To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Dedykowana stacja multimedialna

mazin - 19-10-2010, 23:32

jac napisał/a:

uzadzenie takie ogladalem w outlanderku kolegi ktory swiezo sprowadzil je z Chin i zachecal mnie do kupna, po Twoim poscie wszedlem na strone producenta i .......fakt pojechalem wszystkie maja 800x480. :oops:
Jednak w takim razie rowniez ta przeze mnie ogladana miala ta rozdzielczosc i wg mnie porazka.

Ja kupiłem używanego pioneera Avic F910BT za 1600 zeta, podpiąłem doń kamerę, mikrofon, wzmacniacz i suba i w zasadzie jedyną rzeczą, na jaką narzekam jest fatalnej jakości ramka-maskownica. Od nowości nie dała się łądnie spasować, w górnej części byłą szpara w najszerszym miejscu na ok. 4 mm. A po fali upałów w lecie wygięła się i wyskoczyła z jednej strony, nie dała się też potem łądnie wpasować. Ale sam jestem sobie winien, nie doczytałem że są dwa rodzaje ramek, ta kilka dolców tańsza firmy metra, którą kupiłem, oraz ciut droższą scosche, która - jak wynika z opisów - jest o niebo lepsza. Sprzęt mogę szczerze polecić, gra bardzo ładnie, żadnych problemów z radiem czy nawigacją (mapa Polski z grudnia 2010, może już są nowsze), wyświetlacz ma 5,6 albo 5,8" i rozdzielczość 800x480, w zupełności wystarczy, choć nie oglądam na nim filmów tylko czasem zapuszczam jakieś rockowe koncerty, "alternatywne" programy nawigacyjne działają bez problemu (tyle, że wtedy nie działa nic innego). Genialny bluetooth, bardzo sympatyczna obsługa. Gdyby nie ta nieszczęsna ramka, byłoby 10/10 ;-) Ale ramka na ebayu (ta lepsza) z przesyłką do Polski to około 180 zł, więc zrobię sobie prezent mikołajowy ;-)
Tak wyglądała zaraz po montażu

apikus - 20-10-2010, 08:59

jac napisał/a:
Jezeli w twoim przypadku sprzet ten jest fantastyczny, niepowtarzalny, jedyny i po prostu super to stary, ja sie ciesze Twoja radoscia!!!

Tego nie napisałem, uważam tylko, że jakość dźwięku nie jest gorsza od zestawu fabrycznego. Oczywiście subiektywnie. :wink:

Cacek22 - 14-11-2010, 12:13
Temat postu: NAWIGACJA DEDYKOWANA LANCER X + kamera
Witam
Zamierzam kupić nawigacje dedykowaną do Lancera X .Czy ma ktoś ,coś takiego zamontowane ? Czy warto kupić? jakie są problemy przy montażu ?
to cudo wygląda tak: LINK
Jaka kamera cofania będzie odpowiednia w fabryczne miejsce LANCERA
SPORTBACKA ( fabryczna odpada)? Słyszałem że od OUTLANDERA ale wymaga niewielkiej przeróbki?

apikus - 14-11-2010, 22:19

Zobacz tu:

Link1 Link2

Po co przepłacać.

Montaż banalnie prosty.
Ja kamerę montowałem w miejsce lampki oświetleniowej (sedan).

majcher - 18-11-2010, 13:18

czy menu jest w jezyku polskim?
apikus - 18-11-2010, 19:59

majcher napisał/a:
czy menu jest w jezyku polskim?

W moim nie. Są obrazki :wink:

shalafi - 22-11-2010, 15:18

no i dołączyłem do grona szczęśliwych (póki co ) posiadaczy stacji multimedialnej (od Rofaudio dla Lancera wersja 'new')...
jak ktoś ma jakieś pytania to śmiało

waldinio - 22-11-2010, 16:50

jakieś zdjęcia tego? :)
jaca71 - 22-11-2010, 17:52

shalafi, To tak na szybkości w punktach:
1. inatalaja - sam robiłeś czy zleciłeś komuś? Jeśli sam to czy jest pug&play?
2. Jaka konfiguracja? Czy dokupiłeś tuner DVB-T, kamerę cofania, dodatkowe monitory w zagłówkach?
3. Jak się sprawują programy do nawigacji
4. BT czyta książkę telefoniczną?
5 I najważniejsze: Cena i sposób importu własny czy kupowany w kraju? Jeśli w kraju to czy doliczyli cło na granicy?

Jak sobie jeszcze coś przypomnę to napiszę ;)

shalafi - 22-11-2010, 21:11

co do zdjęć to jeśli chodzi o wygląd po montażu to jutro popołudniu mogę jakieś pstryknąć,
ale generalnie gdzieś pod koniec wątku są fotki po wyjęciu z pudła:
http://forum.mitsumaniaki...=asc&start=1440
no i na stronie rofaudio - to producent tego z hongkongu

1. zleciłem fachowcom z warsztatu zajmującym się szeroko rozumianym 'car audio',
aczkolwiek jeśli ktoś nie boi się rozbierać/odrywać plastików, słupków, demontażu deski rozdzielczej, odczepiania tapicerki czy podpinania np. kamerki cofania pod wsteczne to spokojnie jak się ma kilka godzin i 'fach w ręku' to da rade, sama skrzynkę komputera jak już ma się wszystko rozebrane to dość łatwo się w pina w 'fabryczne' wtyczki.
2. dokupiłem DVB-T mpeg4 niejako na zapas, bo w moim mieście muszę wyjechac na górkę aby odebrać 4 czeskie kanały, a w trasie w okolicach pszczyny/tych udało mi się na trochę polskie kanały złapać.. no ale to bardzo zależy od regionu gdzie mieszkasz - w sensie na jakim etapie działania nadajników się jest...
i o ile analogowa TV to porażka, to jak już złapiesz cyfrówkę to jest fajnie,
Kamerkę cofania też wziąłem, ale nie mam porównania do innych..generalnie to jest
Zagłówków nie brałem, ale też są dostępne, i ponoć łatwe w montażu, a w stacji widziałem funkcję wyboru co ma posyłać na tył (więc pewnie można DVD puścić a z przodu np. mieć nawigację)
3. ja używam automapy, no i jak dla mnie to elegancko, antenkę GPS zostawiłem sobie w roku na desce - i łapie z 9 na zielono to czego chcieć więcej (jedyne co to coś ze strefą czasową jest, bo automapa pokazuje mi godzinę do przodu, ale jeszcze nie próbowałem dokładnie tego rozpracować...)
ale nawigacja na 8" wygląda lepiej niż w komórce ;)
4. czyta czyta, ja mam Samsunga Omnie i póki co to muszę zrobić porządek w książce bo chyba nie lubi zbyt dużych nazw kontaktów (gdzieś w 1/3 sczytywania książki mi się zatrzymuje, a dopiero co zamontowałem to nie miałem czasu się zagłębiać, ale testowałem też na LG Bali bez problemu wczytał.
5. Import własny co do ceny i cła to chyba lepiej na privie
(ale ze wszystkimi dodatkami i montażem i transportem i opłatami to mniej niż podana w podtemacie tego wątku)

no i generalnie jest to u mnie dość świeża sprawa także jeszcze zbyt wielu doświadczeń z używania (oprócz flashowania firmware'u i OSu 8) to nie mam...)
na szybko to jedna chyba z ciekawszych funkcji jak ktoś używa radia to możliwość zaprogramowania 5 klawiszy na kierownicy np. że zamiast wyszukiwać stację (jak mamy fabrycznie) to przełącza między zaprogramowanymi stacjami...

jac - 22-11-2010, 22:12

shalafi napisał/a:

1. zleciłem fachowcom z warsztatu zajmującym się szeroko rozumianym 'car audio',

3. ja używam automapy, no i jak dla mnie to elegancko, antenkę GPS zostawiłem sobie w roku na desce - i łapie z 9 na zielono to czego chcieć więcej (jedyne co to coś ze strefą czasową jest, bo automapa pokazuje mi godzinę do przodu, ale jeszcze nie próbowałem dokładnie tego rozpracować...)
ale nawigacja na 8" wygląda lepiej niż w komórce ;)
.

jaca71 - ad1 montaz samego "pudelka" wliczajac w to demontaz plastikow zajmuje osobie z pojeciem technicznym i manualnymi zdolnosciami okolo 20min. Troszke zabawy jest z umiejscowieniem anteny GPS i ewentualnie pociagniecia okablowania do kamerki.

shalafi - ad 3 w ustawieniach automapy wylacz synchronizacje zegara wg satelit, wowczas czas powinien byc prawidlowy i sama aplikacja powinna dzialac troszke bardziej stabilnie.

shalafi - 22-11-2010, 23:00

no właśnie wydaje mi się, że wyłączyłem synchronizacje, a mimo to w automapie mam godzine do przodu w stosunku do komputera. ale nie zajmowałem się tym zbyt długo póki co

p.s. 20 minut to baaardzo optymistyczne, no chyba ze na sam proces podmiany skrzynki, a tu jeszcze 3 anteny do poprowadzenia między innymi z tylnej szyby, dopasowywania szczeliny dvd aby płytka trafiała w otwór 8) wbrew pozorom trochę czasu schodzi itp itd

Uki_NH - 23-11-2010, 08:15

od czego tam aż 3 anteny?:>
shalafi - 23-11-2010, 08:38

Uki_NH napisał/a:
od czego tam aż 3 anteny?:>

po prawdzie to ja mam nawet 4..
na przedniej szybie 1 antena od cyfrowej TV,
na tylnej 2ga antena od cyfrowej TV, antena od analogowej TV, antena FM od radia
(na dachu CB)

traveller - 23-11-2010, 18:24

Najpierw witam wszystkich, bo jestem tu nowy. Karor - kupiłem sobie dokładnie takie samo urządzenie w GB (w firmie wysyłkowej), co kosztowało mnie prawie o połowę mniej, niż w tej firmie, z której pochodzą zdjęcia. Ogólnie jestem zadowolony. Są co prawda dwa problemy, ale mam nadzieję, że uda się je pokonać.
Pozdrawiam wszystkich.