[97-04]Galant EAxA/W - Źle złożony aparat zapłonowy, jak naprawić?
Owczar - 23-11-2011, 10:45
Nie pamiętam czy tam jest silikon oryginalnie, ale wiem, że podczas składania profilaktycznie uszczelniłem silikonem. Nie wydaje mi się jednak aby to było przyczyną nierównej pracy silnika. Uszczelnienie nie zaszkodzi, ale czy pomoże nie wiem.
mar111cin - 25-04-2012, 21:44
Próbując się dobrać do kopułki zobaczyłem iż.. aparat zapłonowy jest tak ustawiony, że zapłon jest na max. przyśpieszony. (aparat obrócony maksymalnie w stronę przeciwną do ruchu wskazówek zegara, czyli dobrze myślę że zapłon przyśpieszony, czy raczej opóźniony?).
Czy to normalne, czy raczej może wskazywać że ktoś się bawił aparatem? Da się to ustawić jakoś na lampie stroboskopowej, czy tylko faktycznie znaczniki na rozrządzie i aparacie?
Drugie pytanie czy tam jest jakieś uszczelnienie które lubi cieknąć? bo mam podejrzenia, że tamtędy cieknie mi olej. Jednak do końca pewności nie mam, bo nie mogłem dzisiaj ściągnąć kopułki - nie znalazłem 3ciej ostatniej śrubki, mocującej kopułke.
A do tego jak są podłączane świece/cylindry do kopułki? są tam jakieś oznaczenia, czy lepiej zrobić zdjęcie przed ściągnięciem, żeby cylindrów nie pomylić?
PS pytanie nie związane z tematem, ale odpowiedź wystarczy krótka - co to jest, jak podniesiemy maskę, to jest przymocowany z lewej strony kolektora ssącego i wygląda jak klakson. To czujnik podciśnienia czy coś takiego? bo w kolektorze ssącym, w kanale który do niego prowadzi jest czarno, wydaje się że jakby sadza.
polaff - 25-04-2012, 21:51
STO razy było pisane, że zapłonu w V6 się nie ustawia.
nie ma możliwości złego przykręcenia aparatu.
[ Dodano: 25-04-2012, 21:52 ]
mar111cin napisał/a: | lewej strony kolektora ssącego i wygląda jak klakson | pewnie pytasz o siłownik otwierający recyrkulację spalin
mar111cin - 25-04-2012, 22:13
czyli mogę sobie odkręcić cały aparat zapłonowy i potem go spokojnie przykręcić?
Tylko jeżeli tak, to dlaczego aparat zapłonowy wyraźnie ma łezkę wskazującą na możliwość regulacji zapłonu.
PS recyrkulacja spalin wchodzi w kolektor ssący?
Krzyzak - 25-04-2012, 22:35
jak każdy aparat tak i ten ma oringi (nie pamiętam - przynajmniej 2 powinny być)
zapłon oczywiście się ustawia, jednak robi się to fabrycznie - by zmienić potrzebujesz kompa serwisowego by wprowadzić ECU w tryb serwisowy
u mnie też jest na lewej krawędzi fasolki - widać tak było ustawione fabrycznie
mar111cin - 25-04-2012, 22:49
znaczy się u mnie jest na prawej krawędzi fasolki.
Ale jakbym go nie ustawił, to i tak tym nic nie zmienię?
Pytanie gdzie można dostać te uszczelniacze, bo widzę że w katalogach IC, ani Foty tego nie mogę zlokalizować.
Krzyzak - 25-04-2012, 22:59
oringi dobierasz na podstawie starych - w większości sklepów motoryzacyjnych są
polaff - 25-04-2012, 23:06
Krzyzak napisał/a: | jak każdy aparat tak i ten ma oringi (nie pamiętam - przynajmniej 2 powinny być)
zapłon oczywiście się ustawia, jednak robi się to fabrycznie - by zmienić potrzebujesz kompa serwisowego by wprowadzić ECU w tryb serwisowy
u mnie też jest na lewej krawędzi fasolki - widać tak było ustawione fabrycznie |
Aparat Panowie przykręcony jest dwoma śrubami a fasolka jest jedna i mechanicznie przestawić aparatu względem wałka rozrządu się nie da - nie da się go niewłaściwie zamontować i tylko o takie ustawianie zapłonu mi chodziło.
tu masz przykład kto ma rację:
mar111cin - 25-04-2012, 23:11
Ty faktycznie na jednej fasolce przecież że się tego nie da ustawić, głupi nie pomyślałem
Ok to raczej nawet się nie będę bawił w odkręcanie kopułki, a cały aparat ściągnę, jak i tak nie ma możliwości złożenia tego inaczej :]
polaff - 25-04-2012, 23:15
mar111cin napisał/a: | Ty faktycznie na jednej fasolce przecież że się tego nie da ustawić, głupi nie pomyślałem
Ok to raczej nawet się nie będę bawił w odkręcanie kopułki, a cały aparat ściągnę, jak i tak nie ma możliwości złożenia tego inaczej :] |
najlepszym się zdarza. Ja sam sobie aparat wymieniłem używając jedynie podstawowych narzędzi. Auto odpaliło za pierwszym razem więc uwierz mi tego źle założyć się nie da.
mar111cin - 25-04-2012, 23:20
Problem w tym, że aktualnie auto nie odpala. Obwiniałem uszczelke pod pokrywą zaworów, że zalało świece , jednak dzisiaj się przekonałem że to nie to. Następnym możliwym powodem jest właśnie aparat zapłonowy i jak tutaj po złożeniu nie trafię za pierwszym razem, to się będę tydzień męczył zanim dojdę dlaczego silnik nie odpala.
(Dodam, że dzień wczesniej spryskałem kilka miejsc silnika sprayem czyszczącym, a następnie zraszaczem ogrodowym wodą. Na drugi dzień rano odpalił bez problemu, ale po drodze do pracy silnik stracił ciąg, a potem zgasł i więcej nie odpalił. :/ może sam zalałem aparat zapłonowy, kto to wie)
Anonymous - 25-04-2012, 23:37
mar111cin, masz auto z 2003 roku, podłącz przewód pod obd i zobacz co mu tam w trawie piszczy.
deejay - 25-04-2012, 23:50
mar111cin napisał/a: | (Dodam, że dzień wczesniej spryskałem kilka miejsc silnika sprayem czyszczącym, a następnie zraszaczem ogrodowym wodą. Na drugi dzień rano odpalił bez problemu, ale po drodze do pracy silnik stracił ciąg, a potem zgasł i więcej nie odpalił. :/ może sam zalałem aparat zapłonowy, kto to wie) |
Aparat do wymiany przepięciu uległ moduł zapłonowy w aparacie , nie opłaca sie naprawiac , tylko druga używka na wymianę.
Juiceman - 26-04-2012, 00:12
Ponoć w anglii są tanie aparaty xD
Krzyzak - 26-04-2012, 06:53
polaff napisał/a: | Aparat Panowie przykręcony jest dwoma śrubami a fasolka jest jedna i mechanicznie przestawić aparatu względem wałka rozrządu się nie da - nie da się go niewłaściwie zamontować i tylko o takie ustawianie zapłonu mi chodziło.
tu masz przykład kto ma rację |
masz rację ale TYLKO w tym przypadku
nie zauważyłem dolnej śrubki i zakładałem, że system jest podobny jak w starym Galancie (bo nigdy aparatu nie zmieniałem w EA)
w starych też jest tylko 1 fasolka i da się regulować, bo nie ma drugiej śruby, która by uniemożliwiała obrót
Juiceman napisał/a: | Ponoć w anglii są tanie aparaty | szczym ryj - też bierzesz od Tomasza?
|
|
|