Carisma - Techniczne - [Cari 1.9DI-D] Duże spalanie w Carismie WinterEdition 1.9 Di
Tomashi - 16-12-2010, 12:49
1. noc w blaszanym garażu - często i tam temp. spada poniżej 0
2. rano odpalam, jadę pod górkę 400m, zabieram dzieciaka, ruszam.
3. czekam na światłach, ruszam, po 300 m zatrzymuję się na 5 min. (przedszkole)
4. Odpalam, ruszam do roboty (6 km.), po drodze znów te cholerne światła.
...i tak prawie codziennie.
ŚREDNIE SPALANIE NA TAKIM DYSTANSIE: 11,5 l/100. Od garażu do przedszkola: 13,5.
Są to wskazania komputera, po zalaniu wychodzi trochę mniej. Wskazówka ledwo się podnosi.
Ludzie, czego Wy oczekujecie w zimie, na krótkich odcinkach?
PS. dodam, że przy tem. dodatnich przy takim samym "trybie" mam 7 l/100.
DI-D 1.9
pozdrówka i szybkiego grzania auta życzę
drtymf - 16-12-2010, 15:13
Mareczek1992 napisał/a: | W komisie zapewniali mnie ze bedzie palil okolo 6 litrow |
Hehe wierzysz w to co Ci w komisie powiedzieli?
Zgodzę się że, w lato na długiej trasie zejdzie ci nawet poniżej 5 a jak zatankujesz i od razu wyjedziesz w 200 km trasę po drogach krajowych z prędkością ok. 70-80 km/h bez korków i przy oszczędnym stylu pokaże ci nawet w okolicach 4,3. Przynajmniej mój Space tak robi.Czasem nawet poniżej 4 długo trzyma ale wjadę w miasto i momentalnie jest 5,5 czyli od wjazdu w miasto dużo więcej pali żeby średnią utrzymać W mieście jak jeżdżę , z żoną na zakupy zaraz po tankowaniu w zimę i w korkach też mi pokazuje nawet 15 jazda typu odpalenie 1km do sklepu z 4 światłami , zgasić na zakupy i to samo do następnego.
Nie wiem jak to na prawdę wychodzi bo nigdy tak nie jeżdżę cały czas, ale podejrzewam że różnica między wskazaniem a rzeczywistością niewielka może max z 1 litr.
Diesel lubi trasy i tyle po mieście w krótkich trasach się męczy i sporo pali.
A jak chcesz mieć pewność jedź na diagnostykę , łącznie ze sprawdzeniem czy ci któryś z hamulców koła nie blokuje albo łożysk nie masz wyjechanych, czy wtryski normalnie chodzą , zmień filtry , termostat żeby się normalnie zagrzewał, sprawdź ciśnienie w oponach(ma duże znaczenie dla spalania co się niedawno naocznie przekonałem) i będziesz miał jasność.
Możesz też przejechać w trasie ze 100km i zobaczyć co wyjdzie .
Student - 17-12-2010, 08:25
Moje spalanie 1.9 DID 140KM:
Trasa :Marki - Warszawa , 17km.
Prawie same korki.
Obecnie spalanko 8.5l
Jazda dynamiczna.
Paliwo : Shell
Samochód garażowany.
Spalanie w trasie jak jest ciepło ok. 5l
Cari DID nagrzewa sie ok. 10km. przy -12st.
drtymf - 17-12-2010, 09:55
Student napisał/a: |
Cari DID nagrzewa sie ok. 10km. przy -12st. |
W korku być może. Ja do pracy mam 15km z czego ok. 5km w mieście bez korków i świateł i dochodzi max. trochę ponad 1/3 skali.
|
|
|