Nasze Miśki - Matejo i Colt GTI
Matejo - 04-10-2010, 23:16
mystek napisał/a: | Na Twoim miejscu nie pchałbym się w takie Ecli, imo jednak troszkę zbyt stare i możesz mieć problemy z tym. |
ok, właśnie o taką opinię mi chodziło, bo w sumie za tą cenę można mieć 2G a nie jak w tym przypadku 1G.
idas - 04-10-2010, 23:52
Matejo napisał/a: | bo w sumie za tą cenę można mieć 2G a nie jak w tym przypadku 1G. |
Na pewno nie z takim silnikiem...
Mystek napisał/a: | imo jednak troszkę zbyt stare i możesz mieć problemy z tym. |
Mystek sorry, ale trochę zabawny Twój komentarz:) Ty nie masz w swoim colcie zupełnie żadnych problemów?:) (tak w ogóle pozdro z Krakowa dla Krakusów-dzisiejszą noc właśnie tu spędzam:])
Matejo bardzo fajnie zrobionego colta masz:) Aj lajk!
Matejo - 05-10-2010, 00:19
idas napisał/a: | Matejo bardzo fajnie zrobionego colta masz:) Aj lajk! |
a dziękuję bardzo i twój misiek też mi przypadł do gustu.
Widze że z wrocka jestes to może kiedyś na siebie wpadniemy na mieście.
rosomak1983 - 05-10-2010, 00:44
idas napisał/a: | Matejo napisał/a:
bo w sumie za tą cenę można mieć 2G a nie jak w tym przypadku 1G.
Na pewno nie z takim silnikiem... |
dobrze gada silniczek jest fajny.. do tego pancerny...
przebieg co prawda min 320 tyś przy załozeniu ze nie cofany... Sam ciekaw w jakim stanie auto, w sumie nie ma daleko moze skocze je obejrzeć
PS ile to moze miec do setki???
viader - 05-10-2010, 08:13
Wizualnie to te ecli to poprostu poezja i moje niespełnione marzenie. Jeśli autko byłoby w dobrym stanie mechanicznym to ta cena za model turbodoładowany jest bardzo atrakcyjna. 1G w turbo to już powoli unikat. Ten egzemplarz był jakieś 2-3 lata temu na zlocie eclipse i wtedy coś z nim było nie tak, chodził na 3 gary i do tego był nieźle upalany. Ale od tamtego czasu widać ,że został nieźle doinwestowany (przynajmniej wizualnie). Trzeba by go porządnie sprawdzić, bo może być szrot a może być też dopieszczona perełka.
Zdrowe 1G GST powinno wykręcić 6,5-7s 0-100. Silnik bardzo podatny na modyfikacje, jest do niego masa części oraz spore zaplecze osób z doświadczeniem w kwestii tuningu tej jednostki (w końcu silnik pochodzi z evo III). Przy dołożeniu ok 10 000 zł można zrobić remont silnika i przy okazji dobić z mocą w okolice 300KM. Wtedy staje się to autko niezłym killerem na drogach
Co do 2G za 9 tyś zł to chyba jakiś żart, że można kupić auto nadające się do jazdy. 15 000 to średnia cena za przyzwoity egzemplarz, te lepsze to 20 000zł. Rozsądne wersje turbo to 25-35tyś zł.
Ja bym wolał jednak 1G turbo niż 2G. Bardziej oldscoolowy klimat, więcej miejsca w środku oraz podwójny ocynk (w 2G nie ma go wcale). Podczas gdy ostatnie 2G zje ruda 1G będą się miały nadal dobrze
rosomak1983 - 05-10-2010, 09:45
viader, czyli te 1G maja mocna blache ??? Gdzie najczesciej gnija???
viader - 05-10-2010, 10:16
Tylne nadkola i progi (pod dokładkami, więc tego najczęściej nie widać, jak widać to progu już praktycznie nie ma pod spodem). W innych miejscach raczej bardzo trudno o rudą jeśli coś nie było tam wcześniej dłubane. U mnie jest jeszcze ruda na przednim błotniku ale był on wcześniej naprawiany blacharsko.
mystek - 05-10-2010, 10:17
#Idas - to jest moja subiektywna ocena. Po prostu, jak widzę "tuningowany" samochód na sprzedaż, to włącza mi się żaróweczka, że możę być niezłym szrotem właśnie. Fajnie wygląda, fajny ma silnik i zapewne fajnie jeździ. Ale nie daj Panie, jak coś tam z nim wyjdzie, że coś jest nie halo. Ja oczywiście w swoim Colcie też mam problemy, ale doprowadzenie go do stanu praktycznie idealnego to koszt 1500-2000zł. Bałbym się takiego Eclipsea, po prostu. Zważywszy jeszcze na to, że miałbym - tak jak Matejo - Colta GTi, który też sobie świetnie jeździ i goście na Toyo R888 robią tym czasy poniżej 7s do 100.
PS: ten koleś ma jeszcze 2 inne samochody na sprzedaż.
viader - 05-10-2010, 10:27
Tu muszę się zgodzić, że taki eclipse jest mega kosztowną zabawką. Nawet dopieszczone egzemplarze wymagają sporego wkładu finansowego co jakiś czas. Części są dość drogie a różne pierdółki potrafią się czesto psuć. Jeśli ktoś się liczy z każdą złotówką to stanowczo odradzam jakiegokolwiek eclipse, napewno nie jako auto na codzień. Jeśli jednak pieniądze to nie przeszkoda a chce się mieć naprawdę wyjątkowe auto to warto się nim zainteresować. Polecam przejechać się zadbanym egzemplarzem, można się zakochać. Bez urazy ale colt się do 1G nie umywa pod żadnym względem, to zupełnie inna klasa samochodów. Nowe eclipse było ze 2-3 razy droższe od nowego colta a to też o czymś świadczy. Poza tym sylwetka coupe to moim zdaniem kwintesencja auta sportowego.
Może i do 100km/h colt GTI pojedzie podobnie do turbo 1G (w co wątpię) ale powyżej tej prędkości zostanie poprostu zmasakrowany. Nawet wersja NA spokojnie zamyka licznik, a turbo robi to duuuużo szybciej. Poza tym w silniku tkwi ogromny potencjał, którego colt niestety nie ma. Świetne auto dla pasjonata i do modów. JAKO JEDYNE AUTO ZDECYDOWANIE ODRADZAM!!!
Matejo - 05-10-2010, 17:57
dziękuję za szczeółowe i dokładne opinie
w takim razie nie bedzie mnie interesowało ekli bo musiało by być moim jedynym autkiem
i niedałbym rady go utrzymać w takim razie zostaje narazie dalej przy GTI
mystek - 05-10-2010, 18:16
#Viader - zanim kupiłem Colta interesowałem się Toyotą Celicą, która była w sferze moich zainteresowań i na forum Celici mi ją odradzili jako właśnie samochód, do którego się nie dokłada (żeby mnie źle nie zrozumieć, bo do każdego samochodu się dokłada, ale nie w takiej skali jak do tego typu samochodów). Że to samochód, który wymaga ciągłej opieki itp. Co prawda nie interesowałem się GT-4 tylko czymś dużo słabszym, ale mimo wszystko mi odradzali własnie. A Celicę można już chyba porównać klasowo do Eclipsea, tak myślę.
Tutaj się zgadzam, że turbo jednak robi swoje . I pisząc o "poniżej 7s do setki" w GTiku myślałem oczywiście o takim "maksie-maksów", jaki można z seryjnego silnika wycisnąć. No i 1.8GTi oczywiście raczej nierozwojowe w porównaniu do turbo. Tak czy siak przeciętne 8s do 100 GTika moim zdaniem jest bardzo dobrym wynikiem i do wyprzedzania na trasie np jest zdecydowanie wystarczające. Powyżej 100 też dobrze to się porusza. Na mieście 80% spotykanych samochodów nie ma takich osiągów imo. To mimo wszystko takie zachowanie umiaru między sportem, a codzienną jazdą. Bo i mało spali i szybko przyśpieszy. Ecli, to chyba jednak bardziej do sportu.
#Matejo - sprzedałbyś GTi za optymistyczne 8000zł nawet (choć to raczej graniczy z cudem). Musisz dorzucić na wejściu z 3-5tyś, czyli prawie, że drugie tyle. A co poźniej jeszcze? Fajnego masz Colta, zostań z nim
fck - 05-10-2010, 18:29
rozbawił mnie komentarz kogoś wcześniej, że za cenę tego 1 gena kupi się 2 gena
a żeby nie było że nie o Twoim colciku to fajne masz kierunki, pomarańczowe jdm-owe normalnie
Matejo - 05-10-2010, 19:23
fck napisał/a: | rozbawił mnie komentarz kogoś wcześniej, że za cenę tego 1 gena kupi się 2 gena
a żeby nie było że nie o Twoim colciku to fajne masz kierunki, pomarańczowe jdm-owe normalnie |
ten komentarz ja napisałem, bo tak słyszałem że za cene tego turbo można by znaleźć 2g ,
i tak napisałem.
Co do kierunków to nie wyszły za dobrze. Są gdzie niegdzie popękane, trzeba by było wziąść zakupić nowe i znów pomalować
fck - 05-10-2010, 22:00
ogólnie jak spoglądałem swego czasu (jakieś pół roku temu) na ecli to 2 gen. w ładnym stanie nie schodził poniżej 14 tys. i to za serię z silnikiem 2.0, która szału w tym aucie nie robi. Wersja turbo to już inna bajka (chodzi mi o cenę), ceny znacznie wyższe....
Matejo - 08-10-2010, 17:58
Dziś moja kochana narzeczona zrobiła mi niespodziankę i okazało się,
że dostałem zaległy imieninowy "JDM-owy" prezent.
Oto i on już zamontowany w autku:
i jak tam co o nim sądzicie mnie się bardzo podoba.
|
|
|