[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Listwa dachowa
piotrkor1 - 02-02-2011, 11:01
lukasz85lukasz napisał/a: | piotrkor1 z tego co patrzyłem to listwa była montowana tak samo przy szybie przedniej i tylnej http://autopartmaster.com...6&id_pic=403925 na tym rysunku to widać. A te spinki co wstawiłeś pewnie montowane były w innych rocznikach |
Moje auto to galant z 1999r myślę, że spinki są te same?
Znalazłem komplet na jedną stronę oryginalnych za 33,75 e plus przesyłka.Myślę, że w 200zł byś się zamknął.
robertdg - 02-02-2011, 11:26
lukasz85lukasz napisał/a: | robertdg a co powiesz na to że spinka w kolorze zielonym jest dokładnie taka sama jak ta w kolorze szarym (mam obie w ręku no chyba że jest różnica w masie z której zostały odlane:)) | Kurde, demontowałem u Siebie te listwy z precyzja laborantów NASA, palce pociąłem ale nie uksyłem ani jednego plastyka i mówie Ci na 100% po to są zaczepy oznaczone kolorystycznie aby ich nie mylić, mialem w rece i sprawdzalem, czerwone, białe i niebieskie
lukasz85lukasz - 02-02-2011, 13:32
U mnie spinki są w kolorach zielone białe i szare szukam po szrotach może z jakiegoś rozbitka dobiore.
BigTomala - 13-02-2011, 22:00
robertdg napisał/a: | napisz PW do BigTomala on mial roztrzaskane EA |
Zaraz roztrzaskane Delikatnie jest tył uszkodzony
Co do spinek... mają różne kolory i różne kształty. Demontaż w trakcie
robertdg poproszę o jakieś sugestie, podpowiedzi.... dotyczące demontażu,(dla kolegi lukasz85lukasz ) żeby tego nie połamać W sobotę męczyłem się z tym strasznie Czekam na podpowiedzi
robertdg - 13-02-2011, 22:11
BigTomala napisał/a: | robertdg jakieś sugestie podpowiedzi.... żeby tego nie połamać W sobotę męczyłem się z tym strasznie Czekam na podpowiedzi | A no bo to nie jest takie proste, sam żem pociął sobie 3 palce przy demontazu tej listwy, w zasadzie to obu listew, podstawa to ciepłe pomieszczenie, jak ten warunek nie jest spełniony to gwarancja, że część spinek się połamie, powyżej w temacie podałem obrazkowy zarys rozmieszczenia spinek.
Demontaz rozpoczylem od tylnej szyby, sa tam 3 paiłe spinki, a więc:
- listwe delikatnie docisnałem do szyby, nastepnie tak docisnieta starałem sie odciagac do zewnetrznej krawedzi auta (od środka do zewnatrz auta), no i delikatnie przy tych dwoch warunkach druga reka staralem sie podciagac listwe w góre, tak z rzedu 3 zaczepy przy tylnej szybie wyskoczyly.
- zaczepy wzdłuż dachu, jak juz mialem sciagnieta listwe przy tylnej szybie to delikatnie jedna reka manewrowalem luznym koncem, a druga reka chwytalem kawalek po kawalku listwe przy dachu i oscylacyjno-bocznymi ruchami zaczep po zaczepie wyskakiwał.
- demontaz przy przedniej szybie analogicznie jak przy tylnej
Ja przy spełnieniu tych warunków nie ukruszyłem ani kawałeczka zaczepu, im cieplejsze pomieszczenie tym lepiej, ale trzeba pamietac, ze auto zanim nabierze temperatury pomieszczenia to musi minac sporo czasu, to tak jak z budowniczymi hotelu Burj Al Arab, w trakcie wykladania zewnętrznych płaszczy dzień po dniu, przez długi okres czasu dostosowywali temperature wnetrza, względem temperatury panującej na zewnątrz.
Zrozumiałe
lukasz85lukasz - 18-02-2011, 18:39
Panowie temat uważam za zakończony, głównie dzięki Waszej pomocy:)
Serdeczne podziękowania dla BigTomala:), co prawda to nie allegro ale transakcja przebiegła szybko sprawnie i bezproblemowo. Dziś piję za Twoje zdrowie:)
To forum mnie uratowało:)
robertdg - 18-02-2011, 18:52
BigTomala, mógłbyś się pochwalić z jakim trudem wytargałeś te listwy
lukasz85lukasz, cieszym sie, żeś zadowolony, na zdrowie
BigTomala - 18-02-2011, 20:29
lukasz85lukasz napisał/a: | Dziś piję za Twoje zdrowie:) |
Cieszę się, że mogłem w jakikolwiek sposób pomóc
robertdg napisał/a: | BigTomala, mógłbyś się pochwalić z jakim trudem wytargałeś te listwy |
Przeczytałem instrukcję dwa posty wyżej Dzięki robertdg
robertdg - 18-02-2011, 20:54
BigTomala napisał/a: | Przeczytałem instrukcję dwa posty wyżej | Domyślam się, ale była chociaz pomocna, czy może jakies poprawki
lukasz85lukasz - 22-02-2011, 00:37
robertdg, bardzo Cię proszę zapodaj mi dokładną kolejność spinek w kolorach poczynając od początku , tj przód samochodu. Niestety dopiero teraz doszedłem do tego że każda spinka jest inna- inny kolor=inny wymiar:((((((( -np.zielona i szara różnią się tylko jednym wymiarem:(
Niestety ale sam do tego nie dojdę, a z tego co widzę to instrukcja z manuala, którą umieściłeś kilka postów wyżej też nie udziela odpowiedzi (spinek jest po prostu za mało!!)
Nadmienię również że spinki, które dokleja się do karoserii, występują w co najmniej 3 różnych wielkościach, zmienna jest odległość między zatrzaskiem a bliskością karoserii (jeśli można to to tak nazwać- są zwykłe, przedłużone i długie). Postaram się jutro zapodać fotki
Jak tak dalej pójdzie będę musiał ściągnąć konstruktora z Japonii:(
robertdg - 22-02-2011, 09:57
A mówiłem/pisałem wcześniej, to żeście niewierzyli
Teraz rozpiska wedle powyższego tysunku:
71963F RED
71963B BLACK
71963C YELLOW
71963D GRAY
71963M GREEN
71963E NATURAL
A teraz zaczepy przyklejane:
Przy przedniej szybie
71963J RED
71963H BLUE
71963G NATURAL
Tutaj małe potwierdzenia jak to wygląda na aucie:
Przy tylnej szybie
71963K YELLOW
jego mnożymy razy 3 bo są wszystkie takie same
Tylko niech mnie nikt nie pyta co to za kolor NATURAL
lukasz85lukasz - 22-02-2011, 10:24
No! Super to sporo wyjaśnia:)
Teraz przyznaję Ci rację:)
Mam tylko jedno pytanie bo na rysunku jest tylko jedna spinka 71963M GREEN a na mojej listwie jest co najmniej 7, czyli że po prostu trzeba ich włożyć tyle żeby się to dobrze trzymało?
robertdg - 22-02-2011, 11:04
4-ery wystarcza, chyba nawet 4-ery sa w standardzie, dokladnie nie pamietam, ale cos kolo tego, zreszta nie kojarze, czy przypadkiem nie idzie tego poznac po wcieciach w rynienkach
lukasz85lukasz - 22-02-2011, 11:54
to na tych rynienkach są jakieś wcięcia w które się wkłada spinki?
Myślałem że to akurat nie ma znaczenia, nie przyglądałem się co prawda ale wydaje mi się że blacha jest wygięta w ten sam sposób na całej długości- nie licząc miejsc, w których montuje się bagażnik.
robertdg - 22-02-2011, 12:10
Nie jestem pewien, demontowałem to jakiś czas temu, hipotetyzuje
|
|
|