[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Charakterystyka silnika 1.6 MIVEC - poszukuję
jaca71 - 07-12-2011, 17:27
gzesiolek, Z tego co pamiętam to mój
Skoro nie podejrzewałeś o taki moment to wywnioskowałem że słabo przyspiesza, a skoro słabo przyspiesza to... nadinterpretacja?
gzesiolek - 07-12-2011, 17:54
jaca71,
ot czepiasz sie... i tyle...
wykres momentu mniej wiecej pokazuje jak ze wzrostem obrotow bedzie wzrastac moc, czyli ja odczucie mialem takie ze dopiero po przekroczeniu pewnych obrotow moc wzrasta wyrazniej i odczuwa sie to m.in. poprzez przyspieszenie, a tutaj okazuje sie ze moc rozwijana jest mniej wiecej rowno w calym zakresie obrotow... i to tylko chcialem swym postem przekazac... wiem ze Ty jestes od silnikow, a ja raczej od biznesowego zarzadzania przebiegiem produkcji i systemow bazodanowych, wiec mozesz mnie lapac za slowka... ale lepiej oczysc dzial techniczny i juz sie nie czepiaj
RalfPi - 07-12-2011, 18:47
Przyspieszenie zależy od momentu dynamicznego - z prostego równania ruchu..
Md=M-Mop=J*delta(Omega)/delta(t).
Więc moc mocą. Ale przyspieszenie zależy od momentu dynamicznego i tyle:)
[ Dodano: 07-12-2011, 18:49 ]
jaca71 napisał/a: | gzesiolek napisał/a: | 1) plaskosc wykresu momentu w 1,8... jezdzac nie podejrzewalem go o taki wysoki moment przy niskich obrotach... |
Mnie się wydaje że tu jest płaski:
http://imageshack.us/phot...04/lancer1.jpg/
A w szkole nie uczyli że na przyspieszenie wpływa moc nie moment? |
A jak w szkole uczą takich rzeczy...
Sporo główkowałem nad tematem charakterystyk, momentu, mocy, przyspieszenia, sprawności.. więc wiem co mówię:)
jaca71 - 07-12-2011, 19:00
RalfPi, Przyspieszenie zależy od tego co jest na kołach. Czyli od siły pociągowej albo od momentu zredukowanego z wału do kół.
Moc to jest zdolność do wykonania pracy w jednostce czasu.
Moment jest wielkością mierzalną, moc obliczeniową.
Dwa pojazdy o jednakowej masie posiadające dwa silniki o jednakowym momencie maksymalnym i różnej mocy. Który przyspiesza lepiej abstrahując od charakterystyki poruszamy się w wąskim zakresie momentu maksymalnego obu silników?
Moment maks jego charakterystyka służy projektantom Sucha wartość momentu maksymalnego nawet podana razem z obrotami dla tego momentu niewiele mówi o pojeździe Charakterystyka (o której jest wątek) decyduje w własnościach ruchowych układu.
Samochód (nie silnik) najlepiej przyspiesza w okolicy mocy maksymalnej i nic tego nie zmieni.
gzesiolek napisał/a: | wykres momentu mniej wiecej pokazuje jak ze wzrostem obrotow bedzie wzrastac moc |
Wykres momentu niesie ze sobą informację o tym jak silnik reaguje na obciążenie RalfPi napisał/a: | Sporo główkowałem nad tematem charakterystyk, momentu, mocy, przyspieszenia, sprawności.. więc wiem co mówię:) |
I dobrze główkujesz tylko robisz częsty błąd - samochód to nie sam silnik, jest jeszcze skrzynia biegów. Moja wina, że nie napisałem iż przyspieszenie samochodu zależy od mocy
RalfPi - 07-12-2011, 21:02
Jaca71, z Twojej wypowiedzi wynikało zupełnie co innego -
krzychu - 07-12-2011, 21:03
jaca71 napisał/a: | Sucha wartość momentu maksymalnego nawet podana razem z obrotami dla tego momentu niewiele mówi o pojeździe |
Ale wykres momentu jest bardzo dużo.
Ten spadek na wykresie po przekroczeniu 5600 jest spowodowany jakimś zdarzeniem np. spalaniem stukowym bo gdzieś jest inny test gdzie 1,6 z ASX i Lancera testowali i jeden miał ten spadek, a drugi nie...
RalfPi - 07-12-2011, 21:10
jaca71 napisał/a: | gzesiolek napisał/a: | 1) plaskosc wykresu momentu w 1,8... jezdzac nie podejrzewalem go o taki wysoki moment przy niskich obrotach... |
Mnie się wydaje że tu jest płaski:
http://imageshack.us/phot...04/lancer1.jpg/
A w szkole nie uczyli że na przyspieszenie wpływa moc nie moment? |
Płaskość momentu w 1.8(dla niskich obrotów)- więc jasno jest tu mowa o Momencie w funkcji prędkości obrotowej... A Ty napisałeś że na przyspieszenie (czyli na wielkość zależną od czasu, a co za tym idzie poruszamy się po charakterystyce M=f(n) ) wpływa moc nie moment..
No i stąd mój komentarz - podtrzymuję - przyspieszenie zależy od różnicy momentu wytwarzanego przez silnik i oporowego - gdyby było inaczej, to by znaczyło, że Newton kłamał:D
Więc to tyle w temacie - a jeżeli mówimy o wartościach maksymalnych.. to jest raczej "bajer" bo bardziej liczy się char. silnika, a nie wartości maksymalne- czyli tu się zgadzamy.
Chyba zgodzisz się z tym co napisałem wcześniej??
Pozdrawiam
PS A w mojej opinii silnik najlepiej przyspiesza w okolicy momentu maksymalnego.. i tyle.
PS 2 Wyobraź sobie, że moment jest zupełnie płaski.. Wobec tego silnik lepiej przyspiesza dla wyższej prędkości obrotowej... bo ma wyższą moc?? Nie - przyspiesza nawet gorzej ze względu na opory ruchu. Mam rację?:)
krzychu - 07-12-2011, 21:15
RalfPi napisał/a: |
PS 2 Wyobraź sobie, że moment jest zupełnie płaski.. Wobec tego silnik lepiej przyspiesza dla wyższej prędkości obrotowej... bo ma wyższą moc?? Nie - przyspiesza nawet gorzej ze względu na opory ruchu. Mam rację?:) |
No chyba nie... Wydaje Cie się dlatego ponieważ opory rosną... Czyli moc wzrasta i opory. Dlatego przy płaskim momencie wydaje Ci się, że samochód najlepiej przyspiesza w okolicy momentu maksymalnego. To moc napędza samochód... Dlatego jakby benzyna miała ten sam moment co diesel (diesel kręcił by się do 4 tys, a benzyna do 6500) to by diesel nawet nie podskoczył.
RalfPi - 07-12-2011, 21:53
krzychu, szanuję Twoją wiedzę i jaca71, ale teraz to już totalnie poplątałeś:)
Przecież jak moment jest płaski, to moment maksymalny.. jest taki jak moment minimalny - to było takie założenie było no i co wtedy - im szybciej jadę.. tym szybciej przyspiesza??
P= M*Omega, albo P=9.55*M*n. Więc moc to jedno - wynika z iloczynu prędkości i momentu ale... przyspieszenie wynika z równania ruchu wspomnianego uprzednio:)
I tyle:)
jaca71 - 07-12-2011, 22:14
RalfPi, Mój błąd, bo się zagalopowałem
Sprawa jest prosta gdy rozpatrujemy samochód z jednym biegiem - najlepiej przyspiesza dla obrotów momentu maksymalnego.
Ale nasze lancery maja stety lub niestety skrzynie biegów. I dla danej prędkości liniowej samochodu największa siła pociągowa jest dla obrotów mocy maksymalnej. Czyli największe przyspieszenie chwilowe samochodu jest dla obrotów mocy maksymalnej.
Dla wołów roboczych i dla przeciętnego kierowcy najlepiej jak moment jest opadający w funkcji obrotów lub przynajmniej płaski z wartością maksymalną jak najniżej. Dla wyczynu sportowego wręcz odwrotnie moment rosnący wraz z obrotami i jak najwyżej moment maksymalny.
RalfPi - 07-12-2011, 22:19
jaca71, poddaje się:)
Naprawdę szanuję Twoją wiedzę, więc nie będę się upierał przy swoim.. ale też nie zmienię zdania - przemyślę temat, jak będę wiedział więcej, to się wypowiem:)
Odpowiedz mi tylko proszę, jak to jest.. jeżeli założymy, że moment jest totalnie płaski w funkcji obrotów.. To kiedy samochód najlepiej przyspiesza??
krzychu - 07-12-2011, 22:27
RalfPi napisał/a: | To kiedy samochód najlepiej przyspiesza?? |
Przy najwyższych obrotach bo tam będzie moc maksymalna.
RalfPi - 07-12-2011, 22:33
krzychu, właśnie specjalnie zadaję to pytanie.. Bo wcale tak nie będzie - samochód będzie przyspieszał tak samo - wyobraź sobie to tak: ciało spada z jakiejś wysokości - swobodnie.. Siła która działa na to ciało to F=m*g..
Czyli jest stała. Więc kiedy ciało najlepiej przyspiesza.. Zawsze tak samo - a prędkość rośnie (pomijam opór powietrza, bo wtedy ciało najlepiej przyspiesza na początku)
a teraz.. to samo ale dla silnika i samochodu..
I co Chłopaki??
ja potrafię się do błędu przyznać:) Więc powiedźcie gdzie błądzę, bo wydaje mi się, że nie błądze.. tylko Wy błądzicie - ale nie chcę być kategoryczny:)
A wracając jeszcze do spadku swobodnego, to prędkość ciała ustali się wtedy kiedy siła oporowa będzie równa sile "napędzającej" (grawitacji)..
I podobnie dla samochodu.
jaca71 - 07-12-2011, 22:44
RalfPi napisał/a: | Odpowiedz mi tylko proszę, jak to jest.. jeżeli założymy, że moment jest totalnie płaski w funkcji obrotów.. To kiedy samochód najlepiej przyspiesza?? |
Moment płaski typ y=a, moc liniowa typu y=b*x? bez strat i oporów powietrza?
Tu sprawa jest prosta. Moment na kołach zależy tylko od przełożenia i ma dla każdego biegu inna stałą wartość.
Na jedynce będzie lepiej przyspieszał niż na dwójce. Ale dla pewnych prędkości liniowych kończy się zakres obrotu (na końcu obrotów jest moc maks) dla jedynki i potem najlepiej przyspiesza na dwójce do skończenie obrotów i na trójce i tak dalej cztery, pięć. Tu masz prosto bo są schodki. I teraz masz prędkość liniową tam gdzie pokrywają się zakresy trzech biegów np. 3, 4, 5. Największe przyspieszenie będzie na najniższym biegu.
Ale jak zrobisz z tego kapelusz taki melonik z łagodnymi krawędziami i łagodnie opadającymi zboczami, to już trzeba rozrysować siły pociągowe (lub momenty) na kołach dla każdego biegu w funkcji prędkości liniowej. Wyjdzie Ci pięć coraz dłuższych i bardziej płaskich kapeluszy. Teraz narysuj linię łącząca stycznie te kapelusze - hiperbola. To jest teoretycznie największa wartość momentu na kołach. hiperbola łączy punkty, które odpowiadają obrotom mocy maksymalnej mimo że na wykresie dla danego biegu są większe wartości Hiperbola ta odpowiada punktowi pracy skrzyni CVT, która ustawia obroty na moc maksymalna przy maksymalnym wciśnięciu gazu. tak samo robią kierowcy F1
RalfPi - 07-12-2011, 22:51
Ok, ale nadal nie odpowiedziałeś na pytanie...:)
Co jeśli moment jest płaski - załóżmy mamy jeden bieg - kiedy samochód najlepiej przyspiesza?? Przy maksymalnej mocy - ograniczmy do 6.5krpm czy może zawsze tak samo?:)
Jak odpowiesz, to będziemy mieli wspólny grunt
|
|
|