To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Sigma/Diamante Techniczne - Problemy z elektryką

mazda10000 - 11-10-2010, 21:39

Zauważyłem że antena mi się nie wysuwa. Da się to jakoś naprawić czy muszę do tego przywyknąć??
lukasz12 - 11-10-2010, 22:35

mazda10000 napisał/a:
Zauważyłem że antena mi się nie wysuwa. Da się to jakoś naprawić czy muszę do tego przywyknąć??

Zależy jakie ma kto wymagania. Niektórzy podgłaśniają radio jak sie urwie wydech albo słychać niepokojące hałasy w samochodzie :)

mazda10000 - 11-10-2010, 22:41

No ba, tylko widzisz jak mi się urwie wydech to sobie nawet radia nie posłucham, albo będę słuchać trzasków :D Więc da jakoś się to naprawić??
lukasz12 - 11-10-2010, 23:44

Wszystko zależy co się z anteną stało. Być może się zatarła (dość powszechna usterka). Szybko sprawę można rozwiązać kupując uniwersalną z allegro i powinna zasadniczo działać. Trzeba się na początek dostać do anteny i zobaczyć czy silniczek ją wysuwa jak podasz napięcie. Jeśli chodzi a nie wysuwa to może być urwana plastikowa prowadnica wiec trzeba wtedy nowa antene najlepiej.
painkiller - 12-10-2010, 08:44

lukasz12 mógłbyś rozwinąć wątek z tą uniwersalna anteną? Ta się dokupić samą antenę i dopasować do silniczka? Mi się właśnie nie wysuwa i podejrzewam że zerwała się właśnie ta plastikowa prowadnica bo po wyłączeniu radia słychać jak silniczek rzęzi. Już drugi rok się przymierzam się do wymiany ale ciągle pojawiają się inne wydatki.
lukasz12 - 12-10-2010, 09:45

painkiller napisał/a:
lukasz12 mógłbyś rozwinąć wątek z tą uniwersalna anteną? Ta się dokupić samą antenę i dopasować do silniczka? Mi się właśnie nie wysuwa i podejrzewam że zerwała się właśnie ta plastikowa prowadnica bo po wyłączeniu radia słychać jak silniczek rzęzi. Już drugi rok się przymierzam się do wymiany ale ciągle pojawiają się inne wydatki.

Całą antene kupić razem z silniczkiem i tylko odpowiednio podłączyć. Antena uniwersalna potrzebuje sygnału 12V i wtedy się wysuwa. Jak odejmiesz napięcie to się chowa. Tak zreszta jest to skonstruowane w radioodbiornikach że po włączeniu dają napięcie na specjalny pin do sterowania anteną.

http://allegro.pl/promocj...1254379448.html

painkiller - 13-10-2010, 07:50

OK, dzięki lukasz12, będę musiał się do tego przymierzyć
rupert70 - 13-10-2010, 12:51

Łukasz dobrze wam podpowiada. W tamtym roku montowałem taką uniwersalną antenę z allegro.Oryginalna ma 2 kabelki więcej, gdyż da sie ją schować w trakcie jazdy ,gdy wyłączymy radio.Ta zastępcza jest wysunięta cały czas po przekręceniu stacyjki. Da się tak jeździć i w niczym już mi to nie przeszkadza.I ostatnie, zachowajcie oryginalną gumkę na błotnik ,gdyż z nowych żadna nie pasuje :lol:
lukasz12 - 13-10-2010, 19:14

rupert70 napisał/a:
.Oryginalna ma 2 kabelki więcej, gdyż da sie ją schować w trakcie jazdy ,gdy wyłączymy radio.Ta zastępcza jest wysunięta cały czas po przekręceniu stacyjki.

Ale to działa na tej samej zasadzie. Tutaj 12V idzie ze stacyjki a można równie dobrze podłączyć pod oryginalny kabelek z radia w instalacji. O ile dobrze pamiętam to jest chyba różowy.

Anonymous - 14-10-2010, 10:27

painkiller, tak z ciekawości powiem, że bat anteny z tą prowadniczką to jedyne 270 zł w serwisie :) ... mi się udało kupić antenę od Pajero ( z niektórych Eclipsów też pasuje), gdzie jest dokładnie taki sam bat i sobie go przełożyłem do mojej uszkodzonej. To już kolejna moja antena złożona z trzech innych.
painkiller - 20-10-2010, 09:00

Tradycyjnie gdy zabieram się za antenę przydarza się inna usterka i tak jest tym razem, padło gniazdo zapalniczki:/ Używałem dodatkowego wiatraczka do odparowania przedniej szyby, wiatraczek zdechł i myślałem że to on ale po podłączeniu do drugiego gniazdka po lewej stronie kierownicy wiatraczek chodzi. Czy gniazdo zapalniczki ma jakiś bezpiecznik? Bo w puszcze z bezpiecznikami nie moglem znaleźć pasującego opisu
Piotr Z - 20-10-2010, 22:45

painkiller napisał/a:
Tradycyjnie gdy zabieram się za antenę przydarza się inna usterka i tak jest tym razem, padło gniazdo zapalniczki:/ Używałem dodatkowego wiatraczka do odparowania przedniej szyby, wiatraczek zdechł i myślałem że to on ale po podłączeniu do drugiego gniazdka po lewej stronie kierownicy wiatraczek chodzi. Czy gniazdo zapalniczki ma jakiś bezpiecznik? Bo w puszcze z bezpiecznikami nie moglem znaleźć pasującego opisu

jest taki bezpiecznik bo go co jakiś czas wymieniam jak przeciążę instalacje jakimiś urządzeniami tylko w tej chwili nie powiem który bo nie pamietam

[ Dodano: 20-10-2010, 22:59 ]
tyko że jak pada bezpiecznik od zapalniczki to obydwa gniazdka powinny nie działać.

wojtas - 20-10-2010, 23:31

Może tylko przewody od gniazda nie łączą, trzeba rozebrać i sprawdzić.
VirMan - 22-10-2010, 19:57

tak przy okazji - czemu używasz wiatraczka do przedniej szyby - ona ma bardzo dobrą wentylację.. ?
krzysiek65 - 23-10-2010, 01:45

włączenie klimatyzacji powoduje natychmiastowe odparowanie szyb w całym aucie .to zdecydowanie najlepszy sposób. przy zimnych szybach a szczególnie w obecności pasażerów żadne nadmuchy nie pomogą.