To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Carisma Exlusiv by RoBSoN

RoBSoN_97 - 31-01-2011, 18:04
Temat postu: PAŻDZIERNIK 2010
PAŻDZIERNIK 2010
Z miesiąc temu przepaliła mi się jedna żaróweczka rurkowa podświetlająca tablicę rejestracyjną. Postanowiłem więc, że nie będę dokupował drugiej tylko założe LED'Y SMD. Kupując ledy pod oświetlenie tablicy, poszedłem za ciosem i kupiłem dodatkowo 3x rurkowe ledy po 3 SMD (dwie poszły w podświetlenie podsufitki, a jedna miała zostać jako zapasowa, ale po co ma leżeć wiec włożyłem do bagażnika) oraz 2x postojówki LED T4W/BA9S HP- 6chip-180 st -XENON EFFECT (nadszedł czas zastąpić dotychczasowe niebieskie, które ładnie się prezentowały).
PS fotki robione telefonem, ale nie jest najgorzej ;P Zaznaczę, że w rzeczywistości efekty są jeszcze lepsze i wszystko jeszcze ładniej się prezentuje niż na zdjęciach- zdjęcia nie oddają tego!
Oto zakupy -wyszło za LEDY 120 ZŁ (koszt samych LED'ów na postojówki to 27 zł):

Jest różnica w świeceniu (tera postojówki świecą mocniej niż fabryczne mijania, a żeby było mało są mocniejsze nawet od PHILIPSA BLUE VISION XENON EFECT, w tym sensie, że jest mocniejsze, bielsze światło- przebijają postojówki światła mijania w dzień :twisted: )

No i podświetlenie podsufitki/wnętrza (fotek bagażnika nie robiłem :P ):

Podświetlenie tablicy rejestracyjnej:

tomek_tom - 01-02-2011, 14:52

również ma założone ledy w podświetlenie tablicy i podświetlenie wnętrza samochodu (wszystkie lampki) co daje bardzo fajny efekt czystego białego światła :P jak na razie wszystkim się to podoba :lol:
RoBSoN_97 - 11-02-2011, 17:56

LISTOPAD 2010
PRZYGOTOWANIE ZIMA 2010/2011

Na czas zimy założone gumowe korytka z rynienką 3 cm (świetnie spełniają swoją rolę).
Cari otrzymała na zimę nowy zestaw kół: stalówki + kołpaki + opony Barum Polaris 2 (produkcja 2010) :)

Saqu - 11-02-2011, 23:09

Moim zdaniem te kołpaki są zbędne ;) nie wyróżniają się jakoś tak, i lepiej jak dla mnie by wyglądała na czarnych stalówkach bez kołpaków ;)
RoBSoN_97 - 18-02-2011, 12:04
Temat postu: I stuknęło 200 tysięcy km
Dzisiaj na liczniku w mojej Cari pojawiła się magiczna liczba:

Wybiło 200000 km
Zbieg okoliczności był taki że jak miałem 199999 to byłem na stacji się zatankować ;)
Gdyż w najbliższym czasie szykuję się na wymianę rozrządu to profilaktycznie i zapobiegawczo podjechałem na sprawdzenie podwozia i zawieszenia, czy przy okazji jak oddam autko zaprzyjaźnionemu mechanikowi, nie będzie trzeba czegoś wymienić- rezultat z wizyty: wszystko w stanie bardzo dobrym, nic nie trzeba robić, na szarpakach nic nie wyszło, amorki w 80% sprawności :mrgreen:

PiotrekSL4 - 16-03-2011, 22:06

Bardzo ładnie prezentuje się Twoja Carisma. Widzę że wkładasz w nią mnóstwo pracy. Powodzenia w dalszych modach.
RoBSoN_97 - 16-03-2011, 22:57

Dzięki, no to prawda :) a jak zrobi się cieplej wystartuję z nowymi pracami, które będą zauważalne, na dzień obecny nic nie zdradzę :mrgreen:
Systematycznie będę robił fotorelację z urzeczywistniania planów :wink:

RoBSoN_97 - 17-03-2011, 19:29

Na początku marca został zrobiony kompletny rozrząd:
- 2x pasek wieloklinowy Continental
- pasek rozrządu MITSUBOSHI
- napinacz KOYO
- 2x uszczelniacze wałków rozrządu
- pampa wody ( mechanik mi ją pokazywał, ale nie pamiętam nazwy, pamiętam tyle, że lepsza od GMB i trochę droższa)
Przy okazji został wymieniony filtr paliwa oraz nowe tarcze przednie wentylowane oraz klocki KASHIYAMA

A wczoraj wymieniłem świece oraz przewody na nowe NGK (stare w b. dobrym stanie wizualnym, widać że było dobre spalanie mieszanki, ale trzeba co jakiś czas wymieniać - częściej na gazie )

RoBSoN_97 - 30-03-2011, 22:42

MARZEC 2011
Dwa tygodnie temu zmieniłem/wymieniłem całkowicie wskazówki na czerwone, fajnie że środki mocowania wskazówek są srebrne to się ładnie komponują z aluramkami :D
Poniżej zamieszczam kilka fotek :twisted:
Na dniach przedstawię opcje podświetlenia zegarów. Teraz wskazówki ładnie świecą na czerwono :D
Niedługo zamieszczę temat opisujący wymianę wskazówek + podświetlenia na FAQ Carisma.

PiotrekSL4 - 31-03-2011, 23:26

Bardzo podobaja sie mi te wskazówki. Skąd je wytrzasnąłeś. Są na allegro czy podpasowałeś z innego auta?? Wrzuć fotkę jak wygląda to wszystko podczas podświetlenia.
Anonymous - 31-03-2011, 23:35

ciekawy mod :) na pewno na plus :)

wskazówka od temperatury chyba jest niedokładnie założona, może być potem problem z właściwym wskazaniem.

RoBSoN_97 - 03-04-2011, 20:07

Dzięki chłopaki.
Wskazówka od temperatury już poprawiona.
PiotrekSL4 Kupiłem całe zegary od innego samochodu, wskazówki praktycznie weszły plug&play, tylko jedna wymagała lekkiej przeróbki.

Potestowałem z podświetleniem zegarów:
Pierwsze trzy zdjęcia są na białych diodach i jedna niebieska(mała) bo nie miałem białej :p
Na czwartej fotce widać jak zegary wyglądają z oryginalnym podświetleniem carismy, czyli na białych żarówkach.
Oraz ostatnia fotka- całe niebieskie podświetlenie- moim zdaniem najładniej wygląda ze wszystkich opcji i takie zostawiłem (wskazówki ładnie świecą na czerwono i są wyraźne), tylko na zdjęciu nie wygląda to tak jak w rzeczywistości- może nagram filmik i wrzucę, to może na filmie będzie lepiej widać.

Hugo - 04-04-2011, 13:00

RoBSoN_97 napisał/a:
moim zdaniem najładniej wygląda ze wszystkich opcji
A moim zdecydowanie najgorzej. Najładniej (a właściwie bardzo ładnie) wygląda na oryginalnym podświetleniu z tymi wskazówkami.
m6riano - 04-04-2011, 19:04

Moim zdaniem blu całkiem w edit.jak to mój kolega mawia...;-)

Edit: To, że kolega tak mawia, nie zaczy, że Ty musisz to od razu przepisywać.

eramus - 04-04-2011, 21:34

cycus malinka :D