[96-02]Colt CJ0 - [COLT CJ0] 1.3 brak mocy i wysokie spalanie
j-rules - 11-01-2011, 16:31
jak auto gubi zapłony z powody swiec i/lub kabli to po wymianie auta nie poznasz.
Świece to ksozt zaden i jest to podstawowa wymiana obok wymiany filtra powietrza, koszt swiec to maksymalnie 12 zł sztuka w najdrozszym sklepie, wymiana samodzielna i wiemy na czym stoimy. Jak nie pomoze, to przynajmniej mamy nowe swiece
KlaudiuszBdg - 12-01-2011, 00:19
idas napisał/a: | KlaudiuszBdg napisał/a: | Mialem na mysli sytuacje kiedy swiece sa juz czesciowo zuzyte (daja slabsza, ale wystarczajaca iskre) wiec jeszcze dzialaja poprawnie - wtedy ubytek mocy jest praktycznie niezmierzalny, prawda ? |
Dla mnie był zauważalny, jak kupiłem auto miało świece NGK, po wykręceniu wyglądały na "prawie nowe", jak założyłem nowe to się zdziwiłem co to auto potrafi, tak samo spalanie spadło. Więc siła iskry ma również znaczenie (tym samym szczelina przez którą przeskakuje).
KlaudiuszBdg napisał/a: | Jestem przeciw robieniu niepotrzebnych kosztow i wymiany pol samochodu "profilaktycznie" |
Ja również, ale w przypadku świec nie jest to wymiana połowy samochody tylko wydanie trzydziestu kilku złotych na coś co stanowi podstawę funkcjonowania silnika benzynowego. W razie jakichkolwiek wątpliwości co do ich poprawnego funkcjonowania wymieniłbym bez namysłu;-) |
No coz, jezeli rzeczywiscie tak bylo to mea culpa - BTW o ile spalanie Ci spadlo ?
Koszt swiec to prawie 50 zl u mnie w miescie (NGK - ok 12 zl/szt) jak doliczymy do tego reszte ukladu zaplonowego (kopulka, palec, przewody - wszystko mat. eksploatacyjne ! ) to mamy juz sumke ok 230-240 zl - niby nie za wiele, ale jednak.
PS Mam nadzieje ze u mnie zalozenie swiezych swieczek (aktualnie jakies noname 4-elektrodowe) rowniez obnizy spalanie
pozdro
|
|
|