Carisma - Techniczne - [Cari 1.8 GDI] Pomocy Problem z elektrycznymi Szybami!!!
Teozord - 10-04-2011, 22:39
A moze macie wlaczony przycisk bezpieczenstwa dla dzieci i dlatego nie dzialaja:D
wiesiol123 - 11-04-2011, 14:54
| Teozord napisał/a: | | A moze macie wlaczony przycisk bezpieczenstwa dla dzieci i dlatego nie dzialaja:D | Bez jaj przy tym włączonym przycisku można otwierać z panelu kierowcy .Zagłębiłem się wtemat bo szybę od kierowcy wcześniej opuściłem do samego dołu i umarła.Rozkręciłem tapicerkę celem odkręcenia od listwy a tu nie ma dojścia do śrubek trzeba unieść ja parę centymetrów w górę żeby się dostać a ta anie rusz.Swoją drogą szpece od mitsubishi nie pomyśleli jak wybrnąć z takiej sytuacji.Pomierzyłem co się dało i wyszło,że na czerownym przewodzie w którym jest stałe napięcie podczas próby uruchomienia szyby następuje spadek napięcia o połowę czyli albo słaba masa,gdzieś styki zaśniedziałe lub co wykluczyłem nadmierne opory gdyż jest tak samo na wszystkich szybach.Aby podnieść szybę wziąłem zasilenie bezpośrednio od aku na ten czerwony przewód i szyba o dziwo leciutko poszła do góry.W tej chwili wszystkie stoją w miejscu i bzyczy coś przy silniczkach jak dorwę schemat i znajdę więcej czasu to się do tego zabiorę i poinformuję o rezultacie chyba,że jeszcze ktoś cos podpowie?
Kamikaze2010 - 11-04-2011, 18:55
wiesiol123, Zasilający wszystkie szyby pewnie jest jeden więc on był przetarty... W Twoim przypadku pewnie też gdzieś na zasileniu będzie lub tak jak mówisz jakaś kostka albo przekaźnik... Najlepiej wybierz się do elektromechanika bo tu coniektórzy będą kazali Ci wyczyścić szyby
Pozdro
wiesiol123 - 11-04-2011, 19:14
| Kamikaze2010 napisał/a: | | ]Najlepiej wybierz się do elektromechanika | Tak się składa,że kiedyś sam pracowałem jako elektryk i trochę wstyd oddawać auto do naprawy Nie jestem w zawodzie już od 7 lat ale sobie poradze nawet bez schematu tyle,że czasu więcej zejdzie.Zadałem pytanie bo może akurat ktoś mial taki przypadek .Znalezienie przekażnika lub kostki gdzie nie łączy w aucie w ktorym sie jeszcze nigdy nie grzebało jest wkurzające nawet dla wytrawnego elektryka zapewniam cię.
tomek_tom - 11-04-2011, 19:23
schemat elektryczny do carismy :
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=3448
wiesiol123 - 20-04-2011, 08:31
| tomek_tom napisał/a: | | http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=3448 | W tych schematach a przejrzałem je dokładnie prawie nic nie ma o elektrycznych szybach.Jeśli chodzi o moja walke z w/w problemem to narazie uruchomiłem szybę od strony kierowcy podają zasilanie na silnik szyby bezpośrednio przy wyjściu wiązki na drzwi.Problem można rozwiązać podobnie postepując zpozostałymi szybami ale myślę,że to droga na skróty a ja łatwo się nie poddaję i narazie z braku czasu jest jak jest czyli doszedłem,że prąd z głownego bezpiecznika tego 30A pod maską dochodzi do kabiny i łącząc się z instalacją w kabinie poprzez kostkę w górnym rogu zlewej strony(bardzo kiepski dostęp trzeba zdemontować małą skrzynkę bezpieczników) po włączeniu zapłonu następuje spadek napięcia mniej więcej o połowę i dlatego silniczki nie ruszają.Bez zapłonu napięcie też nie jest pełne oscyluje w granicach 10-11 V.Za tą kostką(czystość i przejście styków oczywiście sprawdzona) przewód musi się rozdzielać na cztery drzwi tylko gdzie? Na tych schematach nic o tym nie ma.CDN.
[ Dodano: 23-04-2011, 18:41 ]
Sprawa z szybami zakończona.Dwa przewody w wiązce na tył(łatwo się dostać do wiązki znajduje się pod listwą wystarczy odciągnąć)przerwane co ciekawe wiązka nie zgnita tylko same przewody od szyb.Na szybę pasażera niestety musiałem podciągnąć przewód,wpiąlem sie w najłatwiej dostępnym miejscu po odychyleniu schowka ukazuje się łatwy dostęp.Wszystkie przewody zasilające maja jednakowy kolor czerwony z niebieskim paskiem i jest w nich stałe napięcie.Jedyna porażka to ta,że nie doszedłem gdzie przwód po wejściu do kabiny rozwidla się na cztery przewody na każde drzwi ale za dużo rozbierania tapicerki i prucia wiązki.Sama naprawa nie wymaga dużej wiedzy i mój przypadek może komuś pomóc.Pozdrawiam!
|
|
|