[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Dzwięki z układu kierowniczego
Luk - 08-04-2012, 22:07
maniax86 napisał/a: | hmmmmm a u mnie nic takiego sie nie dzieje |
Jeszcze nie...
Kamyk84 - 09-04-2012, 12:22
Ja mam skrzypienie podczas kręcenia na postoju w szczególności zimą. Jest to odgłos podobny do dźwięku skrecanej gumy. W serwisie pytałem co jest grane bo byłem świeżo po wymianie końcówki drązka kierowniczego a wcześniej tego nie było. Doweidziałem się że guma gdzieś może ocierać o blachę i stąd ten odgłos. Przesmarowali i pól roku spokoju teraz to olewam bo i tak mi całe zawieszenie skrzypi ponoć to taka charakterystyka zawieszenia.
alfiq - 11-04-2012, 10:01
Kamyk84 napisał/a: | Ja mam skrzypienie podczas kręcenia na postoju w szczególności zimą. Jest to odgłos podobny do dźwięku skrecanej gumy. W serwisie pytałem co jest grane bo byłem świeżo po wymianie końcówki drązka kierowniczego a wcześniej tego nie było. Doweidziałem się że guma gdzieś może ocierać o blachę i stąd ten odgłos. Przesmarowali i pól roku spokoju teraz to olewam bo i tak mi całe zawieszenie skrzypi ponoć to taka charakterystyka zawieszenia. |
"Charakterystyka zawieszenia" my ass Ja im nie odpuszcze, będą tak długo leżeć pod autem, aż to ostatecznie usuną.
BTW, czy ktoś z Was zauważył, że skrzypienie jest intensywniejsze, gdy się kręci z naciśniętym hamulcem (np. przy parkowaniu) ?
pitloju - 11-04-2012, 10:14
alfiq, dokładnie tak.
przykład - zawracanie - podjeżdżam, wrzucam wsteczny, noga na hamulcu i kręcę kierownica - i słychać ten dźwięk
nie wiem czy czytałeś to co pisałem ostatnio w temacie o problemach z zawieszeniem lancera, ale tak w skrócie:
- przy przeglądach chciałem to zademonstrować ale nigdy nie było słychać - w samym zawieszeniu / ukladzie kierowniczym tez niby bylo wszystko ok.
- ostatnio podjechałem, wsiadł serwisant i mówie, że nie będziemy nawet na drogę wyjeżdzać bo to się dzieje przy parkingowych prędkościach, pierwszy nawrót (jeszcze był tam mały podjazd) i od razu udało się zaprezentować ten dźwięk.
- serwisant powiedział, że to co słychać to łożyska na mcpersonie - pytam czy można to przesmarować czy coś - powiedział, że to się po prostu wymienia - otworzył zlecenie gwarancyjne i mają na dniach dzwonić jak przyjdą części i żeby ustalić termin - zobaczymy czy to pomoże
- na zleceniu mam napisane "trzaski" z układu kierowniczego czy coś takiego
berladi - 11-04-2012, 15:55
Witam.
pitloju, napisz czy udało się pozbyć niepożądanych dźwięków.U mnie ustąpiło większość gdy temperatura wzrosła powyżej 10 stopni.
alfiq - 17-04-2012, 10:00
No to tak, byłem na serwisie, wreszcie mogłem posłuchać tego dźwięku z zewnątrz, i tak jak pisałem o wystąpowaniu głównie przy naciśniętym hamulcu. Okazało się, że to dźwięk klocków przesuwających się na tarczy przy skręcaniu kierownicą na postoju, kiedy hamulec jest nie do końca wciśnięty (czyli jest lekki luz klocek-tarcza). Po dociśnięciu hamulca praktynie nie ma zgrzytu, a bez wciśniętego hamulca kierownica kręci się bezgłośnie (znaczy bez tego zgrzytu, bo serwo sobie buczy).
Jedyne co mnie dziwi, że to się pojawiło teraz niedawno, w wcześniej nie występowało. Co o tym sądzicie ?
jaca71 - 17-04-2012, 16:23
alfiq napisał/a: | Jedyne co nie dziwi, że to się pojawiło teraz niedawno, w wcześniej nie występowało. Co o tym sądzicie ? |
Zabrudzenie jarzem? Rdza klocków? Przestały płynnie chodzić w prowadnicach?
alfiq - 17-04-2012, 21:53
jaca71 napisał/a: | Zabrudzenie jarzem? Rdza klocków? Przestały płynnie chodzić w prowadnicach? |
No właśnie prowadnice to mi posmarowali na przeglądzie w lutym i jakoś tak mi się wydaje, że od tego czasu to się pojawia. Poobserwuję jeszcze trochę i najwyżej się wybiorę na sprawdzenie zacisków z tyłu. Ten Witpol to mi chyba wyjdzie bokiem.....
pitloju - 18-04-2012, 13:50
jestem już po wymianie łożysk (pisałem o tym wcześniej) - jak na razie cisza
co prawda przejechałem dopiero 30km, ale dam znać za jakiś czas czy faktycznie problem został rozwiązany
DjQuest - 29-04-2012, 18:49
pitloju napisał/a: | jestem już po wymianie łożysk (pisałem o tym wcześniej) - jak na razie cisza
co prawda przejechałem dopiero 30km, ale dam znać za jakiś czas czy faktycznie problem został rozwiązany |
Sorki że pytam widziałeś że wymienili ? Ciekawi mnie to bo nowe autko jak na wymianę łożysk, a serwis lubi ściemniać i popsikać na chwile pomoże
pitloju - 29-04-2012, 20:40
co jakiś czas zerkałem na serwis przez okno z poczekalni - widziałem, że trochę tam było robione, rozkręcane - sprawdzałem też później, widać że śruby pod maską były odkręcane
momentu wymiany łożysk nie widziałem - więc co naprawdę zrobili to tylko serwis wie - przy odbiorze i podpisywaniu papierów zapytałem właśnie co było robione to dostałem jasną odpowiedź, że wymienione łożyska
aha - do dzisiaj ani raz nie było słychać tego dźwięku
Trik - 29-04-2012, 23:18
DjQuest napisał/a: | a serwis lubi ściemniać i popsikać na chwile pomoże |
Jeśli ściemniają tak jak piszesz, i na dodatek klepneli to w zleceniu i ew. na prośbę pitloju, mogli wpisać w książce, to i tak dane podzespoły mają 2 lata gwarancji. Niech się sypią, jak nie były wymieniane to ASO a w zasadzie MMC pokryje koszty wymiany na nowe. Kłamczuszenie ma krótkie nóżki. Zachowujcie z łaski swojej kopie zleconych czynności, sprawdzając przedtem czy wpisano wszystko o czym mówiliście przy przyjmowaniu auta do serwiu i dopowiadaliście ( nie mechanikowi, ale osobie która przyjmuje dyspozycje) w trakcie czynności, a problemów nie powinno być.
alfiq - 23-12-2012, 16:55
Podbijam temat, bo problem wrócił. Tym razem nie jest to związane z hamowaniem, i oczywiście, nie występuje cały czas. Na serwisie usłyszeli to (jak twierdzą) raz i nie potrafią tego zlokalizować. Zważywszy, że niedługo kończy mi się gwarancja, będę tam częstym gościem - do skutku.
Gugurugu - 13-01-2013, 20:37
U mnie jest podobnie "chrobotanie" z układu kierowniczego przy ostrym skręcie (prędkość parkingowa).
Diagnoza ASO: mocowanie McPhersona
Mam nadzieję ze trafna
pitloju - 13-01-2013, 21:11
trafna, trafna...
Tak jak pisałem, u mnie pomogła wymiana ... ale na jakieś pół roku
W tamtym tygodniu byłem w ASO ponownie zgłosić ten sam problem
Jazda próbna - i ta sama diagnoza
W najbliższym czasie jak przyjdzie potrzebna część będę umawiał się na wymianę
Z tego co zrozumiałem, to producent zastosował jakieś "plastikowe" łożyska (nie wiem jaka ich część), ale ponoć po prostu nie wytrzymują zbyt długo i dlatego po pewnym czasie zaczynają się w ten sposób odzywać
|
|
|