Outlander II GEN Techniczne - Żarówki świateł mijania
janekzpolic - 14-10-2010, 13:02
no tak jak zawsze się starasz wszystkim wmówić że inni się mylą a Ty masz racje
mitsu00 - 14-10-2010, 13:09
janekzpolic napisał/a: | no tak jak zawsze się starasz wszystkim wmówić że inni się mylą a Ty masz racje |
O co ci biega? Nikomu nic nie wmawiam, nawet nie mialem takiego zamiaru. przedstawilem tylko racjonalne argumenty za i przeciw. Jeśli nie widzisz różnicy w obu przypadkach to naprawdę lepiej się nie udzielaj.
13zbyszek13 - 14-10-2010, 13:17
mitsu00 napisał/a: | Jeśli nie widzisz różnicy między jazdą na HID-ach na dlugich kiedy je gasisz jak widzisz auto nadjeżdżające z przeciwka, a jazda na HID-ach na okrągło na światlach mijania, to ja dziękuję |
A różnica jest zasadnicza
dab - 14-10-2010, 14:16
krzychu napisał/a: | dab napisał/a: |
wlaczanie swoich dlugich "w podziece" nie jest madrym rozwiazaniem...nie musze tlumaczyc chyba dlaczego...i nie chodzi mi oczywoscie jedynie o kulture jazdy... |
Czyli jak ktoś Cie EWIDENTNIE oślepia (nie na wzgórzu, lewym zakręcie czy muldach) to jedziesz normalnie? Super dajesz przyzwolenie na to!
Do tego skąd ja mam wiedzieć czy on czasem nie jedzie na długich? Nawet w kodeksie masz że jak ktoś jedzie na długich to włączasz też długie.... |
mi chodzi o to ze nie wlaczam w odwecie moich dlugich i tak sie mijamy (bo tak cie zrozumialem ze robisz piszac ze"od razu wlaczam dlugie)
Oczywiscie ze ja mrugam gosciowi ktory mnie oslepia ale zawsze tak sie przy tym zastanawiam czy gosciu sqma o co mi chodzi...
(ostatnio najczesciej mrugam tym co maja jedna lampe wywalona w kosmos i centralnie swieci w oczy kierowcy z przeciwka...ja nie wiem jak mozna zmienic zarowke i ja zle wsadzic....
[ Dodano: 14-10-2010, 14:19 ]
mitsu00 napisał/a: | P.S Nie kupowałem szitu z Allegro. |
Tam nie zawsze sprzedaja szajs
mitsu00 - 14-10-2010, 14:23
dab napisał/a: | mitsu00 napisał/a:
P.S Nie kupowałem szitu z Allegro.
Tam nie zawsze sprzedaja szajs |
Nie no jasne Wiele rzeczy kupuję na Allegro, m.in zraszacze na działkę a ostatnio bagażnik rowerowy Thula na hak. Fajna sprawa, bo podnoszenie i zdejmowanie rowerków na i z dachu SUV-a nie jest najlatwiejsze.
krzychu - 14-10-2010, 14:38
dab napisał/a: |
Oczywiscie ze ja mrugam gosciowi ktory mnie oslepia |
I wtedy zwalnia bo myśli że stoją niebiescy jeszcze mi ręką dziękuje... Włączenie długich jest jednoznaczne.
dab - 14-10-2010, 14:48
krzychu napisał/a: | Włączenie długich jest jednoznaczne. |
hmmmmmmm zapewne...ale co zrobisz jak go tak oslepisz ze zjedzie z trasy i walnie albo w ciebie albo w drzewo....reakcje na nagle oslepienie mogabyc rozne...zastanawiales sie nad tym?
mitsu00 - 14-10-2010, 14:56
dab napisał/a: | hmmmmmmm zapewne...ale co zrobisz jak go tak oslepisz ze zjedzie z trasy i walnie albo w ciebie albo w drzewo....reakcje na nagle oslepienie mogabyc rozne...zastanawiales sie nad tym? |
Wiesz że teraz poległeś na własnym argumencie? Zakladając niehomologowane żarniki ksenonowe w reflektorze z odblysnikiem dedykowanym do żarówki halogenowej, sprawiasz wlaśnie że nonstop oślepiasz i narażasz innych na niebezpieczeństwo np. zjechania z drogi. Najgorzej jest to odbierane w trakcie deszczu i nocą. Daj sobie spokój z tym wynalazkiem M.in w Skandynawii, Niemczech, Austrii Policja tępi takich maruderów na szeroka skalę.
dab - 14-10-2010, 14:59
nie poleglem...przeciez zpisalem wczesniej ze mnie jakos te reczne xenony nie oslepiaja a nie jestem terminatorem
Na razie nic nie majstruje...niech sie skonczy gwarancja i jesli nie pojawia sie jakies zarowki np +90% na HB4 to pomysle nad zenkiem...nie szajsem oczywista
krzychu - 14-10-2010, 14:59
dab napisał/a: | ale co zrobisz jak go tak oslepisz ze zjedzie z trasy i walnie albo w ciebie albo w drzewo....reakcje na nagle oslepienie mogabyc rozne...zastanawiales sie nad tym? |
A przepraszam bardzo on się zastanowił?!?!??!?!?
mitsu00 - 14-10-2010, 15:10
dab napisał/a: | Na razie nic nie majstruje...niech sie skonczy gwarancja i jesli nie pojawia sie jakies zarowki np +90% na HB4 to pomysle nad zenkiem...nie szajsem oczywista |
Swojego czasu w BMW E-46 założyłem sobie takie mega wydajne wynalazki Philipsa w miejsce oryginalnej H7 i po roku świecenia miałem klosz do wymiany bo zaczął się prawie topić. Zrobila się taka mleczna mgiełka. Te żarówki wydzielają dosyć dużo ciepła i chyba dlatego tak się stało. Pomyśl tez nad tym. W OII nie da się szkiełka wymienić, trzeba cały reflektor zastąpić nowym Wiem to z wlasnej autopsji po tym jak kamień mi rozwalił klosz i wilgoć zniszczyla elektronikę xenona.
rezon - 14-10-2010, 17:18
świecą na biało, lepiej niż zwykłe. Mnie wytrzymywały ok. roku czyli 35-40kkm.
dab napisał/a: | u chyba sie mylisz bo autopoziomowanie i spryskiwanie musza miec auta fabrycznie wyposazone w swiatla zenonowe.. | pytanie od autora wątku i rada odnośnie HID i moja odpowiedź dotyczyła TomiF19 napisał/a: | Czy ktoś z posiadaczy Outlandera ze zwykłymi halogenami zmieniał żarówki o | czyli nie wyposażonego w samopoziomowanie i spryskiwacze
[ Dodano: 14-10-2010, 17:20 ]
mitsu00 napisał/a: | Swojego czasu w BMW E-46 założyłem sobie takie mega wydajne wynalazki Philipsa w miejsce oryginalnej H7 | są też dostępne mocniejsze niż 55W i wtedy może być różnie. Za wyjątkiem rocznego okresu żywotności nie miałem zastrzeżeń do Philipsa BV
mitsu00 - 14-10-2010, 17:38
rezon napisał/a: | są też dostępne mocniejsze niż 55W i wtedy może być różnie. Za wyjątkiem rocznego okresu żywotności nie miałem zastrzeżeń do Philipsa BV |
Te które wtedy włożyłem nazywaly się chyba Philips Extreme coś tam. Miały świecić o połowe lepiej niz standard. Nie byly to broń boże jakies 100W, tylko zwykłe 55W. Zalatwiły jednak klosz na amen.
dab - 14-10-2010, 18:24
To dziwne skoro dokladnie taka sama moc to i takie samo cieplo przez nie wydzielane i nic nie powino sie stac...
A moze one tylko dopelnily dziela a proces matowienia kloszy zaczal sie juz dlugo wczeniej....
mitsu00 - 14-10-2010, 18:29
dab napisał/a: | To dziwne skoro dokladnie taka sama moc to i takie samo cieplo przez nie wydzielane i nic nie powino sie stac...
A moze one tylko dopelnily dziela a proces matowienia kloszy zaczal sie juz dlugo wczeniej.... |
To nie wyglądało jak zmatowienie klosza. Po wewnętrznej stronie pojawiły się jakby mikropęknięcia, dokładnie w miejscu gdzie snop światła przechodził przez klosz reflektora.
Poniżej link do tych żarówek:
http://www.lighting.phili...ighting&lang=pl
Faktycznie fajnie świeciły albe tak jak pisałem, szklo reflektora dostało baty.
|
|
|