Carisma - Techniczne - [Cari 1.8] Problem ze spalaniem
kamir - 20-12-2010, 17:13
lapass, łącznik elastyczny nie jest w najlepszym stanie :/ choć nie widać nieszczelności...
Dziś byłem usunąć nieszczelność przy środkowym tłumiku i zobaczyłem przy okazji ten łącznik.
Czy on ma jakąś nazwę ??
Czy to po prostu
lapass napisał/a: |
łącznik elastyczny (wydechu) |
lapass - 21-12-2010, 08:09
Nazw jest kilka: - łącznik (złącze) elastyczny wydechu, kompensator drgań wydechu, a w największym skrócie po prostu "siatka" i też wiadomo o co chodzi .
kamir - 21-12-2010, 11:01
lapass, Dzięki, z tego co wyczytałem do silnika 1.6 jest ten sam typ co do mojego??
Czy mam rację??
Trochę mnie przeraziła cena :/ ( Nowy najtaniej ~350zł )
Czy może kombinować z uniwersalną siatką ??
Używanych też jest jak na lekarstwo...
Jak myślicie??
fuegos - 21-12-2010, 15:44
Dobierasz sobie zamiennik wedlug srednicy i dlugosci. Nie kupujesz w sklepie z czesciami do Mitsubishi tylko tam gdzie robia uklady wydechowe. Koszt nie przekroczy 100zl
rasiak1980 - 21-12-2010, 20:07
ja też do niedawna miałem wysokie spalanie wymieniłem świece i sondę i spalanie po woli spada podjedz do jakiegoś elektryka niech ci pomierzy sondę, świece NGK a sondę DENSO dedykowane chyba że chcesz kasę w błoto wyrzucić bo sonda tylko taka działa poprawnie i ma odpowiedniej długości kabel
kamir - 21-12-2010, 20:19
rasiak1980, jakie przybliżone koszta??
fuegos - 21-12-2010, 23:17
Proponuje kupic kabel diagnostyczny za 40zl i sprawdzic w czym jest problem. Wyjdzie napewno mniej jak jednorazowa diagnostyka w warsztacie i bedziesz mial sprzet do pozniejszego poszukiwania usterek.
STomasz7 - 22-12-2010, 12:13
Też już myślałem aby właśnie kupić ten kabel i sam robić diagnostykę...
Tylko nie wiem czym to się je... Kupuje kabel, podłączam autko do lapka, instaluje program z ciągnięty z neta i już?
Czy to bardziej skomplikowane?
fuegos - 22-12-2010, 12:45
Zrobilem dokladnie jak piszesz. Kupilem kabel, zainstalowalem sterowniki ze strony producenta, sciagnalem program, podlaczylem i dziala. Zwory nie robilem tak jak jest opisane w jednym z tematow. Podobno odczytywanie bledow nie jest w 100% wiarygodne wiec lepiej je wyblyskac. Bledow nie mam wiec potwierdzic nie moge. Za to wszelkie parametry pracy silnika sa elegancko wyswietlane w czasie rzeczywistym. Posiadam taki kabel zbudowany na ukladzie FTDI FT232BL.. Wyglada troche inaczej jak na foto. Dla zainteresowanych moge podeslac.
kamir - 22-12-2010, 12:52
fuegos, Myślałem już o zakupie kabla ale to wydatek na styczeń. Planuje też zamontować instalację gazową ale żeby się tego podjąć muszę mieć pewność, że teraz ( na benzynie ) jest wszystko ok. Dzięki za porady.
fuegos - 22-12-2010, 13:07
Moje 1.6 w marnych miejskich warunkach czyli zima, korki i 5km/h bierze spokojnie 10l. Przy ciezkiej nodze w miescie mysle ze 13 tez by wciagnela choc nie sprawdzalem. W trasie przy 110km/h zobaczylem raz srednia 5.3l. Bylem w szoku. Wydaje mi sie ze wszystko jest w porzadku. Spaliny sa bezwonne i auto kreci sie bez problemu do 200km/h. Jezeli komputer nie wykazuje bledow sprawdzilbym czy przypadkiem wtryskiwacze nie podlewaja jesli uwazasz ze spalanie jest za wysokie.
|
|
|