[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Tylna tuleja wahacza prostego ze śrubą mimośrodową Po
sebo199 - 06-12-2010, 12:40
A wymieniłeś te wzdłużne? Mi tak chodził jak tuleje na nich były zerwane. Ciężko zdiagnozować tą usterkę.
Hugo - 06-12-2010, 15:31
pelu napisał/a: | amory maja po ponad 60 % skutecznosci | Szmelc. Absolutnie do wymiany.
pelu napisał/a: | po wymianie wahaczy z tylu auto nie dalo sie prowadzic
po ustawienu zbieznosci jest lepiej,ale nie jest dobrze
zarzuca tylem po wjechaniu w jakas dziure
caly zawias 0 luzow, sam juz nie wiem co zrobic | Mam dokłądnie to samo. Boję się jeździć na lodzie i śniegu. Teraz tymbardziej, jak jest lekka odwilż i ślisko jest tylko miejscami. Cały czas trzymam kierownicę obiema rękami i mam serce pod gardłem. Dodam, ze słychać stuki z tyłu po obu stronach (szczególnie podjeżdzając pod krawężniki albo na gruntowej drodze). Dwa razy na szarpakach (w tej samej stacji diagnostycznej), za pierwszym razem nic, wszystko niby OK, za drugim razem lewy amortyzator wyraźnie słabszy od prawego i luz na tulei wahacza wleczonego (wzdłużnego). Wahacz wleczony wymieniony, amortyzatory nowe, łączniki stabilizatora nowe, gumy stabilizatora nowe, tuleje górne zwrotnic nowe, klocki hamulcowe nowe. Kolejna wizyta na stacji diagnostycznej-brak jakichkolwiek luzów w zawieszeniu! A auto jak latało po drodze tak lata, nawet bardziej bym powiedział. Dobija mnie to auto, nachodzą mnie myśli żeby wspawać tył od innego Gala, albo trzeba zacząć wymieniać części w ciemno...
Krzyzak - 07-12-2010, 07:41
Hugo latanie tyłu na nierównościach to głównie zasługa wahacza mimośrodowego - pisałem o tym nie raz
na szarpakach nic nie wyjdzie
kosztuje 100 zł od Polcaru, więc majątek żaden
Hugo - 07-12-2010, 07:51
Krzyzak napisał/a: | zasługa wahacza mimośrodowego | Tzn. tego, na którym regulujemy zbieżność? Tego ze sworzniem?
Krzyzak - 07-12-2010, 12:04
tak
Marcino - 07-12-2010, 16:07
MOj nie lata na boki, nic nie stuka, ale nie mogli odkręcić śruby żeby wyregulować zbieżność,
czy to znaczy ze zamiast się męczyć to można wymienić sobie wahacz i po kłopocie z regulacją zbieżności?
Hugo - 07-12-2010, 16:34
Marcino jak wymienisz cały wahacz razem ze śrubą mimośrodową to musisz pojechać na ustawienie zbieżności i wtedy masz wszystko OK. Inaczej to bez sensu. Zmienisz wahacz i nie będzie zbieżności z tyłu.
pipi_ja - 07-12-2010, 17:28
Krzyzak napisał/a: | Hugo
kosztuje 100 zł od Polcaru, więc majątek żaden | Wszystko się zgadza tylko dostań go gdziekolwiek.Czekam prawie 2miesiące i zwyczajnie ich nie ma.
Hugo - 07-12-2010, 17:28
Jeszcze jedno Krzyzak jak możliwy jest luz na wahaczu od regulacji zbieżności jeśli w ogóle nie zdziera mi opon po bokach. Ani letnich 215 szerokich, ani tym bardziej zimowych 195? Zużywają się idealnie równo...
pipi_ja - 07-12-2010, 17:32
Mój też nie drze a tył tańczy na nierównościach.Byłem na geometrii i mam lekko przestawione lewe koło,z którym nie mogę nic zrobić bo śruba stanęła w tulei i jest dupa.
Krzyzak - 07-12-2010, 22:25
miałem takiego Galanta (w sensie, że do zrobienia) - luz na prawej tulei met-gum, zauważalny dopiero na podnośniku
a podczas wjechania prawą stroną w dziurę miałem wrażenie, że buja jak na Bałtyku
pelu - 07-12-2010, 23:26
ja u siebie stawiam na drazki wzdluzne, wydaje mi sie,ze za duzo chodza, dzisiaj sprawdzalem na szarpakach.
z wahaczami poprzecznym z tylu jest makabryczny problem
ja po tygodniu szukaniu kupilem uzywki w b.dobrym stanie 100 zl /szt
Hugo - 08-12-2010, 08:06
Krzyzak napisał/a: | a podczas wjechania prawą stroną w dziurę miałem wrażenie, że buja jak na Bałtyku | Właśnie ostatnio zauważyłem, że jadąc po równej nawierzchni tył zachowuje się jakbym płynął statkiem. Buja się na prawo i lewo.
Voltron - 08-12-2010, 11:15
Jeżeli macie problem z dostępnością wahacza prostego tylnego (tego ze sworzniem i śrubą mimośrodową), to zawsze możecie kupić poliuretany za 25zł szt. albo tuleje za około 35zł do tego śruby mimośrodowe od autoryzowanego serwisu Mitsubishi koszt około 50zł i pozostaje tylko oddać na wymianę i regulację. Jak ktoś jest uparty to z tego, co wiem sworzeń też można wymienić. Sworzeń firmy 555 kosztuje chyba około 50zł. Zawsze można podpytać Marka Malika o sworznie i ich ceny albo od razu o wahacz
pipi_ja - 08-12-2010, 21:37
Podpytać faktycznie można, tyle że odpowiedź zabrzmi: "Nie ma"
Pytałem o same tuleje i tez podobno nie ma ich na sprzedaż. Na allegro jeden cwaniak sprzedaje takie tuleje ale po prawie 100zł(zależy od dnia).
|
|
|