To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EA5A/W 2.5] Uszkodona skrzynia automatyczna

swinks_UK - 08-11-2010, 21:11

Zlokalizować usterkę... :wink:
Czyli masz do sprawdzenia 2 speed sensory i przekaźnik wybieraka biegów. Wszystkie te gadżety współpracują ze sobą przez TCU (kompa skrzyni) i usterka każdego z nich może dać błąd 22.

PS. Właśnie na CVR4 znalazłem, że również może to być rozlany kondesator w TCU, który z kapelusza generuje błędy.

krzybor - 08-11-2010, 21:19

a orientujesz sie czy speed sensor to moze taki maly czarny czujnik przykręcony na jednej srubie z trzy pinową wtyczką i jedne z nich umieszczony jest hmm o tylnej części skrzyni patrząć od maski
swinks_UK - 08-11-2010, 21:25

To może być ten. Ciężko powiedzieć, output sensor jest w głębi (bliżej grodzi) niżej, na wysokości hm... przepustnicy.

Na forum jest do pobrania service manual, więc sobie tam zajrzyj.

[ Dodano: 08-11-2010, 20:28 ]
Tu masz lokalizację ze skrzyni z VR4:

krzybor - 08-11-2010, 21:31

chyba mam .... jeden czujnik ma ukruszone dwa piny....

[ Dodano: 08-11-2010, 23:47 ]
swinks_UK JESTEŚ GOŚĆ !!!
i tyle na ten temat, jestem Ci winien flaszeczkę.
Okazało sie ze dwa piny w jednym z sensorów były tak zaśniedziałe ze próba oczyszczenia ich zakończyła sie tym ze się ukruszyły. Zdemontowałem sensor i pokruszyłem obódowe tego czujnika. Do wystających resztek pinów dolutowałem przewody połączylem z wtyczką i... auto nie do poznania biegi wskakują płynnie jak nigdy...
Pełen szacun :)

swinks_UK - 10-11-2010, 10:35

Hi hi... zawsze flaszka to taniej niż wymiana konwertera... :D

Nie ma sprawy, ważne by jeździło i byś cieszył się jazdą. :wink:

fj_mike - 10-11-2010, 11:49

Poważne problemy ze skrzynią - koszty naprawy niemal zerowe.
Jak tu nie kochać Galanta :D

puszka5 - 31-01-2011, 14:22
Temat postu: Zawiodłem się na swoim Mitsu:((
Witam wszystkich i prosze o pomoc...
...zawiódł mnie mój Mitsu V6 2,5 i to w trasie.
W momęcie wyprzedzania (automat) wystąpił problem ze skrzynią lub ze sprzęgłem.
Obiaw był taki, że obroty poszły go góry, a samochód zamiast przyspieszać, zwolnił.
Zupełnie jak bym przełączył na Neutral na skrzyni.
Przełączyłem na tiptronica i nic!!!!!!! Biegi przeskakują a samochód nie jedzie, ani do przodu, ani do tyłu!!!
Nie wiem od czego zacząć, chyba od wyciągniecia skrzyni...
Gdyby ktoś już miał podobny problem to proszę o rady...
Pozdrawiam

pitbu77 - 31-01-2011, 14:42

puszka5,
No mój drogi, ukręciłeś wieloklin, na którym pracuje sprzęgło hydrokinetyczne. Czeka Cię wymiana wałka zdawczego (tego właśnie z wieloklinem), regeneracja sprzęgła hydro-kinetycznego (konwertera) i przy okazji wymiana filtrów, oleju i uszczelek w skrzyni.
Sam to przerobiłem rok temu i miałem dokładnie taki sam objaw. robertdg dobrze podał Ci link do jednego z tematów o tym. Nie załamuj się jednak, z tym silnikiem usterka jest dość powszechna...

robertdg - 31-01-2011, 14:49

Nie no ja podawałem ten temat http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=17976 ale trafił do obecnego :-)
pitbu77 - 31-01-2011, 15:13

Kurcze ale Matrix :laughing5:
Piszę w jednym temacie, zapisuje się w innym... Ktoś to połączył ze sobą czy jak?