To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander II GEN Techniczne - Reflektory dalekosiężne HELLA

13zbyszek13 - 11-02-2011, 09:25

DJ Fazi napisał/a:
Za pierwszą sarną zawsze biegnie druga !

W tym sęk że musisz wypatrzeć tą pierwszą .
Może okazać się to bardzo trudne .

mitsu00 - 11-02-2011, 15:58

13zbyszek13 napisał/a:
Muciek napisał/a:
ale to czy zwierzyna wskoczy ci pod koła czy też nie to nawet Bixenon skrętny z funkcją doświetlania zakrętów za 10tys.

Zgadzam się w 100 % - jak coś ma Ci wyskoczyć z lasu to żadne światła nie pomogą , żadne doświadczenie , sa to ułamki sekund.
Nie mam na to mocnych .
Uważam się za dośc dobrego kierowcę i mam setki tys. km nawinięte, głównie w Skandynawii, gdzie durzozwierzyny wybiega na drogi dosłownie znikąd. Staram się wyprzedzać sytuacje i obserwuję pobocza jak dokładnie tylko mogę. Zgadzam się ze jeśli zwierzak wyskoczy przed maskę na wysokości auta, to jest pozamiatane, ale nikt nie przekona mnie że dobre, bardzo mocne światła nie pomagają zaoszczędzić tej sekundy czy 2, żeby na czas móc zaplanować co zrobić jak widzi sie sarnę, dzika, albo nie daj boże łosia wybiegającego z pobocza na drogę. Trzeba zobaczyć jak te HELLAe świecą żeby uwierzyc. Dzisiaj wieczorem postaram sie nagrać, choć wiem że tel. nie odda w pełni jak mocno to świeci.

mkm - 11-02-2011, 16:05

mitsu00 napisał/a:
Zgadzam się ze jeśli zwierzak wyskoczy przed maskę na wysokości auta, to jest pozamiatane, ale nikt nie przekona mnie że dobre, bardzo mocne światła nie pomagają zaoszczędzić tej sekundy czy 2, żeby na czas móc zaplanować co zrobić jak widzi sie sarnę, dzika, albo nie daj boże łosia wybiegającego z pobocza na drogę. Trzeba zobaczyć jak te HELLAe świecą żeby uwierzyc.

Zwierzak jak ma wyskoczyć to zawsze wyskoczy, nieważne czy małe czy duże one już dobrze wiedzą jak skutecznie skrócić sobie życie i przed tym się nie ustrzeżemy.
Ustrzeżemy się za to przed człekokształtnymi, którzy nie wiedzieć czemu lubią odpoczywać w drodze do domu - często przy swoim jednośladzie...
Ja jestem za zwłaszcza jak ktoś sporo jeździ po drogach lokalnych. Niestety dość często krzywym okiem patrzą na halogeny diagności podpierając się ochroną pieszych :doubt:

mitsu00 - 11-02-2011, 16:11

mkm napisał/a:
Niestety dość często krzywym okiem patrzą na halogeny diagności podpierając się ochroną pieszych
Skoro reflektory maja atest UE dopuszczający je do ruchu, to diagności mogą sobie w nosie podłubać i ponarzekać w WC.... :wink:
lexus - 11-02-2011, 16:30

Zwierzynę przeważnie widać z daleka bo albo stoi na poboczu albo na drodze i chociażby dlatego warto halogenki mieć ,żeby własnie chociaż noge z gazu zdjąć i zwolnić :roll:
regon - 11-02-2011, 16:57

Dobre światła dają możliwość (nie zawsze) wcześniejszego zobaczenia przeszkody na drodze czy to będzie człowiek, zwierzę albo powalone drzewo. Ale niestety życie ludzkie (pieszego) nie zawsze zależy od dobrego oświetlenia, inaczej jeździlibyśmy z zamontowanymi na dachu reflektorami z II wojny światowej do wykrywania samolotów na niebie. Jak zwykle decyduje przede wszystkim doświadczenie, „wspierający osprzęt”  i szczęście.
Na pijanego na drodze nie ma mocnych.

Muciek - 11-02-2011, 16:59

lexus napisał/a:
Zwierzynę przeważnie widać z daleka bo albo stoi na poboczu albo na drodze i chociażby dlatego warto halogenki mieć ,żeby własnie chociaż noge z gazu zdjąć i zwolnić :roll:

No ja niestety tylko na filmach widuję, że widać zwierzę z daleka i jeszcze przez kolejne 15m osoba prowadząca pojazd oświetla coraz bardziej zwierzynę, aż zaczyna hamować. W zeszłym roku, albo dwa lata temu mojemu tacie wyskoczyła sarna przed auto i nie było jej widać z daleka (było jasno dosyć) tylko po lewej stronie ulicy była 2m przed autem, a 1m przed autem już była po prawej stronie ulicy. Na szczęście nic się nie stało, ale na hamulec to tata chyba nadusił tak, że mocniej się nie dało i to były dosłownie ułamki sekund. Ja nawet nie widziałem jak ona przebiega, była po lewej, odwróciłem głowę i była już po prawej. Oczywiście dobre światła dają lepszą widoczność i lepsze pola do działania, ale na zwierzyny leśne nie ma reguły :)

Pozdrawiam.

PiotrKw - 11-02-2011, 17:07

mitsu00 napisał/a:
mkm napisał/a:
Niestety dość często krzywym okiem patrzą na halogeny diagności podpierając się ochroną pieszych
Skoro reflektory maja atest UE dopuszczający je do ruchu, to diagności mogą sobie w nosie podłubać i ponarzekać w WC.... :wink:

Dokładnie , jezeli są jeszcze właczane razem z drogowymi ( długimi) to nie maja prawa nic powiedzieć . W Polsce dopuszczone jest posiadanie 4 świateł drogowych ( czyli 2 z wyposazenia samochodu +dwa halogeny dalekosiężne. ) I nic im do tego. Dopiero przy większej ilości ( rampa z 3-6 reflektorami) mają prawo się czepiać.

mitsu00 - 11-02-2011, 20:02

PiotrKw napisał/a:
Dokładnie , jezeli są jeszcze właczane razem z drogowymi ( długimi) to nie maja prawa nic powiedzieć . W Polsce dopuszczone jest posiadanie 4 świateł drogowych ( czyli 2 z wyposazenia samochodu +dwa halogeny dalekosiężne. ) I nic im do tego. Dopiero przy większej ilości ( rampa z 3-6 reflektorami) mają prawo się czepiać.
Tak wlaśnie mam je podłączone.
Besiek - 11-02-2011, 20:30

mitsu00 napisał/a:
W Polsce dopuszczone jest posiadanie 4 świateł drogowych ( czyli 2 z wyposazenia samochodu +dwa halogeny dalekosiężne. )

A mógłbyś potwierdzić to jakimś paragrafem lub ustawą? Może się przydać w przyszłości.

13zbyszek13 - 11-02-2011, 20:45

Ale mnie osobiście z wyglądu się taka opcja nie podoba .
Dobre Xeony na drogowych myślę sprawę załatwiają .

PiotrKw - 11-02-2011, 22:30

Besiek napisał/a:
A mógłbyś potwierdzić to jakimś paragrafem lub ustawą? Może się przydać w przyszłości.

Jak najbardziej. Dz.U. 2009 nr 75 poz. 639
http://isip.sejm.gov.pl/D...=WDU20090750639
Tabela strona 5906 .

Muciek - 11-02-2011, 22:36

13zbyszek13 napisał/a:
Ale mnie osobiście z wyglądu się taka opcja nie podoba .
Dobre Xeony na drogowych myślę sprawę załatwiają .

Tak jest, to samo myślę co kolega 13zbyszek13. Faktem jest, że może nie oddadzą takiego efektu, ba pewnym jest co te dalekosiężne HELLA, ale myślę, że w codziennym użytkowaniu dobre Xenony spełnią swoją rolę. Te 2 wielkie koła na grillu jakoś mnie nie przekonują.

mitsu00 - 11-02-2011, 23:09

Proszę bardzo, porównanie z małej wycieczki po bułki:

Fabryczne xenony na mijania

Xenony na mijania + xenony na długich + xenony HELLA

Zobaczcie ile więcej widać na tym samym odcinku drogi.... Teraz świeci nie tylko dalej, ale i 10m do góry :mrgreen: I proszę nie piszcie że trudno zwierzaki teraz zobaczyć czy "tańczącego lub odpoczywającego Mariana". Zdjęcie samo mówi za siebie :P Zdjęcie zrobiłem z postoju, więc to ten sm odcinek drogi na obu fotkach.

Muciek - 11-02-2011, 23:24

A czy to nie oślepia aby kierowców? :lol: