Carisma - Techniczne - [Cari 1.6] Odpala za 2 razem
M@teusz607 - 04-01-2011, 18:06
U mnie wygląda to nieco inczej, jest jedna wtyczka foto:
http://zapodaj.net/637ed441fbf3.jpg.html
i możliwe że rozmieszczenie pinów jest jakieś inne bo niby było 12V (kluczyk w pozycji zapłonu), ale coś jednak mi nie pasuje z tym schematem na tej stronie:
http://forum.mitsumaniaki...eka%BCnik+pompy
przy kręceniu rozrusznikiem akumulator ma 11,8V a na pompie jest 10,3V co wy na to?? to normalne?
Ps. wiązka kabli rozdziela się na te przekaźniki, sonde lambde i jest jeszcze jedna wolna wtyczka, do czego ona??
http://zapodaj.net/4d58dfaa017a.jpg.html
fuegos - 05-01-2011, 13:50
Schemat podlaczenia moze byc faktycznie inny ale nie jest skomplikowany zeby nie dojsc poprzez analogie. Wystarczy wiedziec jak dziala przekaznik. Rozbierz go i sprawdz jezeli nie jestes pewny co do podlaczenia.
Cytat: |
przy kręceniu rozrusznikiem akumulator ma 11,8V a na pompie jest 10,3V co wy na to?? to normalne? |
Miales sprawdzic napiecie przed i za przekaznikiem a nie na aku i pompie. 1.5V gdzies ucieka ale 100% sprawna pompa powinna sobie poradzic.
Napewno do jakichs dodatkowych urzadzen w bogatszej wersji
M@teusz607 - 05-01-2011, 22:59
fuegos napisał/a: | Miales sprawdzic napiecie przed i za przekaznikiem |
więc jak mam to zrobić niby? jak zmierzyć PRZED a jak ZA przekaźnikiem?(w razie potrzeby odnieś się do schematu który był podany) pomiar na samej wtyczce czy kiedy jest wpięta w przekaźnik? i konkretnie z jak przekręconym kluczykiem lub bez- chodzi o zapłon czy pozycje kręcenia rozrusznikiem?
fuegos - 06-01-2011, 11:59
Sposobow jest wiele.
Zaczalbym od pomierzenia napiec we wtyczce z podpietymi przekaznikami w momencie krecenia rozrusznikiem lub jezeli bedzie ci latwiej to na samym zaplonie ale masz tylko kilka sekund na sprawdzenie i oczywiscie wszystkie napiecie beda wyzsze gdyz uklad nie jest obciazony przez pracujacy rozrusznik.
Mozesz tez sprawdzic na wyjetym przekazniku czy styki nie maja oporu ale musisz go rozebrac i zewrzec styki recznie.
Poprzez stwierdzenie "zmierzyc przed" rozumiem pomiar napiecia jakie jest doprowadzane do stykow przekaznika. O ile sobie przypominam jest tam +12v niezalezne od kluczyka ale nie dam sobie glowy uciac.
Pomiar "za". Wlaczasz zaplon, ECU podaje mase na elektromagnes-cewke, styki sie zwieraja, uklad sie zamyka i napiecie plynie do pompy paliwa (kolor przewodu powinien byc taki sam we wtyczce pompy i przekaznika).
Napiecie po obu stronach stykow powinno byc identyczne. Jezeli jest inne czeka Cie czyszczenie.
Miernik uniwersalny i probnik napiecia to podstawowe narzedzia w jakie powinienes sie zaopatrzec.
M@teusz607 - 13-01-2011, 17:05
Wszystkie napięcia jakie były są ok- minimum 10,5 V podczas kręcenia rozrusznikiem.
fuegos napisał/a: | Pomiar "za". Wlaczasz zaplon, ECU podaje mase na elektromagnes-cewke, styki sie zwieraja, uklad sie zamyka i napiecie plynie do pompy paliwa |
Mam rozumieć że pompa powinna pracować już po włączeniu zapłonu? U mnie zaczyna pracować dopiero jak zaczynam kręcić rozrusznikiem
Saqu - 13-01-2011, 17:15
powinna na chwile zadziałać jak przekręcasz kluczyk do pozycji acc, czy jakoś tak, do tej pozycji na której silnik jest włączony
fuegos - 14-01-2011, 10:14
M@teusz607 napisał/a: | U mnie zaczyna pracować dopiero jak zaczynam kręcić rozrusznikiem |
Wydawalo mi sie ze dziala przez kilka sekund po wlaczeniu zaplonu ale glowy sobie nie dam uciac bo zagladalem tam rok temu i szczerze mowiac nie pamietam dokladnie. W kazdym razie jezeli napiecie podane na styki przekaznika nie rozni sie od tego za nimi uwazam ze przekazniki mozna sobie odpuscic...
M@teusz607 - 14-01-2011, 17:25
Właśnie sprawdziłem- pompa uruchamia się dopiero przy kręceniu rozrusznikiem.
jeśli powinna się na chwie załączyć wcześniej a tosię nie dzieje to gdzie szukać usterki?
fuegos - 18-01-2011, 13:22
pompa jest sterowana komputerem silnika... watpie jednak zeby tutaj lezal problem. Sprawdz cisnienie na listwie wtryskowej w momencie jak nie da sie uruchomic.
M@teusz607 - 18-01-2011, 16:00
fuegos napisał/a: | Sprawdz cisnienie na listwie wtryskowej w momencie jak nie da sie uruchomic. |
Jak, czym i kiedy? niewiem czy sie dobrze rozumiemy: jak jest zimno to odpali ale za moment zgaśnie, za drugim razem odpali i działa
To nie GDI jak coś (mam wrażenie że chodzi Ci coś takiego po głowie)
fuegos - 19-01-2011, 00:07
Generalnie robi sie to manometrem i nie trzeba miec GDI zeby to zrobic. W naszych silnikach musi byc rowniez odpowiednie cisnienie paliwa tyle ze nizsze Napewno nie masz przyrzadow i zlaczek i jezeli nie wiesz jak sie za to zabrac to bedzie problem. Ciezko jest zdiagnozowac takie usterki szukajac po omacku... Bez porzadnej diagnostyki i sprawdzenia jak zachowuja sie poszczegolne elementy w momencie wystepowania problemu raczej nie znajdziesz co jest uszkodzone.
Sprawdzilbym poprawnosc dzialania silnika krokowego - wydaje mi sie ze on odpowiedzialny jest za tzw. ssanie. Jezeli sie myle prosze mnie poprawic... Oczywiscie wspomniane cisnienie paliwa rowniez. Aparat zaplonowy tez bym przejrzal o ile go masz... Jak jest iskra i paliwo to auto musi palic
M@teusz607 - 19-01-2011, 16:20
Aparat zapłonowy jest i to wymieniany około 5000 km temu więc i iskra jest, paliwo jest więc pali, tyle że odrazu gaśnie, przy ponownej próbie pali i działa jak zegarek.
Sytuacja ma miejsce przy niskich temperaturach i postoju minimum 6 godzin czyli nawet nie mam możliwości zaprowadzić samochód do mechanika ze sprzętem i zmierzyć "od ręki", chyba że odstawie go na cały dzień
Cytat: | w momencie wystepowania problemu |
Problem występuje tylko raz przez chwilę, najczęściej co 6 godzin, bez możliwości celowej częstszej powtórki problemu.
Coś mi sie wydaje że muszę się z tym pogodzić i dać sobie spokój. (pompa paliwa nowa, dodatkowo zaworek zwrotny paliwa już jest jak coś)
fuegos - 19-01-2011, 16:56
Sprawdzmy ostatnia rzecz jaka przychodzi mi na mysl. Sprobuj zdjac obudowe z przekaznikow o ktorych pisalismy i recznie zewrzyj na stale oba i wtedy uruchom silnik po nocy. Ja robilem to wykalaczka. Jeden to zaplon drugi pompa paliwa. Nie boj sie niczego nie zepsujesz o ile zrobisz to na wlaczonym zaplonie na chwile przed uruchomieniem.
M@teusz607 - 20-01-2011, 16:00
Spróbuje, tylko najpierw musze zaczekać na mrozy
[ Dodano: 02-03-2011, 19:47 ]
niestety ale uruchomienie pompy przez chwilę bezpośrednio przed odpalaniem nic nie daje możliwe że to coś z wtryskiem? jest jeszcze opcja że to przez ukraińskie paliwo niedawno dotankowałem na orlenie ale niema AŻ takich mrozów i jest OK
|
|
|