To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Space Star Ogólne - [MSS ALL] Kontrolka rezerwy.

lapass - 25-01-2011, 12:33

Mi się udało wlać 54,5 litra, ale to było zaraz po kupnie auta (w komisie zadbano o prawidłowy poziom paliwa ;) ).
A co do samej kontrolki rezerwy, to zachowuje się dość nieprzewidywalnie.
Ostatnio zapaliła mi się w trakcie jazdy i po przejechaniu ok. 10 km (miasto), zalałem ok. 53 litry.
Inny objaw - jeśli odpala się często auto (w mieście) to raz się zapala, raz nie.
Nie wiadomo wtedy za bardzo, czy faktycznie jest ta rezerwa czy nie.

cns80 - 25-01-2011, 12:58

lapass napisał/a:
Mi się udało wlać 54,5 litra, ale to było zaraz po kupnie auta
Mi 54,8 :P
lapass napisał/a:
nny objaw - jeśli odpala się często auto (w mieście) to raz się zapala, raz nie.
Wystarczy że auto chwilę postoi krzywo i pływak zapala kontrolkę. Wystarczy zaparkować odwrotnie żeby zgasła :)
Manuela - 25-01-2011, 13:00

cns80 napisał/a:
Mi 54,8
Szacun! :shock: Tak sobie czytam i wychodzi mi, że najpewniejszą metodą jest patyk :D
drtymf - 25-01-2011, 15:38

Manuela napisał/a:
najpewniejszą metodą jest patyk :D
, fusy z kawy albo tarot.

W sumie to wydaje mi się że najpewniejszą metodą jest nauczyć się jeździć na licznik. Można się walnąć ale jak się ma wprawę to nie o dużo.

xjacobs - 25-01-2011, 21:57

nalepiej to zapakować do samochodu kanister z paliwem i jechać aż stanie :D :D:D:D:D
cns80 - 26-01-2011, 07:39

xjacobs napisał/a:
nalepiej to zapakować do samochodu kanister z paliwem i jechać aż stanie :D :D :D:D:D
Zwłaszcza w dieslu :P Wtedy Cię czeka odpowietrzanie układu i zobaczymy czy Ci będzie tak wesoło :mrgreen:
franek333 - 26-01-2011, 19:43

Witojcie:)))
Nasz SS 1.3 też jest zagadką pod względem stanu paliwa.
Najpierw zaczyna trochę szarpać a za parę kilosów zapala się rezerwa.
Na razie zdążaliśmy do stacji benzynowej zanim wychlał wszystko,
a kanister z jakimś 0,5 l jest w bagażniku bo zostaje nam z kosiarki :)

Kolega mechanik akurat nie od Miśków dopatrywał się złego ustawienia pływaka w baku paliwa, i zastanawiał się nad filtrem paliwa.
Tylko czy aby SS 1.3 miał wymienialny filtr paliwa. W sklepie z częściami do japończyków gość wspominał coś o samoczyszczącym filtrze który jest w baku.

Proszę o poradę - co wiecie na powyższe tematy.
Zmieszany :roll:

Bizi78 - 27-01-2011, 18:02

Witam do franek333
Według książki serwisowej w SS benzyna filtr paliwa należy wymieniać co 150tyś. km.

franek333 - 27-01-2011, 18:55

Do Bizi78 :)
To nasz jeszcze tyle nie ma.
Brakuje mu jeszcze z 40tyś.
Dzięki za odpowiedź :wink:

drtymf - 28-01-2011, 08:20

Manuela napisał/a:

Mi 54,8
Szacun! :shock: Tak sobie czytam i wychodzi mi, że najpewniejszą metodą jest patyk :D

A jak tak sobie myślę że chyba jeszcze tam był z 1,5-2l . W końcu chyba pojemność baku jest podawana bez rury wlewowej a tam trochę wchodzi.
No i jak tankujesz na odbicie pistoletu to wydaje mi się że tam spokojnie ze 2 litry wejdzie.

cns80 - 28-01-2011, 13:08

drtymf napisał/a:
W końcu chyba pojemność baku jest podawana bez rury wlewowej a tam trochę wchodzi.
Wtedy jak mi weszło 54,8 to dojeżdżając do stacji już poszarpywał (2 razy) przy gwałtowniejszym przyspieszaniu więc łapał już lewe powietrze. Naprawdę musiało być sucho :) Ale się nie zapowietrzył :twisted: Oczywiście filtr paliwa do wymiany po takich zabawach, bo zaraz się zatka syfem z dna baku :)
RaVciO - 13-02-2011, 19:13

Czy komputer wskazując liczbę kilometrów do przejechania np. 100km ma "na myśli", że paliwa starczy mi na 100km, czy może mogę przejechać jeszcze 100km, do rezerwy? Chodzi o MSS 1.6
mls - 13-02-2011, 21:58

Ma "na myśli", że tylko tyle przejedziesz :)
RaVciO - 14-02-2011, 07:43

Czy ktoś ma już na 100% przetestowane ile litrów paliwa pozostaje w baku MSS 1.6 po zapaleniu się rezerwy?

Większość wypowiedzi dotyczy DIDów...

p03 - 20-05-2012, 20:52

Z tą kontrolką rezerwy to nie tylko miśki tak mają. Inne japończyki też.

Miałem kiedyś auto na rynek usa, które nie miało w ogóle wspomnianej kontrolki. Tylko wskaźnik paliwa, za to wielkości obrotomierza (którego w ogóle nie było). Udało mi się tylko raz przez kilkanaście lat użytkowania pojazdu stanąć z braku etyliny. Akurat podjeżdżałem pod dość strome wzniesienie...