Eclipse - Techniczne - 1G Eclipse pare pytań
rosomak1983 - 13-11-2010, 13:58
wuerce napisał/a: | crankwalk w 7boltach, |
co to jest ???
wuerce napisał/a: | hydraulika sprzęgła |
co siada najczesciej bo u mnie sprzegło ciezkawo chodzi
wuerce napisał/a: | Opowiadając na pytania- kompresja |
chodzi mi w sprezanie na cylindrach co sie mierzy po wykreceniu swiec
Serek napisał/a: | 1. za katalizatorem siedzi podłużny tłumik, wyglądający jak strumienica - standard w wersji 4x4 |
ale gdzie pomiedzy kolektorem i katem czy pomiedzy katem i tłumikiem końcowym ???
Serek napisał/a: | 4. skrzynia inna niż w FWD GS, GSX |
ta sama co w galu 4x4 2.0 bez turba ???
wuerce - 13-11-2010, 14:30
Crankwalk w skrócie to luz podłużny na wale korbowym. Wada seryjna, koło 150 tysi (w zależności od tego czy odpalasz często auto ze sprzęgłem czy bez) robi się na tyle duży, że nie nadwymiarowe panewki już nie pomagają, ani szlify, ani nic.
Hydraulika sprzęgła na szczęście jest prosta - dwie pompki i trochę płynu i tyle, łatwo powymieniać koszt wszystkiego w granicach 200zł.
A kompresja to stopień sprężania w moim rozumieniu psi na bary łatwo zamienisz, choćby na przelicznik.pl
Serkowi chyba chodziło o odcinek między katem, a końcowym, choć z tego co ja wiem to tam nie ma żadnych dodatkowych tłumików, ale aż tak się nie znam na wersji 4x4 żeby być tego pewnym.
rosomak1983 - 14-11-2010, 01:40
wuerce napisał/a: | Wada seryjna, koło 150 tysi (w zależności od tego czy odpalasz często auto ze sprzęgłem czy bez) |
a jak lepiej, (mi sie wydaje ze ze sprzeglem)
wuerce napisał/a: | że nie nadwymiarowe panewki już nie pomagają, ani szlify, ani nic. |
To jakie sa tego konsekwencje ???
Co do kmpresji to mierzyłem dzis i mam tak
14.5 14.2 14.5 14.5
Czy to wogóle mozliwe ??? Wychodzi ponad 200psi Silniczek jest w super stanie.
wuerce - 14-11-2010, 09:11
Mnie też się wydawało, że lepiej ze sprzęgłem, żeby całkiem odłączyć silnik od skrzyni biegów, żeby miał jak najlżej przy odpalaniu. Niestety coś spitotlili prze projektowaniu 7 bolt i przy odpalaniu ciśnienie oleju jest za niskie i olej nie dochodzi do wszystkich elementów przez co wyciera się główna panwia i przy okazji wał w jej okolicy. Wciskając sprzęgło pogarsza się tylko sprawę bo dociska się tarczę, która jest przymocowana do wału i wywołuje się nacisk na jednej ze ścianek wału.
Konsekwencje są takie, że trzeba w końcu wymienić wał korbowy. W teorii więc trzeba odpalać bez sprzęgła, ale czy to coś pomaga? Chyba nikt tego nie sprawdził.
Kompresja jak najbardziej prawidłowa. Podałem książkowe ciśnienia, ale właśnie doczytuję, że to są wartości dla obrotów między 250 a 400 rpm (???). Tak czy inaczej z doświadczenia innych wiem, że zazwyczaj właśnie takie wartości występują jak ty masz, czyli okolice 14,5.
rosomak1983 - 14-11-2010, 11:39
wuerce napisał/a: | Niestety coś spitotlili prze projektowaniu 7 bolt i przy odpalaniu ciśnienie oleju jest za niskie i olej nie dochodzi do wszystkich elementów przez co wyciera się główna panwia i przy okazji wał w jej okolicy. Wciskając sprzęgło pogarsza się tylko sprawę bo dociska się tarczę, która jest przymocowana do wału i wywołuje się nacisk na jednej ze ścianek wału. |
zawsze myslałem ze to niezniszczalne pancerne silniki storowane w min w EVO.
Gdzie jeszcze montowali 7 bolta (mam taki silnik ??)
wuerce napisał/a: | Konsekwencje są takie, że trzeba w końcu wymienić wał korbowy. |
i co duzo osób juz wymieniało
wuerce - 14-11-2010, 12:46
W evo silnik ma takie samo oznaczenie, ale to zupełnie inna konstrukcja.
Żeby poznać czy masz 7bolta czy 6bolta musisz poszukać na forum czym się różnią. Najłatwiej po misce olejowej poznać.
Ja też wymieniałem wał właśnie z tego powodu. Zainteresował mnie ten temat i znalazłem parę opinii, że to po prostu błąd w konstrukcji. To nie BMW niestety
MATi1G - 14-11-2010, 13:27
wuerce napisał/a: | W evo silnik ma takie samo oznaczenie, ale to zupełnie inna konstrukcja. |
Evo 1-3 mają ten sam silnik co eclipse z tym że z innym osprzętem ,a tak to jest praktycznie ten sam silnik co w wersjach gst-gsx,
a silnik najlepiej odpalać bez wciskania sprzęgła, chociaż z drugie strony klipery które miały crankwalk już w wiekszości się wysypały,lecz przezorny zawsze ubezpieczony ale podobno crankwalk można jakoś zwalczy, nawet jak wystąpi to silnik można jeszcze jakoś odratować,
z drugiej jednak strony każdy silnik jest narażony na to zjawisko nie tylko 4g63
rosomak1983 - 14-11-2010, 13:38
wuerce napisał/a: | Żeby poznać czy masz 7bolta czy 6bolta |
rozjasnijcie z tymi silnikami czym sie róznia i jak to rozpoznać no i który lepszy
Krzyzak - 14-11-2010, 14:40
Piotrze, Piotrze - na podforum Eclipse jest cały wielki temat, jak je rozróżnić
rosomak1983 - 14-11-2010, 17:34
Krzyzak napisał/a: | Piotrze, Piotrze - na podforum Eclipse jest cały wielki temat, jak je rozróżnić |
zaraz bede szukał, no ja tu nowy i na razie zielony w tym dziale wiec wybaczcie
Adaho_krak - 14-11-2010, 19:53
rosomak1983 napisał/a: | rozjasnijcie z tymi silnikami czym sie róznia i jak to rozpoznać no i który lepszy |
Cytat: | Piotrze, Piotrze - na podforum Eclipse jest cały wielki temat, jak je rozróżnić |
Oto ten temat: http://forum.mitsumaniaki...3e916b3b#663608
rosomak1983 napisał/a: | no ja tu nowy i na razie zielony w tym dziale wiec wybaczcie |
Na początek polecam: http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=12636
rosomak1983 - 15-11-2010, 02:39
Adaho_krak, dzieki wielkie.
|
|
|