To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[92-96]Colt CA0 - Jakie zimowki do CAx?

akbi - 21-10-2006, 18:44

deenbe, :shock: :oops: masz rację, sorki.
czarnuch23 - 21-10-2006, 20:06

dlaczego bede mial przeklamania tzn ze juz teraz mam zle kola? majac R13/70? teoretycznie na rozpisce na drzwiach takie sa jako oryginalne..... czyzbym zyl w bledzie? a moze rozmiar zimowek jest ciut inny pomimo tych samcyh oznaczen (wiadomoze jakbym jechal na R15 musial bym miec oponki wymiar 50 (mniejwiecej bylo by ok)
Jakie kola byly oryginalnie w misku (mam oryginalne felgi R13 czyli w moim CA0 byly 13 tylko jaka wysokosc gumy)

Anonymous - 21-10-2006, 20:10

rozmiar oryginalny do colta :

155/80/13 ---- 155 milimetrow szerokosci, 80% szerokosci = profil, 13 cali obrecz

175/70/13

185/60/14

195/50/15

80%*155=70%*175

tutaj masz kalkulator rozmiarow= http://opony.com.pl/opony/opony_zamienniki.asp

czarnuch23 - 21-10-2006, 21:02

Czytając mnóstwo wypowiedzi na temat różnych opon do barum sie zniechęcam ze względu na hałas winterhawki troszke podobno maja problemow na ubitym sniegu a dysponujac okolo 150 zeta na opone chyba udeze w YOKOHAMA F601 155/80R13 79T cena przyzwoita opinie bardzo dobre a mam bardzo dobre doswiadczenia z yokohamami letnimi tak wiec mysle ze i tu sie nie zawiode
Dzieki za podpowiedzi w temacie oponek i kolek przyda mi sie to tez na wiosne bo bede przechodzil na alu i jeszcze sie wacham cy bedzie to 14" czy 15" (troszke sie 15 boje ze mi zniszcza lozyska i zawias(jednak sporo wieksza masa zawieszona) ale to temat na wiosne :)

JACA_1978 - 22-10-2006, 00:14
Temat postu: a moze vredesteiny?
ja smigam na vredesteinach i jest cool
szczegolnie jak duzo sniegu pospadalo inne sie krecily a moj coolciak sadzil
pozdrawiam

raddex - 22-10-2006, 12:41

Ja jeżdżę zimą na Pirelli W130S i jeszcze nie miałem takiej dobrej przyczepności na innych oponach na śniegu. Faktem jest to, że chyba wyszła już z produkcji i jest zastąpiona innym modelem. W tym roku muszę kupić 2 nowe więc też się zastanawiam, ale skłaniam się do zakupu Pirelli Carving - zaufałem tej marce.
Anonymous - 23-10-2006, 14:37

A ja w CA0 ujeżdzałem oponki KUMHO M (mud) + S (snow) 175/70/13 - bardzo mnie zaskoczyły (opinię o tych oponach miałem dotychczas nie najlepszą) bo w czasie zimy trzymały się nawierzchni jak przyklejone.
ROMEL - 24-10-2006, 13:06

NOKIAN W - zakupiłem właśnie komplet...
185 / 65 / 14

Podobno wypasione opnki.... tej zimy pierwsze testy...

Zobaczymy co sa warte,,,dam wam znać...

PZDR

saphire - 24-10-2006, 13:58

,,Auto Świat'' oraz ,,Motor'' właśnie w tym tygodniu po kilka zimówek stestowali na łamach swoich gazet w popularnej rozmiarówce. Mam oba i czytałem ale co wam będę pisał, imho wnioski trzeba samemu wyciągnąć.
akbi - 24-10-2006, 15:11

Wiesz saphire, :D takie testy są niewiele warte.
Pismaki często to robią na odpierdziel i nie wiele ma to wspólnego z rzeczywistością.

Przykład:
Parę lat temu kumpel wysłał na testy do jednej ze znanych czasopism komputerowych 3 płyty główne Asusa, różniące się chipsetem oraz „uzbrojeniem” samej płyty.
Redakcja wystawiła do każdej płyty osobną opinie i jeśli chodzi o część techniczną to OK., ale … każda płyta miała inny opis jeśli chodzi o wyposażenie dodatkowe (sterowniki, instrukcja, opakowanie itp.) … a co ciekawe … pod tym względem wszystkie trzy były dokładnie identyczne. :shock:
W czym był problem …. otóż każdą płytę opisywał inny testujący. :shock:

…. W przypadku opon w Auto Świecie może być podobnie, więc ja do takich testów – gdzie liczą się opinie a konkretne dane - w gazetach podchodzę z wielkim przymrużeniem oka

Matejko - 24-10-2006, 17:05

saphire napisał/a:
,,Auto Świat'' oraz ,,Motor'' właśnie w tym tygodniu po kilka zimówek stestowali na łamach swoich gazet w popularnej rozmiarówce. Mam oba i czytałem ale co wam będę pisał, imho wnioski trzeba samemu wyciągnąć.

tez mam autoswiat i przerazilem sie jak zobaczylem jakie gowno kupilem (bfgoodrich) ale tak jak popatrzalem pozniej w tabele podsumowujaca i ich 4 bodajze miejsce - zobaczylem opis, i jednak poprawil mi sie humor bo sniegu az tak duzo to nie mam, opona ma male opory toczenia - w trasie w sam raz, no i jest cicha opona, a to ze na sniegu jest troszke slabsza to nic az tyle go nie mam wiec - bfgoodrich w moje warunki jak najbardziej - jakbym mieszkal w gorach to bym je wymienial na cos innego :mrgreen:

saphire - 24-10-2006, 18:04

akbi napisał/a:
Wiesz saphire, :D takie testy są niewiele warte.
Pismaki często to robią na odpierdziel i nie wiele ma to wspólnego z rzeczywistością.

Ich opinie to ja zawsze olewam niemniej dane pomiarowe typu czasy, przyśpieszenia boczne, drogi hamowania, siła ciągu itp. są imho OK i dlatego też napisałem żeby każdy sobie sam zanalizował wyniki i wyciągnął własne wnioski a nie opierał się na tym co piszą :mrgreen:

Ja dla przykładu potrzebuję opony o najmocniejszym uciągu na kopnym śniegu i błocie pośniegowy a praktycznie nie interesują mnie wyniki zimówki na mokrym/suchym asfalcie bo u mnie w nimie coś takiego nie występuje :twisted: zatem zwykle wybieram opony o zajebistych parametrach w dziedzinie śniegu i lodu a patrząc pod tym kątem to faworyt jest zupełnie inny niż to co napisali :) - imho Dębica Frigo 2 w tej dziedzinie złoiła wielkich...

ps1. no i szkoda że nie porównują jeszcze cen tych opon :lol:

ps2. jak to mówią: Your mileage may vary :mrgreen: :twisted:

PiotrekSL4 - 23-10-2007, 22:38

Jestem w trakcie przegladania ofert opon zimowych. I jedna rzecz nie daje mi spokoju. Standard. rozmiar w moim aucie to 175/70/13. Czy zimowki kupic identyczne?? czy np węższe a wyższe? Poprzednią zimę jeździlem na 175/70 i nie mialem z tym rozmiarem rzadnych problemow w zime (ale moze dlatego ze nie mialem okazji jeździc na innych) Doradźcie prosze
pawela - 23-10-2007, 23:47

PiotrekSL4 napisał/a:
Jestem w trakcie przegladania ofert opon zimowych. I jedna rzecz nie daje mi spokoju. Standard. rozmiar w moim aucie to 175/70/13. Czy zimowki kupic identyczne?? czy np węższe a wyższe? Poprzednią zimę jeździlem na 175/70 i nie mialem z tym rozmiarem rzadnych problemow w zime (ale moze dlatego ze nie mialem okazji jeździc na innych) Doradźcie prosze

smialo bierz 175/70/13. Ja tez jezdze na takich w zimie i jest naprawde ok, poza tym to jest rozmiar przywidziany przez producenta do modelu 1.6. W 1.3 mozna spotkac 155/80/13 ale na tym to sie jezdzilo Unem, a nie Lancerkiem czy colciakiem ;) Z kolei na lato stosuje 195/50/15, komfort troche traci ale znacznie lepiej trzymaja.

czarnuch23 - 23-10-2007, 23:54

ja do swojego misia kupilem Yokohamki 155/80/13 i na zime sa rewelacyjne :) nie slizgalem sie ani razu, jasne o szybkich zakretach trzeba zapomniec ale w zime nie ma warunkow do szalenstw na zadne opony:)
Zawsze bralem waskie zimowki i pomimo ze teraz mam letnie 195/50/15 1 listopada misio zostaje przesadzony na zimoweczki:)
Z szerokoscia opony zimowej nie ma co przesadzac bo mozna sie przejechac w kopnym sniegu.... mieszkam na mazurach i zima sporo mnie nauczyla o jezdzie w trudnych warunkach jak i o tym ze opona mniejsza lepiej sobie radzila w zaspach....