Carisma - Ogólne - Odprysk na szybie - wycena
Anonymous - 21-10-2010, 10:54
No właśnie może ktoś z Was ma dobre sposoby na oszustów którzy nie chcą nam wypłacać odpowiednich kwot odszkodowań a karzą nam co roku płacić obowiązkowe OC?? Przydadzą sie na pewno jakieś wzory odwołań lub informacje gdzie poszukiwać pomocy.
Bartek - 21-10-2010, 11:00
tomasz.pl1, jest jeden sposób - odstawiasz do ASO na naprawę bezgotówkową.....odbierasz samochód po naprawie i wisi Ci kalafiorem jak ASO wydusi z nich kasę.....
Anonymous - 21-10-2010, 11:16
To jeden ze sposobów żeby mieć naprawione auto przez kogos.
Ja np. pomaluje sobie sam i kilka innych rzeczy tez potrafię wiec kasa zaoszczędzona jak wypłacą adekwatną do strat kwotę.
Anonymous - 21-10-2010, 20:52
A bo widzisz kolego, nie zależy Ci na przywróceniu auta do poprzedniego stanu, tylko na zarobku i właśnie przez takich kombinatorów, jak Ty ubezpieczyciele też kombinują.
Typowy dzwon dla kasy - ugadujesz się z kolesiem mającym firmowe auto, rozwalasz sobie co ustaliliście i on bierze na siebie winę, znasz Pana Zenka co robi za pół darmo i sądzisz, że jesteś "gość" bo wydymałeś ubezpieczalnię - żałosne.
Anonymous - 22-10-2010, 16:08
big-foot może ty lubisz jezdzic porozbijanym samochodem i latanym jak tylko mozna ale ja wole miec wszystko ok. chyba zle mnie zrozumiales poczytaj troche jak ubezpieczyciele ciagna kase z naszej niewiedzy.
http://www.cuk.pl/static....y=4&dzial=11,59
http://www.rzu.gov.pl/ska...da_calkowita__3
Jeżeli jestes zielenina to sie dawaj w jajo robic ja sobie nie dam wciskac jakis bajek i nie z mojej winy dokladac do napraw i obniżać wartość i jakość samochodu!
Saqu - 23-10-2010, 22:14
tomasz.pl1, Heh fakt faktem trafiłeś na jakiegoś jelenia... Ale jeżeli masz taką możliwość wymiany szyby na nową nie za swoją kasę to nie baw się w jakieś łatania itp tylko wstawiaj nową szybę. Co nowe to nowe i widać na pewno będzie lepiej niż przez szybę 8 czy 10 letnią.
poketon - 17-11-2010, 23:49
są firmy które zajmują się załatwianiem odszkodowań których nie chcą nam wypłacić.Nie będe robił reklamy ale takowe są:)
mike79 - 18-11-2010, 10:18
postanowiłem dorzucić swoje 3 grosze do kilku wątków tutaj poruszonych:
1. nawet jeśli ktoś napisał oświadczenie, że spod jego kół wyleciał kamień, to jeszcze nie znaczy, że będzie wypłacone odszkodowanie. Moim zdaniem takie oświadczenie ma znikomą wartość. Bo niby kto tam zauważy w lusterkach, że mu kamień wypadł spod koła. A poza tym jaka to jest wina kierującego? Po to jest AC. Dopowiem, że nie rozumiem takiego podejścia, że jak z OC to się chce wymieniać na oryginały i niby się dba o auto ale AC, to się nie kupuje, bo szkoda forsy...
2. AC szyby - niby fajne ubezpieczenie, bo się nie traci zniżek ale zwykle nie dostaje się w zamian oryginalnej szyby tylko zamiennik. Więc jak ktoś ma wypasioną szybę z czujnikami i Bóg wie czym jeszcze, to nie dostanie takiej samej w ramach AC szyby. Wtedy tylko zwykłe AC może pomóc i to też w odpowiednim wariancie.
3. Warsztaty odzyskują koszty naprawy ale nie wszystkie i nie zawsze im się udaje. Oczywiście klienta to już nie interesuje. Najważniejsze żeby znaleźć taki warsztat. Ja coraz częściej się spotykam z sytuacją kiedy warsztaty nie chcą naprawiać bezgotówkowo, bo im się nie chce wyjaśniać ubezpieczycielowi dlaczego takie koszty, a nie inne.
4. Wymiana szyby czy naprawa? Jeśli technologia pozwala tak naprawić szybę, że nic nie widać i szyba spełnia swoją rolę, to wymiana szyby bez zgody ubezpieczyciela może nie zostać zrefundowana. To nie jest sprawa dowolna tylko kwestia argumentów i racji. W odwołaniu trzeba napisać, dlaczego technologia naprawy szyby jest nieskuteczna czy niebezpieczna. Taką opinię może też napisać jakiś kumaty warsztat lub znajomy rzeczoznawca (przestrzegam przed płaceniem za taką opinię, bo ubezpieczyciel ie zwróci takiego kosztu). Oczywiście jak napisał Bartek zapewne konieczne będzie przedstawienie faktury za zakup szyby.
5. Firmy do wyciągania odszkodowań z TU rosną jak grzyby po deszczu od kilku lat. Mam tylko wątpliwość czy zajmą się sprawą za 500-1000 zł. No i czy to będzie opłacalne dla poszkodowanego. Przecież trzeba coś takiej firmie odpalić, a za 20 zł tego nie zrobią raczej.
6. Na koniec mam propozycję aby nie cwaniakować tylko normalnie z TU rozmawiać i proponować jakieś rozwiązania. Jak się chce oddać do warsztatu auto i rozliczyć na FV, to nie powinno być z tym większych problemów. W razie sporu TU z warsztatem, to nie zawsze warsztaty mają rację, bo jak wiadomo to też nie są świętoszki. Każdy przypadek jest inny. Oczywiście pisze o odszkodowaniach z OC, bo AC to inna bajka.
Do tomasz.pl1:
może i zrobisz sam lepiej auto niż niejeden warsztat ale zrozum, że nie dostaniesz takiej samej kasy jaka byłaby na fakturze z warsztatu. Musisz się spotkać gdzieś pośrodku propozycji TU i kosztów fakturowych. Na pewno odpada VAT, a koszty robocizny są raczej niższe niż w każdym warsztacie (bo przecież nie ponosisz kosztów działalności)
poketon - 18-11-2010, 16:03
co do firm o których wspomniałem to biorą około 20 % wywalczonej sumy.zapytać zawsze można a czasami sięopłaca i firmie i nam(poszkodowanym). Moim zdaniem oświadczenie jest zawsze oświadczeniem i widnieje pod tym podpis sprawcy który przyznaje się ze zrobił co zrobił i to jest niepodważalne.
JedrzejNT - 21-11-2010, 21:16
observer napisał/a: | Naprawiałem kiedyś pęknięcie (rysa od dolnego narożnika, potem z drugiej strony to samo) i moim zdaniem nie warto. 2x po około 60zł , a szyba i tak pękała dalej. Więcej naprawiał nie będę , no chyba że szyba będzie kosztować ponad 1tyś. |
W 100% zgadzam się. Też miałem w zeszłym roku rysę w lewym dolnym narożniku, niby naprawione ale w późniejszym czasie dostala drugi strzał, pęknięcie się rozszerzyło i musiałem wymienić. Koszt 230 + 100 robocizna (kwiecień 2009)
|
|
|