To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - Jaki mam kupić akumulator?

JCH - 30-11-2010, 22:10

Saqu napisał/a:
JCH napisał/a:
Skoro piszesz, że odpalałaś co 2-3 dni bez żadnego dłuższego jeżdżenia to może to jest przyczyna, że padł

ja tego nigdzie nie doczytałem :D nie wiem jak Ty :p
Bo to w innym temacie Efa napisała o odpalaniu :P
Efa! - 01-12-2010, 12:23

Odpaliłam go raz w ciągu 2 tygodni, pochodził 30 minut, więc tutaj chyba nie to było przyczyną i raczej bym nie liczyła na poprawę. Ten akumulator mąż kupił jako używany rok temu i od początku podejrzewałam, że długo nie pociągnie. Niby miał być super, ale wiecie, jaki szajs potrafią wciskać "znajomi znajomego" komuś, kto się nie zna. Aku rozładował się raz nawet latem, w garażu.
Chcę kupić nowy. Zależy mi jednak na tym, żebyście podpowiedzieli mi, jakiej firmy i jaki model powinnam kupić. Już wiem, że może być Centra Futura. A z tańszych?

Krzyzak - 01-12-2010, 12:48

Efa! - chyba w Cari masz silnik akumulator po stronie kierowcy (pod maską), więc miałbym u siebie w garażu aku, który mógłbym Ci pożyczyć - jest nowy, kupiony jakoś w marcu tego roku w markecie
55Ah, prąd rozruchu duży
jak odbijecie się finansowo, to mi oddasz
i tak leży u mnie w garażu (bo do rekina z elektrownią za słaby), więc może Tobie posłuży
ps. jutro jestem w Starogardzie :) - w okolicy rynku możemy przepakować; telefon wciąż ten sam

Efa! - 01-12-2010, 13:13

Wow, już dzwonię do Ciebie, Darku :)

EDIT

Jednak udało mi się wykombinować trochę kaski :-) . Kupię nowy akumulator i oby posłużył na lata.

Darku, bardzo, bardzo dzięki, że chciałeś pomóc. A jak będziesz w starogardzie, to zapraszam serdecznie na kawkę (namiary w sms-ie) :-) .

EDIT

OK, autko już żyje, mam akumulator Centra Futura (77Ah).
Wszystkim bardzo dziękuję za pomoc!!!

Krzyzak - 01-12-2010, 17:28

nie ma problemu - aku i tak stał w garażu
dzięki za zaproszenie, jednak jadę tego dnia na podwójne urodziny, więc będę się spieszył... - w Starogardzie idziemy tylko do sklepu Agatka a potem kierunek Łąg
może w drodze powrotnej ;)

radek79 - 02-12-2010, 20:35

Efa! napisał/a:
OK, autko już żyje, mam akumulator Centra Futura (77Ah)

witam jeżeli używasz tego auta sporadycznie to nie ciesz się długo bo może się okazać po około pół roku że auto nie chce zapalić
jeżeli jeździsz tylko na krótkich dystansach tym bardziej zakup nie trafiony bo akumulator będzie cały czas nie doładowany i z użyje się dużo szybciej nawet trzy letnia gwarancja nie pomoże

Saqu - 02-12-2010, 21:03

radek79, chyba za bardzo temat bierzesz do siebie ;) Może i troszkę za duży, ale nie powiedziane, że będzie jeździć tylko na krótkich odcinkach, może przeżyje gwarancje i jeszcze dłużej, a jak kipnie przed końcem gwarancji to po to jest gwarancja co nie? Chyba, że teraz gwarancja oznacza coś innego :)
radek79 - 02-12-2010, 21:18

Saqu napisał/a:
radek79, chyba za bardzo temat bierzesz do siebie ;) Może i troszkę za duży, ale nie powiedziane, że będzie jeździć tylko na krótkich odcinkach, może przeżyje gwarancje i jeszcze dłużej, a jak kipnie przed końcem gwarancji to po to jest gwarancja co nie? Chyba, że teraz gwarancja oznacza coś innego :)

w uzasadnieniu napiszą że akumulator nie doładowany reklamacja nie uznana a wydatek 400zł to chyba nie mało

Saqu - 02-12-2010, 21:22

w katalogach masz do cari GDI 72-74 ah i też odpiszą że nie doładowany? mimo, że wystarczy do tego silnika 60Ah to dobrany jest wg katalogu. ale nie ma co się nad tym spierać. Równie dobrze każdą przyczynę mogą wyeliminować "nie prawidłowe użytkowanie"
Efa! - 03-12-2010, 16:52

Jeżdżę głównie na trasie Bydgoszcz-Starogard. 130km w jedną stronę. Raczej nie będzie niedoładowany.
Krzyzak - 06-12-2010, 08:47

Efciu - dzięki za zaproszenie. Nawet rozważałem podczas pobytu w Starogardzie, ale ten czas tak szybko mija a jechaliśmy na podwójne urodziny...
Może innym razem i jak będzie cieplej.

Student - 06-12-2010, 08:51

Do GDI wystarczy każdy aku który ma 55A i wiecej.
GDI pali jak zegarek więc nie trzeba męczyć aklumulatora.
Może być nie firmowy i też wytrzyma 5 lat kwestia relacji cenowej.
Dać mu dobre docieplenie i w zimie niezawiedzie.

Efa! - 06-12-2010, 16:05

Krzyzak napisał/a:
Efciu - dzięki za zaproszenie. Nawet rozważałem podczas pobytu w Starogardzie, ale ten czas tak szybko mija a jechaliśmy na podwójne urodziny...
Może innym razem i jak będzie cieplej.

Krzyżak, czy w Starogardzie, czy w Bydgoszczy, będziecie mile widziani :)

A o aku WRESZCIE się nie martwię, autko ładnie chodzi, co mnie bardzo cieszy.