Space Star Techniczne - [MSS 1.6] Wymiana gałki oraz mieszka lewarka zmiany biegów
SiMa - 14-01-2011, 20:18
siwy113 napisał/a: | SiMa powiedz kolego jak się ma dobór tej gałki jak szukać chodzi mi oczywiście o otwór w który wchodzi wybierak każda gałka by tam pasowała czy trzeba jakieś specjalnej. |
Ja zamówiłem ją w ciemno, bo gałka jest uniwersalna (to słowo mnie przekonało )...ale do końca nie byłem pewny czy wejdzie, czy właśnie ta dziura nie będzie za mała, albo za duża.
Gałka okazała się luźna, ale ma taką imbusową śrubę regulacyjną, więc ją dokręciłem po uprzednim ustawieniu, żeby wsteczny podciągać i siedzi sztywno .
Dzisiaj już tego nie zrobię ale w wolnej chwili mogę zmierzyć wymiary tego bolca, na który nakłada się gałkę.
Pozdrawiam
[ Dodano: 16-01-2011, 19:41 ]
Witam,
Mieszek już też zmieniony - w porównaniu ze ściągnięciem gałki to (p.) pikuś
Na początek (po demontażu gałki) trzeba "wypiąć" stary mieszek. Następnie trzeba odpiąć taki metalowy pręcik odpowiedzialny prawdopodobnie za wsteczny:
Teraz zdejmujemy całość i mamy "nagi pręt"
Teraz możemy zająć się samym mieszkiem. Trzeba go odczepić od czarnego plastiku a z drugiej strony (na schemacie nr 3) trzeba rozczepić i wyjąć materiał. Potem możemy zakładać mieszek i składać w odwrotnej kolejności
Pół godzinki i po sprawie, a na ustach "banan"
siwy113 - 17-01-2011, 21:10
dzięki SiMa super to zrobiłeś no teraz mnie to czeka.
SiMa - 17-01-2011, 21:17
siwy113 napisał/a: | no teraz mnie to czeka. |
Powodzenia .
Jakbyś miał jakieś pytania, to pisz na PW
Pozdro
[ Dodano: 17-01-2011, 21:21 ]
O widzisz, zapomniałem, a miałem zmierzyć dla Ciebie tą końcówkę lewarka. Zrobię to jutro
sqza - 18-01-2011, 16:59
Witam ja w sumie w podobnym temacie z tym, że nie w celu poprawienia wyglądu a przywrócenia normalnego funkcjonowania.
Auto, które kupiłem od razu miało uszkodzony ten plastik - wyłamane ząbki od strony ręcznego (tu bardzo fajna fotka SiMa):
Mam wyłamane dwa zęby trzymające to przy obudowie - próbowałem robić jakąś protezę przy pomocy poxipolu i jakiś plastikowych elementów które miały zastąpić ząbki ale powiem - wyszło to średnio ;P
Czy istnieje szansa aby to gdzieś kupić - bo ciągłe poprawianie tego .... (mieszka z tym plastikiem) mnie już dobija.
Będę wdzięczny za info
SiMa - 18-01-2011, 17:24
sqza napisał/a: | Czy istnieje szansa aby to gdzieś kupić |
Znalazłem na allegro mieszek ze skóry z tym plastikiem, ale cena jest trochę zniechęcająca..75zł
http://allegro.pl/mitsubi...1398687438.html
Tutaj drugi link:
http://allegro.pl/mitsubi...1402691298.html
co prawda to do silnika 1,8 ale wygląda bardzo podobnie. Musiałbyś maila z zapytaniem do kolesia wysłać.
Możesz jeszcze po szrotach poszukać, ale wątpię żeby coś było, bo ja dzisiaj szukałem pasa prawego przedniego i albo mieli lewy, albo mówili, że nie ma i dostanę najtaniej za 200zł.
W końcu zakupiłem na allegro za 80 zł (notabene u kolesia z pierwszego linku)
Pozdrawiam
sqza - 18-01-2011, 18:30
Dokładnie o to chodzi - sam mieszek nie jest u mnie zniszczony - sam plastik by wystarczył, ale pewnie tego to się nie znajdzie.
Ten z pierwszego linku jest OK - z tym, że teoretycznie odbiór osobisty - kawałek z Rzeszowa do Katowic ;P
No nic będę jeszcze szukał - albo obdzwonię szroty w okolicy - może akurat się trafi.
SiMa - 18-01-2011, 18:40
sqza napisał/a: | kawałek z Rzeszowa do Katowic ;P |
No jest to niestety pewne uniedogodnienie
sqza napisał/a: | No nic będę jeszcze szukał - albo obdzwonię szroty w okolicy - może akurat się trafi. |
Szukaj, szukaj, bo kto pyta nie błądzi
Pozdrawiam i życzę owocnych poszukiwań.
ally - 28-01-2014, 23:27
Chłopaki pomóżcie
Czy ktoś mógłby mi objaśnić jak zdejmuje się gałkę w Space star z 2003 roku lift w celu wymiany mieszka ? Skrzynia biegów jest z biegiem wstecznym do przodu z blokadą dźwigni.
Tylko nie mówcie, że mam ją zdemolować, tak jak kolega opisał wyżej takich instrukcji nie przyjmuję
|
|
|