To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EA5A/W 2.5] Silnik nie odpala po umyciu wodą !

Krzyzak - 31-10-2010, 16:08

masz na pewno 4 oddzielne cewki?
przyjrzyj się dobrze - jestem przekonany, że masz parę cewek - jedną na cylindry 1 i 4 i drugą na 2 i 3
jak padnie czujnik wałka, to paliwo wtryskiwane jest symultanicznie na oba cylindry, ale tylko na jednym jest zapłon z aparatu i stąd spalanie wzrasta wtedy 2x

Tomek - 31-10-2010, 18:24

wilukce jak oglądaliśmy go, to mówiłem "jedź z nim do Leszka"
teraz pewnie tak czy tak tam zawitasz i zostaniesz na przyszłość
jak już się ogarniesz ze sprzętem to można się spotkać i pooglądać swoje pojazdy nawzajem

[ Dodano: 31-10-2010, 18:30 ]
i pochwal sie ile urwałeś z ceny i co wyszło podczas dalszych oględzin

wilukce - 31-10-2010, 18:41

jak będę miał trochę czasu to założę oddzielny temacik dla Miśka i się pochwalę wszystkim :) Mam nadzieje, że wtorek - środa zrobią miśka. Jak nie to jadę do Leszka. Co do spotkania jestem jak najbardziej za. :-) Pozdrowienia
deejay - 31-10-2010, 19:07

Tez kiedyś miałem niemiłą sytuację z myciem V6 , bo z opisu widze ze masz właśnie EA5W :wink: , okazało sie ze woda dostała się do wnetrza aparatu i przebicia dostał moduł zapłonowy , który jest w środku aparatu i się spalił , taki własnie był finał mycia silnika :?

Więc teraz jak myje każdą V-łke , to zasłaniam folią cały aparat :)
Radzę dla pewności postarać sie o inny aparat zapłonowy na próbe i go przełożyć wtedy wszystko się wyjaśni :wink:

robertdg - 31-10-2010, 19:16

Psikus, proponuje podumać w podforum "Problemy techniczne" bo CRV to nie Misiek :D a tak z innej beczki, jakim kompem badana, jakiś uniwersalny komp diagnostyczny, czy serwisowy :?:

Krzyzak napisał/a:
masz na pewno 4 oddzielne cewki?

Krzyzak, przeczytaj jeszcze raz uważnie post
Psikus napisał/a:
Ostatnio walczyliśmy z crv - paliwo leci, iskra jest, auto niepali. Diagnoza - czujnik połozenia wałka rozrządu

wilukce - 01-11-2010, 16:22

Jutro wracam do Krk i idę do mechanika. Będziemy coś działać. Teraz mam pytanie trochę z innej beczki. Co jeśli nie będą umieli mi pomóc. Dodam, że 180PLN już im dałem i auto które przyprowadziłem było w 100% sprawne. Nie było nic mowy o myciu silnika. Zrobili to w swoim interesie. Mam jakieś prawo do zwrotu pieniędzy w tym wypadku ? Jak Wy byście to załatwili. Nigdy nie miałem podobnej sytuacji więc po prostu pytam.
bieniak - 01-11-2010, 19:52

oddales auto sprawne,za usługę którą ci wykonali jeżeli została wykonana dobrze to owszem sie płaci ale nie ma że dają ci niejeżdżący samochód,tylko teraz udowodnij że to oni popsuli i tu moze być problem://
Psikus - 01-11-2010, 19:56

robertdg, w temacie crv podumam sobie jutro w pracy, bo to ani nie forum,ani nie temat do tego odpowiedni.
wilukce, ale byłes z tym w ogóle u tych fachowców co ci ten silnik umyli?

wilukce - 01-11-2010, 21:50

To wszystko działo się w pt przed Św. Jeden gościu siedział nad moim Galem od rana do zmierzchu i nie potrafił zlokalizować usterki. W sb miał przyjechać elektronik jakiś. Nie dzwoniłem do nich w sb więc możliwe, że naprawili już samochód (w co szczerze wątpię). Jutro zakład chyba normalnie pracuję więc możliwe, że chłopaki wrócą do pracy ze świeżymi umysłami i coś wymyślą. Pytanie brzmi co jeśli nic nie wymyślą ?? Pewnie w takiej sytuacji będę zmuszony pojechać do Leszka. No ale laweta + naprawa + ew. części = kosztują. A miała być niewinna zmiana oleju i uszczelki :(

[ Dodano: 01-11-2010, 21:54 ]
W ogóle zastanawia mnie strasznie to, że samochód zapalił na około 30sek i zgasł. Myślałem, że może tym karcherem coś urwali, ale wtedy to chyba by nie odpalił w ogóle. Ciekawe co to może być ... :?

deejay - 01-11-2010, 22:12

zrób tak jak pisałem wyżej , podmień w miarę możliwości aparaty zapłonowe :wink:
wilukce - 01-11-2010, 22:47

ale gdyby to była wina aparatu to by była iskra na świecach ?
deejay - 01-11-2010, 23:04

po prostu iskra może być za słaba , będzie widoczna na świecach jako przeskok , ale to moze i tak nie odpalić silnika
fj_mike - 01-11-2010, 23:26

wilukce, słuchaj deejaya :wink:
wilukce - 02-11-2010, 15:23

Właśnie dzwoniłem do mechanika i Misiek jest już sprawny. :) Z tego co się dowiedziałem przez telefon woda była gdzieś w instalacji LPG. Jutro jadę po odbiór więc napisze dokładnie co było przyczyną. :) Dzięki wszystkim za pomoc :!:
deejay - 02-11-2010, 22:35

Co ma LPG do Pb ...:roll: , jak dla mnie dziwna odpowiedz mechanika :?: przecież sterownik LPG i tanie nie pozwoli "puścić " wcześniej po okreslonej temp. z Pb na LPG