Carisma - Techniczne - lampka osrzegawcza kontroli silnika DID 115KM
JeRo - 27-10-2010, 13:25
robertdg zupełnie nic, silnik chodzi i ciągnie na obroty ładnie, kontrolka zapala się przeważnie na 3 i 4 biegu. Przykładowo na czwartym biegu jak obroty osiągną przedział w granicach 3 tyś później gaśnie i znowu zapala się w przedziale 4 tyś. Przy normalnej ekonomicznej jeździe kontrolka się nie zaświeca. Spalanie też w normie.
gulgulq - 27-10-2010, 13:28
robertdg napisał/a: | gulgulq, ale podpinałeś pod Renówkowską sonde, i masz pewność, że działa i nic nie pójdzie z dymem
|
nie podpinałem bo u mnie wszystko ok - więc pewności na 100% nie mam
ale to te same silniki co w renault 19.dci (laguna, megane)
robertdg - 27-10-2010, 13:44
gulgulq, ja o tym wiem, pytanie czy protokoły komunikacyjne sie powiążą (francuz jest na multipleksie), jeżeli sterownik też jest Renault i nie przekombinowany to raczej powinno zagamzać JeRo, w takim wypadku bład napewno sie zarejestrował
Student - 31-10-2010, 21:06
Ale jest t kontrolka silnika CE czy żółta pompy paliwa bo ja jakoś do końca nie wiem która?
JeRo - 02-11-2010, 19:43
Co do kontrolki to jest to kontrolka silnika CE, byłem dzisiaj na kompie w Aso, diagnoza błędu to czujnik doładowania turbiny. Muszę wymienić i się zobaczy. Objawy jakby komuś coś takiego wyskoczyło to oprócz migającej kontroli przy 3, 4 tys obrotów na wyższych biegach odczuwalne są też ostatnio na 2 gim biegu przy spokojnym przyspieszaniu lekkie szarpnięcia. Oby to było to. Dam znać jak wymienię ten czujnik czy problem zniknął. Dzięki wszystkim za pomoc Ps. tak czytam i czekam na jakiegoś większego SPOTa aby się lepiej poznać. Pozdrawiam.
robertdg - 02-11-2010, 19:45
JeRo, odwiedź podforum regionalne
carismax - 21-03-2011, 07:59
Czy to jednak był czujnik turbo?? Wypowiedz się czy udało Ci się zwalczyć problem zapalającej się kontrolki silnika. U mnie dziś wystąpiło to samo, jestem świeżo po wymianie oleju i filtrów
wojtekpl - 22-03-2011, 19:33
Podpinam sie pod temat. mam objawy dokładnie takie same 3 i 4 bieg powyżej 3,5 tys obrotow lampka zapala sie na ok 1-2 sek i gasnie .
Wokerek90 - 13-04-2011, 18:41
miałem podobnie w swoim didzie i po wymianie przepływomierza kontrolka się nie zaświeca a na komputerze też żadnego błędu nie było
Student - 13-04-2011, 21:24
Coś nie teges: czujnik czy przepływomierz, koszty jednego do drugiego horendalne więc od czego zaczynamy?
Czekamy na wymianę czujnika/ koszty i nr części
|
|
|