[96-02]Colt CJ0 - [CJ1A 1.3] Amortyzatory na przód - różne wersje
Ziomall - 19-11-2010, 14:17
Cytat: | Dowód może Ci odebrać Policja a diagnosta co najwyżej nie podbić przeglądu |
Przegląd mam do kwietnia tak, że luz. Co do wymiany to Właśnie rozmawiałem z mechanikiem. Bierze 60zl od strony, chyba, że jakieś komplikacje będą. No a z tego co piszesz to będą. Wiec pewnie trzeba coś dodać. Potem jeszcze zbieżność dochodzi i pewnie w 200 się nie zamknę.
Edit:
Rozmawiałem też z drugim, zapomniałem o nim a kiedyś ustawiałem u niego zbieżność. Chciał 150zł za wymianę 4 amorów i ustawienie zbieżności
No więc byłem sprawdzić amory:
PL-81%
PP-75%
TL-55%
TP-51%
Zawieszenie dodatkowo sprawdzane na szarpakach. Luzów brak. Stuka maglownica, która ma wyciek. Tak więc zmianę przodu odpuszczam, zrobię tylko tył.
I jeszcze coś. Reguluje się jakoś zbieżność z tyłu? Bo coś mi się o uszy obiło, że mimo wielowahaczowego zawieszenia w tym modelu nie reguluje się. Ale jak zerknąłem do instrukcji serwisowej to jest tam wzmianka, że niby coś się reguluje. Ale tylko chyba jakąś śrubę na wahaczu czy cuś?
Marcin-Krak - 20-11-2010, 16:02
Z tyłu też reguluje się zbieżność, a na pewno kąty pochylenia.
mkm - 20-11-2010, 16:21
Kamilofone napisał/a: | Dowód może Ci odebrać Policja a diagnosta co najwyżej nie podbić przeglądu
|
Najpierw doczytaj, potem pisz. Diagnosta także może zatrzymać dowód rejestracyjny.
Po wymianie amortyzatorów (jeżeli zmieniałeś same amortyzatory) nie musisz robić zbieżności.
Ziomall - 21-11-2010, 21:36
Nie będę jednak wymieniał amortyzatorów. Na szarpakach wykazało, że ma zużyte tuleje metalowo-gumowe w wahaczu wzdłużnym na tyle oraz poprzecznym, też na tyle. Najpierw zmierzam wymienić te tuleje a potem zobaczymy co dalej. Słyszałem, że te tuleje mogą mieć wpływ na wskazanie zużycia amortyzatorów na tyle. Prawda to? Załączam link w którym zaznaczyłem tuleje do wymiany. Może ktoś je wymieniał i orientuje się jaki to koszt i którego producenta warto wybrać? Może zamiast samych tulei lepiej kupić cały wahacz poprzeczny?
Oto link do tych tulei: http://img842.imageshack.us/i/susprear.jpg/
mkm - 22-11-2010, 13:28
Ziomall, tuleje wymień samą. Wahacz cały.
W CA0 przy wymianie nie puszcza śruba (jest na rysunku przy wahaczu), więc licz się z jej zakupem (podobno tylko serwis).
Sam wahacz trzeba było wycinać.
Nowa śruba na zdjęciu nie z Colta (bardzo podobna, ale niestety nie pasowała)
Ziomall - 22-11-2010, 15:02
Cytat: | Ziomall, tuleje wymień samą. Wahacz cały. |
Tak chyba będę musiał. Cena wahacza to 130zl - YAMATO
Tuleja do wahacza wzdłużnego - 42zl - YAMATO
Kod: | Nowa śruba na zdjęciu nie z Colta (bardzo podobna, ale niestety nie pasowała) |
Myślałem, że zwykłe śruby tam pasują a jedna z nich to mimosrodowa - cena: 45zł
Ręce i piersi opadają.
matiman1 - 15-06-2011, 21:30
Witam, mam pytanie czy wiecie może gdzie idzie dostać amortyzator przedni do wersji 1,6 rocznik 98 w miarę przystępnej cenie? Byłem w japomoto i za Kayabe zaśpiewali 430zl sztuka, więc nie oszukujmy się jest to kosmiczna cena, zwłaszcza że jak już wymieniać to dwie sztuki od razu, a to robi się już prawie 900zł. Szukałem na allegro, ale wszędzie są części do wersji 1.3, ewentualnie do silnika 1,6 ale do rocznika 97..
krzysieg - 21-09-2011, 21:15
Co do wymiany amortyzatorów to ja u siebie nie wymieniałem tylko zregenerowałem ( oba tylne).
Mam u siebie gościa który od wielu lat się tym zajmuje i tak regeneruje że wytrzymują ok 150k km .
Koszt 240 zł .
Mam banalne pytanie , pod maską jak są kielichy to na środku tam gdzie jest śruba amortyzatora w niektórych autach jest taka jakby zaślepka gumowa taki kapturek od góry , w Cjo raczej powinna być a u mnie nie ma , to jest tylko dekoracja czy jakieś uszczelnienie przed wilgocią itp ?
Hugo - 21-09-2011, 22:56
Dekoracja.
honor - 09-08-2014, 14:48
Odkopuję. Ktoś może napisać, czym dokładnie różnią się amortyzatory przed i poliftowe? Chciałbym sprawdzić co mam aktualnie zamontowane bo chciałem wymienić amortyzatory i wahacze z przodu w mirage. Przykładowo dla lewego mam podane w katalogu MR297995/MR297997 dla roczników 1997.06.1 - 2002.05.3 i MR316393/MR297577 dla 1996.06.1 - 1997.05.3. Po zdjęciach jakoś ciężko mi znaleźć różnice.
|
|
|