowac? pewnie ze moga i znajac ich praktyki gdy trzeba dochodzic swego to pewnei sie tego zlapia... :oops: :?
Moze wiec tak mysle dla swietego spokoju podjade do ASO i za 200zl podlacza mi i antene i zamontuja CB....

rezon - 11-10-2010, 15:12

dab napisał/a:
moga tak argumentowac? pewnie ze moga i znajac ich praktyki gdy trzeba dochodzic swego to pewnei sie tego zlapia...
Moze wiec tak mysle dla swietego spokoju podjade do ASO i za 200zl podlacza mi i antene i zamontuja CB....
niestety mogą i nawet jak ASO zrobi coś nie tak, to i tak będzie to "gwarantowana jakość". Już gdzieś o tym czytałem... Oprócz podłączenia w ASO polecam uwadze strojenie anteny - jak kupowałem triflexa to sprzedawca zaproponował strojenie za dodatkowe 10zł i mimo, że mam miernik SWR nawet się nie wahałem czy skorzystać - zrobił to i szybciej i lepiej.
dab - 11-10-2010, 15:36

rezon napisał/a:
podłączenia w ASO polecam uwadze strojenie anteny - jak kupowałem triflexa to sprzedawca zaproponował strojenie za dodatkowe 10zł i mimo, że mam miernik SWR nawet się nie wahałem czy skorzystać - zrobił to i szybciej i lepiej.

dzieki za raqy, wszystko mam juz wlasnie tak jak piszesz zaplanowane,
Kupuje radyjko President Harry III + antena Triflex (przeoralem chyba wszystkie watki na te tematy,..uffffff), jade z tym majdanem do ASO (znow kaliski ASO Lis :biggrin: ) ktore juz takie zestawy wielokrotnie montowalo - to dla mnie bardzo wazne i potem wracam tam gdzie kupilem radyjko na bezplatne zestrojenie.

mialem i w sumie nadal lekko mam, kontrowersje w temacie gdzie zamocowac CB (czy kolo prawej nogi, czy kolo pasazera nogi 8) czy w podlokietniku, czy pod panelem klimy... :? ) w koncu zdecydowalem sie na montaz pod panelem klimy...w sumie nie parkuje po nocach na osiedlach wiec ryzyko kradziezy napewno mniejsze...zreszta jak sie ma tego pecha i namierza to i tak ukradna, gdziekolwiek by nie bylo zamontowane :cry: a tak przynajmniej bedzie chyba najwygodniej pod katem uzytkowania.

Jeszcze raz Wielkie dzieki za wszelkie rady i wskazowki udzielone w tym i nie tylko tym watku. (punkciki "pomogl" przyznaje wszystkim wam z wielka checia :rolleyes:
W sobote bede juz na nasluchu... :mrgreen:

rezon - 11-10-2010, 16:01

dab napisał/a:
w sumie nadal lekko mam, kontrowersje w temacie gdzie zamocowac CB (czy kolo prawej nogi, czy kolo pasazera nogi czy w podlokietniku, czy pod panelem klimy... )
a ja mam pod fotelem. Extra wygoda (jak np. pod klimą) to nie jest, ale jak się dobrze nastawi to się tam nie sięga w czasie jazdy
janekzpolic - 11-10-2010, 23:04

ja tez mam pod fotelem pasażera na rzepy
dab - 11-10-2010, 23:07

pod fotelem tez ciekawa opcja, moze nawet najbezpieczniejsza 8) ale dajaca zarazem najmniej fun'u :?
Ide na calosc i montuje pod klima :mrgreen:

mitsu00 - 11-10-2010, 23:12

dab napisał/a:
pod fotelem tez ciekawa opcja, moze nawet najbezpieczniejsza 8) ale dajaca zarazem najmniej fun'u :?
Ide na calosc i montuje pod klima :mrgreen:

Komu będzie się chciało włamywać do takiego brzydala? :finga: ja od nowości mam radyjko pod panelem klimy, parkuję pod chmurka i jak narazie nie gwizdnęli mi sprzęta. 3 anteny owszem, ale tylko dlatego ze zapomniałem schować na noc :mrgreen: