Carisma - Ogólne - rezerwa paliwa
SHARK1979 - 11-01-2011, 20:04
Saqu,
Ja zawsze po wypłatce zalewam na max pod kor i jest lala tylko raz mi się zdarzyło że tak mało paliwa zostało cenie swą kieszeń oraz pompę paliwa i wymieniany filtr paliwa do którego dojść to nie lada wyzwanie
daron64 - 27-04-2011, 20:14
u mnie cos nie chce sie zapalic komornik /w ogole to w ktorym jest miejscu? / wskazowka zblizala sie do zera i nic sie nie zapala, a czytalem jak "super" w Cari pokazuje ilosc benzyny to mysle wezme go na przetrzymanie...ale wymieklem..wskazowka zaczela juz mijac zero, a do najblizszego cpn-u mam 20km wiec wolalem nie ryzykowac. Ale to nie tylko w naszych miskach takie cyrki. Jezdzilem baleno brata jakis czas to tam zalalo sie powiedzmy 30L zrobilo 200km a wskazowka ani drgnela/mysle jakies perpetum mobile czy jak/ oczywiscie pozniej w ekapresowym tempie spadla, ale jakby ktos wsiadl kto nie wiedzialby ile bylo zalane to moglby mniec zonka w trasie. W volvo ojca to calkiem cyrk - zalane pod korek, pali sie komornik a wskazowka pokazuje, ze jest polowa...wskazowka na 1/4 paliwa jest z 5liteow, komornik sie nie swieci..A w Cari jak juz mi mijalo te zero i zalalem 30L to wskazowka pokazala ze jest 3/4 baku..
mis_smis - 27-04-2011, 21:16
tak kolego jest komornik zapala się dopiero poniżej zera i to nie tak jak tylko zero przekroczy tylko jeszcze chwilkę później. Ja już nie wytrzymałem kiedyś i dojechałem do końca jak komornik zadziałał to zalałem jak zwykle pod korek choć nie polecam tak robić.
Adrianeo - 27-04-2011, 21:17
No ja gdzieś miałem zdjęcie jak wskazówkę miałem na zerze i żadna kontrolka się nie zapaliła... W ogóle to jeszcze nigdy się nie zapaliła kontrolka od rezerwy a często zdarza się że jest mało paliwa ( jeździć to ma kto ale tankować nie ma komu:P ale za to jak się zalewa to full). Ma ktoś może schemat jak dostać się do kontrolek i która to jest kontrolka od rezerwy? Mówimy o carismie 98r gdi
daron64 - 27-04-2011, 22:27
to chyba tym razem jak mi sie bedzie do zera zblizac to wrzuce piatke w bagaznik i go wezme znow na przetrzymanie..ale w zasadzie to jesli mialem ponizej zera, czyli pewnie niedlugo odezwalby sie komornik to mialem jeszcze na nieco ponad 100 km , czyli powiedzmy ponad 10L, do tego 30L wlalem wiec cos ponad 40L bylo w baku, wiec mniej wiecej chyba jednak nie tak zle pokazuje skoro wskazowka pokazala mi ok 3/4
misibiczi - 27-04-2011, 22:39
U mnie też zapala się kiedy wskazówka minie zero i tak jak napisał mis_smis - kiedy wyraźnie minie zero. Wtedy w baku pozostaje jeszcze około 5- 6 litrów.
kamir - 28-04-2011, 09:58
U mnie ( 1.8 SOHC, 96 r ) zapala się po jakichś 20-30 km od przekroczenia zera, i jeszcze nigdy mi nie brakło paliwa
rav1984 - 28-04-2011, 10:07
U mnie podobnie ( 1.6, 2001r) rezerwa zapala się po przekroczeniu zera
zbycho77 - 29-04-2011, 19:49
U mnie to samo. Dopiero raz mi się zapaliła
sniegu - 02-05-2011, 11:22
Podczepie się pod temat nasze Cari są tak skonstruowane żeby nigdy nie dopuścić do zapalenia się rezerwy, a mianowicie wskazówka zbliża się do zera wiec psychologicznie nas podeszli i każdy już tankuje, Ja się ostatnio przeliczyłem i rezerwa sie zapaliła tak z 0,3 cm pod 0 a do stacji minim 50 km dojechałem z duszą na ramieniu zalałem z ciekawości do pełna i weszło 54 litry wiec Sharku nawet w układzie i po odpowietrzeniu na spokojnie nie powinno tyle wejść to nie gaz że się ilość paliwa zmienia
[lałem pod kurek i czekałem aż się odpowietrzy i spadnie trochę]
Następnym razem wołaj kierownika utargujesz coś tak jak kumpel jak się okazało na monitoringu ze nie wlewał do karnistra, a do baku wlał 64l zrobił aferę na stacji kierownik wystraszony i tankowanie gratis było ( więcej na tej stacji już nie tankowaliśmy przekręt był pewny bo inaczej by się tak biedaczek nie pocił )
Nawiasem mówiąc rezerwy powinniśmy mieć 9 litrów i Ja mniej więcej tyle mam.
daron64 - 19-05-2011, 14:22
ehh jednak cyrk z tym paliwem jest. Ostatnio wskazowka na zerze, przejechalem od tego miejsca ponad 70km i nic sie nie zapalilo, ani wskazowka nie spadla, a dzis wskazowka delikatnie ponizej 0, wlalem 5ke benzyny bo stala i przejechalem ~40km i zapalil sie komornik(w koncu wiem, w ktorym jest miejscu-lewa podzialka kontrolek i z prawego boku tej podzialki jakby kogos interesowalo bo ktos tu tez jak ja pytal o to).
SHARK1979 - 20-05-2011, 17:00
daron64 napisał/a: | jednak cyrk z tym paliwem |
No deczko jest, ostatnio spadło poza skale i city zapalił się rezerw i doleciałem na stacje tak kole 15km a tu się okazało że w baku aby 4 litry zostały
[ Dodano: 20-05-2011, 17:01 ]
sniegu napisał/a: |
Nawiasem mówiąc rezerwy powinniśmy mieć 9 litrów i Ja mniej więcej tyle mam. |
Jak widać nie zawsze
daron64 - 21-05-2011, 08:40
Jak mi sie zapalil komornik to go nie zalalem tylko dojechalem do domu i mysle od znajomego zaleje. Wskazowka sporo ponizej zera, dzis odpalam samochod wskazowka tam gdzie byla a rezerwa juz sie nie pali..wtf? Zalalem 10L i wskazowka wskoczyla na..0..
mlun - 22-05-2011, 12:37
A bo ona najpierw co chwile się zapala a potem jak na stałe już się pali to jest susza:)
daron64 - 22-05-2011, 14:19
yyyy co chwile tzn? Bo ja od zapalenia sie jej do domu jechalem ~30km i palila sie caly czas, a pozniej dzien czy dwa auto stalo i jak po tym czasie odpalilem to juz sie ani nie palila ani nie mrygala i tak z 5km przejechalem zanim zalalem i nic sie nie odzywala przez ten, krotki bo krotki, ale jakis tam odcinek
|
|
|