LPG - check engine
Sir Stanczyk - 25-02-2016, 08:08
Mam instalację STAG 300
Mi wyskakują błędy najpierw P0138, a teraz P0421 i P0455, a w międzyczasie P0300 i P0401 (ale już się nie pojawiają od czasu wymiany świec)
1 wymieniłem przewody LPG (bo instalacja z 2008 i niby już stare/twarde były) i 2razy regulowałem wtryski.
Byłem u 4różnych mechaników i każdy mówił, że nic się nie dzieje tylko komputer głupieje bo jeżdżę na LPG a on(komputer) tego nie wie. Mechanicy mówią o ewentualnej sondzie... Ktoś coś doradzi?
Wkurza mnie, że za każdym razem jak skasuję błędy następnym razem wyskakuje inny i przy różnych warunkach i po różnych dystansach...
mitsupower - 07-05-2018, 16:44
Miałem bardzo podobnie zaraz pod zatankowaniu o 5gr tańszy gaz na BP. Od tego czasu mam same problemy, ale silnik pracuje jak należy tylko wywala błędy. Najlepiej pokasuj i jeździ dalej. Zobaczysz czy jakieś inne błędy wyskoczą. Czasem jeden błąd wynika z innego
Sir Stanczyk - 07-05-2018, 20:18
Temat stary jak świat
Właśnie jeździłem i kasowałem, bo nic na te błędy nie działało.
A silnik pracował łądnie i równiutko tylko komputer głupiał.
Auto niestety już sprzedane
Krzysiek1992 - 23-02-2019, 19:54 Temat postu: lpg Cześć,
Od niedawna jestem posiadaczem Lancera 1.8 benzyna+LPG 2010r.
Dziś jak zatankowałem cały zbiornik gazu i wyjechałem z Warszawy 100km, wyłączyłem samochód ale po godzinę ruszyłem w dalszą drogę i po paru minutach wyskoczył check. Wskaźnik gazu wariuje czasami pokazuje pół zbiornika a czasami brak. Nie odczuwam jakiś zmian w jeździe. W poniedziałek umówiłem się na sztandarową wymianę filtrów itp. czy mam się jakoś szczególnie tym przejmować i czy mogę normalnie przejechać ze 100km? dziś rzeczywiście jest minusowa temperatura a jest to mój pierwszy samochód w gazie. Czytałem dużo i wszędzie piszą ze to prawdopodobnie wina gazu. Proszę o poradę
Bzyk_R1 - 23-02-2019, 20:18
Krzysztof bez kodu błędu Ci nie doradzimy jak zlikwidować usterkę. Kup jakiegoś elm327 i aplikacje na smartfona i sobie sprawdź co za błąd. Jak chcesz doraźnie to zdejmij klemę minus z akumulatora na 30 sekund i check zgaśnie. Zobaczysz czy i jak szybko powraca.
plecho1 - 23-02-2019, 21:25
Wariującym wskaźnikiem poziomu gazu się nie przejmuj bo te systemy bardzo często nie działają jak trzeba. Błąd silnika natomiast może sygnalizować jakąś poważną usterkę więc warto jak najszybciej się tym zająć czyli na początek podpiąć się pod OBD i sprawdzić co to za błąd. A co do jazdy autem to lepiej jakbyś jechał na benzynie.
Krzysiek1992 - 23-02-2019, 21:40
Bzyk_R1 napisał/a: | Krzysztof bez kodu błędu Ci nie doradzimy jak zlikwidować usterkę. Kup jakiegoś elm327 i aplikacje na smartfona i sobie sprawdź co za błąd. Jak chcesz doraźnie to zdejmij klemę minus z akumulatora na 30 sekund i check zgaśnie. Zobaczysz czy i jak szybko powraca. |
Dzięki za poradę odnośnie tego akumulatora, jutro to zrobię i zobaczę czy jak uruchomię na benzynie i czy zacznie znowu świecić. A masz jakaś sprawdzoną aukcje odnośnie tego oprogramowania? postaram się jutro poszukać kogoś kto ma kompa i sprawdzę błędy.
Bzyk_R1 - 23-02-2019, 22:46
Kupiłem najtańszy jaki znalazłem na allegro i o dziwo działa. Wpisz elm327 i wybierz sobie. Aplikacje które polecam to torque pro i piston.
plecho1 - 23-02-2019, 23:46
Tak jak radzi Bzyk_R1, kup interfejs typu Elm327 w wersji bluetooth. Sparuj go z telefonem i odpal jedną z proponowanych aplikacji. Takim zestawem sprawdzisz błędy silnika i podejrzysz parametry jego pracy.
Krzysiek1992 - 24-02-2019, 10:50
Takie coś wystarczy?
https://allegro.pl/oferta/interfejs-elm-327-bluetooth-mini-bt-obd2-7025248766
Przy okazji bym kupił też kabel aby do kompa. macie jakieś propozycje? ja znalazłem takie coś.
https://allegro.pl/oferta/interfejs-diagnostyczny-obd2-k-line-do-mitsubishi-6103176128?utm_source=facebook&utm_medium=app_share&utm_campaign=AndroidShowitemShare
Bizi78 - 24-02-2019, 11:09
Z tymi elmami to różnie bywa, ja używam takiego .
Co do drugiego to najlepiej dokupić program evoscan, choć ten chiński program ma teoretycznie opcję diagnostyki srs, chyba że to taki chiński chwyt marketingowy jak w kabarecie .
Krzysiek1992 - 24-02-2019, 12:04
Byłem u znajomego który ma komputer ale niestety jechał do pracy i też poradził aby kleme zdjąć. Zrobiłem tak I rzeczywiście błąd zniknął i jak teraz przejechalem 10km na samej benzynie I nic się nie wyświetla. Jutro mam zamiar odwiedzić gazownika wiec myślę że do tego czasu będę jeździł na benzynie, akurat zalecają co 5tys przejechać że 120-150km tak więc tak zrobię. Dzięki za pomoc, ten sprzęt diagnostyczny też dziś zamówię 😊
[ Dodano: 01-03-2019, 21:33 ]
Cześć,
To znowu ja, tym razem zakupiłem to obd i błąd wyskoczył znowu ale tym razem sprawdziłem i jest to P0171. Zauważyłem ze zapalił się jak zaczęły się mrozy, w tygodniu jeździłem i nic nie wyskakiwało. Oczywiście jazda na LPG. od tamtego tygodnia ten sam gaz gdyż wtedy zatankowałem pełen zbiornik. czy rzeczywiście to wina gazu?
plecho1 - 01-03-2019, 21:55
Raczej to problem albo z regulacją instalacji lub wtryskami lub z reduktorem albo zrobiła się jakaś nieszczelność w dolocie.
Dobrze by było jeszcze podejrzeć jakie wartości mają korekty paliwowe na benzynie i na gazie. Jeśli na benzynie będą w okolicy 0 to wina LPG a jak będą podobne jak na gazie to trzeba szukać nieszczelności.
MitsuGo - 04-06-2024, 11:54
Kolejny temat, który nie został doprowadzony do końca tzn. brak opisu czy problem został rozwiązany i co konkretnie było jego przyczyną.
plecho1 - 04-06-2024, 21:24
Jaką masz dokładnie instalację LPG a w zasadzie jaki dokładnie sterownik LPG? Od tego głównie zależy jaki interfejs i jaki dokładnie program.
|
|
|